Home Divertisment Aplicaţii Cum clonezi 1TB HDD pe un SSD de 120GB

Cum clonezi 1TB HDD pe un SSD de 120GB

0

Tehnologia s-a dezvoltat foarte mult şi a adus nenumărate îmbunătăţiri în ceea ce priveşte componentele hardware, iar mediul de stocare nu face excepţie. Dar ce se întâmplă atunci când trebuie să înlocuim o componentă şi ne trebuie conţinutul stocat?

Dacă doreşti să înlocuieşti mediul de stocare actual, în ideea în care vorbim de capacităţi care ating 1TB, este ca şi cum te muţi în casă nouă, iar toată mobila din casă trebuie mutată în noua locuinţă.

Acest proces se complică un pic dacă vorbim de transferul informaţiilor stocate pe un HDD (Hard Disk Drive) pe un SSD (Solid State Drive). Mediile de stocare „solid state” oferă utilizatorilor performanţe superioare cu ajutorul unei rate de transfer care întrece cu mult capacitatea unui HDD.

Ce este SSD (Solid State Drive)?

Un solid-state drive este un dispozitiv de stocare a datelor care folosește memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica stării solide.

SSD-urile se deosebesc de unitățile cu discuri dure (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate în mișcare, prin aceea că SSD-urile folosesc numai microcipuri care rețin datele în memorii nevolatile, fără să aibă părți mobile.

Unităţile de stocare solid state sunt mai rezistente la șocurile mecanice, având timp de acces mai scăzut, dar la un preț mai mare. Pentru a fi eventual interschimbabile cu HDD-urile, ele folosesc aceleași interfețe (semnale electrice, conectoare) ca și cele ale discurilor dure, de ex. de tip SATA. Cu toate acestea, interschimbabilitatea cu unitățile HDD nu este o condiție standard de fabricație a SSD-urilor.

Cum clonezi 1TB HDD pe un SSD de 120GB

Este evident că reţeta o ştim cu toţii. Pe unitatea SSD păstrăm instalat Windows-ul, iar pe HDD programele, filmele şi orice alte fişiere mai avem nevoie. Simplu: SSD este pentru rularea sistemului de operare, iar HDD este pentru stocare, respectiv scriere fişiere noi.

Dar eu am deja un HDD, pe care am partiţii. Eu acum am cumpărat un SSD, pe care vreau să îmi pun Windows-ul pe care îl am deja instalat, cu tot cu programe, fără să instalez o copie nouă pe SSD.

Cea mai potrivită metodă pentru a transfera sistemul de operare Windows existent pe HDD, alături de toate programele instalate este să clonezi unitatea de stocare.

Partea sensibilă este atunci când ai stocat 400GB pe HDD, iar capacitatea totală a SSD este de numai 120GB. Pentru acest proces este nevoie de un program special de clonare, care permite excluderea fişierelor şi a directoarelor pe care nu doreşti să şe clonazi pe noul mediu de stocare.

Unele unităţi SSD au integrat un asemenea software, sau sunt însoţite de un CD care conţine un asemenea program. Din păcate, aceste programe nu sunt atât de bune, iar funcţionalităţile sunt limitate.

Dacă unitatea SSD nu are un program special de clonare, ori acest program nu este unul potrivit, un program la care poţi apela cu încredere este Paragon Migrate OS to SSDAcesta costă 20 de dolari.

Poate că pentru mulţi, 20 de dolari este un preţ cam mare, dar pe de altă parte, este mai ieftin atunci când nu ai un hard extern, de 1TB, pe care să stochezi datele care sunt în plus, pentru a atinge dimensiunea optimă pentru clonare, respectiv mai mic de 120GB.

 

Programul permite migrarea fişierelor selectate de utilizator, cele excluse fiind ignorate cu totul de program, în loc să cloneze întreg conţinutul unităţii de stocare.

După ce procesul de clonare s-a finalizat, tot ce trebuie să faci este să setezi calculatorul să booteze de pe SSD. Unitatea HDD poate fi folosită ca o partiţie suplimentară sau ca hard extern, pentru accesarea fişierelor care nu au fost clonate.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version