Home Lifestyle Cultura Imaginile care ne dezgustă! Ce explicaţii au oamenii de ştiinţă

Imaginile care ne dezgustă! Ce explicaţii au oamenii de ştiinţă

0

Imaginea cu floarea de lotus de mai sus îţi face pielea de găină? Potrivit unei cercetări, până la 15% dintre oameni (18% dintre femei şi 11% dintre bărbaţi) devin iritaţi atunci când văd imagini cu găuri grupate sau umflături.

Tulburarea de care suferă aceste persoane este cunoscută sub denumirea de trypophobie. Aceste grupuri de găuri sunt comune în natură, de exemplu le regăsim la faguri sau grupuri de bule de săpun.

O lucrare din 2013 publicată în Psychological Science citează modul în care cineva se simte când are de-a face cu aceste tipuri de imagini: „Nu pot pur şi simplu să fac faţă gropilor mici, iregulare sau asimetrice, mă fac să mă simt ca şi când mi-ar fi greaţă, îmi vine să plâng sau tremur din toate încheieturile, destul de tare.”

Citeşte şi: Primul transplant facial de succes din New York

Deşi trypophobia este cunoscută drept „frica de gropi”, cu cât cercetătorii cercetează mai mult, cu atât află că nu este vorba de frică, cât este de gropile în sine. Fobia nici măcar nu este cunoscută de comunitatea psihologică şi nu este în sinea sa un diagnostic precis.

„Trypophobia este mai degrabă legată de scârbă, de dezgust, decât de frică, iar acest dezgust atunci când este manifestat în cantităţi mari este posibil să se transmită”, explică cercetătorul Arnold Wilkins de la Universitatea din Essex. „Dezgustul se declanşează din cauza grupurilor de găuri ale obiectelor şi aceste obiecte în sine nu sunt neapărat gropi, în ciuda denumirii de trypophobie.”

Când cineva care suferă de tulburarea numită trypophobie, se uită la aceste imagini care induc dezgustul, pulsul creşte şi devine mai variabil, astfel activând o parte a creierului care procesează piroanele de vedere.

Citeşte şi: 4 motive pentru care să investeşti mai mulţi bani într-un mouse inteligent

Wilkins, împreună cu cercetătorul Geoff Cole, a publicat primul studiu cu privire la trypophobie în anul 2013, plecând de la premisa că teama este biologică şi că am dezvoltat această frică pentru astfel de formaţiuni pentru că ele se află undeva în natură şi sunt oarecum periculoase.

Pentru a identifica acest efect, cercetătorii au analizat imagini de pe website-uri care au ca obiect de analiză trypophobia şi imagini cu gropi care nu declanşează această tulburare, pentru a găsi diferenţe.

La un moment dat, pe parcursul cercetării, un respondent a declarat că atunci când se uită la o anumită imagine cu gropi albastre, gândul i se duce la o caracatiţă veninoasă. Astfel, Cole a sesizat că temerea, de fapt, este mai degrabă asociată cu ceva de ce ne temem, poate chiar de un animal periculos.

Caracatiţa cu inele albastre poate omorî pe loc un om din cauza veninului pe care îl are.

Citeşte şi: Samsung Galaxy S7: Data de lansare, zvonuri, ştiri, specificaţii şi preţ

Pentru a testa această teorie, care arată că formaţiunile de care ne temem sunt asociate cu pericolul, cercetătorii au strâns 10 imagini cu 10 specii otrăvitoare pentru a face o analiză. Speciile pe care le-au strâns includ peştele gelatinos, şarpele cobra şi păianjenul brazilian.

Tetraodontidae este un peşte care conţine otravă în ficat şi piele, aceasta fiind extrem de toxică. Mai exact, substanţa îl clasează pe acesta ca cea de-a doua cea mai otrăvitoare vertebrată din lume.

De asemenea, broasca neagră cu pete galbene este şi ea otrăvitoare. Cine ar fi crezut că o înţepătură de la melcul con de marmură poate fi fatală pentru orice om?

Cercetătorii au analizat aceste modele şi au aflat că aceste specii otrăvitoarea au uneori modele asemănătoare cu cele care declanşează trypophobia.

Citeşte şi: Cele 4 etape ale vieţii: De ce unii au succes şi bani, iar alţii nu

„Credem că toată lumea are tendinţe de trypophobie, chiar dacă încă unii nu ştiu despre ea”, spune Cole în raport. „Am descoperit că persoanele care nu au fobii, se simt totuşi mai puţin confortabil atunci când privesc aceste imagini.

„Date fiind multitudinea de imagini asociate cu trypophobia, unele dintre care nu conţin grupuri de gropi, rezultatele sugerează că gropile în sine nu sunt, de fapt, cauza declanşării acestei tulburări”, este concluzia lucrării. „Credem că frica de gropi nu reflectă cu precizie tulburarea.”

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version