Formatul audio digital MP3 nu va mai exista în curând

Mădălina Gănescu
de - acum 2 luni în Divertisment

MP3 (MPEG-2 Audio Layer III) va dispărea, asta după ce dezvoltatorul acestuia a refuzat să reînnoiască acordul de licenţiere.

Deţinătorul brevetului de invenţie asupra celui mai popular format audio digital, Institutul pentru Circuite Integrate Fraunhofer din Germania, a anunţat încheierea programului de licenţiere pentru dezvoltatorii de software.

„Deşi astăzi există codecuri audio mai eficiente, cu caracteristici avansate, mp3-ul este încă foarte popular în rândul consumatorilor. Totuşi, majoritatea serviciilor media actuale, precum cele de streaming TV şi de radio, folosesc codecuri moderne ISO-MPEG precum familia AAC sau viitorul standard MPEG-H.

Acestea pot livra o paletă mai bogată de caracteristici şi o calitate audio superioară la lăţimi de bandă mult mai scăzute faţă de mp3″, spune Matthias Rose, director de marketing în cadrul Fraunhofer IIS.

Impactul MP3-ului asupra industriei digitale este profund. De la 20 de melodii pe un CD s-a ajuns aproape imediat la câteva sute. Apoi, apariţia dispozitivelor MP3 player a permis consumatorului să poarte în buzunar livrării de mii sau zeci de mii de fişiere audio. Datorită MP3-urilor şi altor formate media digitale, milioane de oameni au fost atraşi de tehnologie şi au făcut primii paşi în era digitală.

MP3 a schimbat modul în care ascultăm muzică, imediat ce am trecut de la Walkman-urile greu de transportat la dispozitivele digitale compacte. Putem asculta în continuare documentele MP3 dacă dorim, chiar dacă acesta vor înceta să primească licenţă.

Comentarii

comentarii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
ECONOMICA.NET