Home Homepage Două companii private vor să pună telescoape pe lună

Două companii private vor să pună telescoape pe lună

0

Două companii private au făcut echipa în încercarea de a plasa un telescop pe lună.  Acest proiect este condus de asociaţia non-profit ILOA (International Lunar Observatory Association), al cărei scop este construirea unei baze lunare ştinţifice şi comerciale cu ajutorul firmei Moon Express, care speră să ajungă un fel de FedEx spaţial.

Cele două companii vor să instaleze un telescop-antenă radio şi un mic telescop optic pe o culme lunară, cel mai probabil la marginea craterului Malapert.
Din această poziţie, amândouă telescoapele vor fi capabile sa privescă spre centrul Căii Lactee în cele mai bune condiţii posibile, fără interferenţele atmosferei sau a radiaţiilor electromagnetice specifice societăţii moderne de pe Tera. Aceasta nu este o idee nouă, fiind de mult un scop de seamă al tuturor astronomilor.

Locaţia aleasă este o locaţie accesibilă cu costuri minime şi beneficiază de condiţii de mediu bune, temperatura fiind stabilă, în jurul a -50 de grade 90% din perioada de roataţie a lunii, spre deosebire de alte locaţii teoretice unde temeperatura variază între -170 si 120 Celsius. Polul Sud al Lunii este considerat si o arie foarte bună pentru cercetare.

Moon Express plănuieşte şi trimiterea unui vehicul tip rover care să prospecteze şi alte zone decât împrejurimile bazei ce urmează a fi construită. ILOA are în plan ca în 2016 să aibă telescoapele pe lună, însă cei de la Moon Express dau ca termen de realizare a proiectului anul 2018. Costul estimat al acestui proiect se ridica la 100 de milioane de dolari.

O parte din finanţarea pe care se bazează Moon Express pentru acest proiect constă în suma de 30 de milioane de dolari care ar urma sa o obţină dacă reuşeşte să câştige competiţia Google Lunar XPRIZE. Această competiţie, organizată de Google, este competiţia cu cel mai mare fond de premii din istoria lumii, în afară de competiţiile sportive sau LOTO.

Scopul constă în trimiterea pe lună a unei sonde-robot(probe), care să parcurgă cel puţin 500 de metri pe suprafaţa selenă şi să transmită flux de date către pământ, fotografii şi imagini video. În prezent sunt înscrise în competiţie 22 de echipe, data limită a competiţiei fiind 2015.

Cam multe variabile în ecuaţia proiectului de a pune telescoapele pe Lună. În cazul în care vor reusi, o să admitem ca au realizat ceva excepţional, pâna atunci, suntem rezervaţi.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version