Home Lifestyle Auto Car Hacking!!! O amenințare cât se poate de reală

Car Hacking!!! O amenințare cât se poate de reală

0

Suntem familiari cu termenul de hacking, acesta deja făcând parte din cultura noastră tehnologică și digitală.

Dintotdeauna au existat două tabere în interiorul comunității de hackeri, și anume Black Hats, adică hackerii „criminali”, și White Hats, adică hackerii care descoperă vulnerabilitatile unui sistem și contribuie la securitatea acestuia prin găsirea unor metode de a închide breșele respective.

Charlie Miller și Chris Valasek sunt White Hats. Ei au făcut un anunț uimitor, și anume că vor publica detalii tehnice și blueprint-uri (scheme, planuri tehnice constructive, etc) despre cum să ataci cibernetic sisteme de bază ale automobilelor Toyota Prius și Ford Escape, într-o lucrare de 100 de pagini, care va fi făcută publică în cadrul conferinței    „Def Con hacking” care se desfasoară în acest moment în Las Vegas.

Conceptul de „car hacking” nu este nou, însă este prima dată când cineva vorbește deschis și documentat despre acest lucru. Cei doi susțin că au depistat și perfecționat modalități de a forța Toyota Prius sa frâneze brusc, de la 80 de mile la ora, să vireze volanul sau să accelereze motorul. Totodată afirmă că pot dezactiva complet frâna unui Ford Escape la viteze foarte mici.

„Imaginați-vă ce s-ar putea întampla dacă mașina s-ar afla în fața unei mulțimi” a spus Valasek, director pe probleme de secutitate informatică al firmei IOActivek, cunoscut pentru descoperirea unor bug-uri de securitate în Microsof Corp Windows.

Dar nu vă speriați, pentru că cei doi au demonstrat cele susținute, într-un show televizat, stând în mașină cu computerul conectat direct la computerul de bord, deci nu vor furniza detalii despre cum să faci acest lucru de la distanță și nici nu se știe dacă este posibil, deocamdată.

Acesta este al doilea mare anunt făcut în legătură cu securitatea mașinilor, primul datând din 2011, cand un grup de academicieni au descris modalități de „infectare” a sistemelor electronice ale unei mașini via Bluetooth. Însă, spre deosebire de Valasek și Miller, nu au făcut public rezultatul, ci din contra, l-au ținut secret, iar descrierile au fost vagi.

Sincer, era normal să apară problema de securitate și în cazul vehiculelor, acestea încorporând din ce în ce mai multă inteligența artificială. De când s-a inventat internetul, unde există biți, există și hackeri.

Pe viitor, probabil că va trebui să fim foarte atenți cu opțiunile informatice încorporate în ofertele dealer-ilor auto, pentru a nu fi expuși unor posibile atacuri informatice. Vom urmări acest subiect, pentru a fi siguri că nu este vorba de fum fără foc.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version