Home Divertisment Aplicaţii Microsoft are un plan drastic pentru a rezolva secretele murdare ale internetului

Microsoft are un plan drastic pentru a rezolva secretele murdare ale internetului

0

Toate informaţiile pe care le foloseşti, transferi sau împărtăşeşti pe internet, nu se materializează din senin. Fiecare link pe care dai click, fotografie pe care o postezi, video pe care dai play sau e-mail pe care îl trimiţi, trebuie să fie stocate undeva.

Serverele de date sunt locurile în care totul este salvat şi servit sau, cu alte cuvinte, sunt „motoarele magice ale internetului”, care ascund cele mai murdare secrete ale acestuia.

Serverele folosesc o cantitate impresionantă de energie, iar cererea va continua să crească în timp. Iată cum speră Microsoft să rezolve problema, chiar pe fundul oceanului.

Cererea de stocare de date a crescut în ultimele decenii cum nu ne-am fi aşteptat vreodată, dar eficienţa şi sustenabilitatea serverelor de date abia începe să ţină pasul. Numai în Statele Unite ale Americii, serverele de date consumau 91 de miliarde de kW pe oră electricitate în anul 2013, suficient cât să fie alimentate peste 8 milioane de case în decursul unui singur an.

Mare parte din energie este utilizată pentru a răci serverele de date, astfel încât să nu se supraîncălzească. Experţii recomandă menţinerea temperaturilor între 17 – 26 de grade Celsius. Multe dintre aceste servere de date ocupă, de asemenea, o suprafaţă extrem de mare, iar acest lucru se va schimba pe măsură ce internetul va continua să fie utilizat la scară şi mai mare.

Companiile cu cele mai multe servere de date, precum Google, Facebook şi Microsoft, încearcă să facă acest lucru din ce în ce mai sustenabil. Microsoft îşi propune să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale internetului prin intermediul unui proiect nou anunţat, Project Natick. Compania a conceput un server de date de 3/2 metri care să se potrivească în interiorul unui scut din oţel, care va fi plasat pe fundul oceanului.

Apa oceanului poate păstra Natick rece, reducând necesarul de energie, iar astfel, Microsoft spune că nava poate fi mai aproape de utilizatori, mărind vitezele de descărcare şi utilizare. În cele din urmă, cel mai mare transfer de date se face sub mare, mai mult de 805 km de cabluri submarine din fibră optică pot fi găsite în ocean.

În testele iniţiale, acest mini centru de date a consumat aproximativ 27 de kW energie. Acesta înseamnă doar 6% din puterea pe care o poate genera un motor de semi-camion. Microsoft plănuieşte să folosească energia reciclată, iar în urma unui studiu al efectelor asupra mediului, compania a fotărât că este cazul să construiască mai multe vase.

Vasul este atât de silenţios încât nu poate fi auzit de zgomotul produs de creveţi, după cum precizează New York Times. „Aceasta este o tehnologie speculativă, iar în condiţiile în care se dovedeşte o idee bună, industria ecomică se va schimba instant”, a declarat Norm Whitaker, cel care se ocupă de Microsoft Research NExt, într-un comunicat de presă. VIA

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version