Home Homepage Samsung Galaxy S7 Edge vs S6 Edge Plus: 4 lucruri care te...

Samsung Galaxy S7 Edge vs S6 Edge Plus: 4 lucruri care te ajută să iei o decizie

0

Deşi Samsung Galaxy S6 Edge Plus s-a lansat în urmă cu doar 6 luni de zile, pe mulţi utilizatori îi tentează să facă upgrade la Galaxy S7.

Galaxy S6 Edge Plus s-a lansat împreună cu Note 5 în toamna anului 2015 şi a reprezentat o versiune de mijloc între Galaxy S6 Edge lansat în primăvara anului trecut şi S7 Edge lansat în urmă cu doar o lună de zile.

Ambele dispozitive au ecrane mari, camere grozave şi display-ul edge de la Samsung. Dacă eşti pe punctul de a achiziţiona un nou smartpone, cu siguranţă ţi-am recomanda Galaxy S7 Edge, pe care îl testăm prin campania Orange Smartphone Tester până în data 31 martie şi despre care am descoperit până acum o mulţime de lucruri interesante şi folositoare.

De când am primit dispozitivul S7 Edge în teste, cea mai frecventă întrebare care ne-a fost adresată a fost: „Ce îmi recomanzi între Galaxy S6 Edge Plus şi Galaxy S7 de la Samsung?”. Răspunsul vine în funcţie de necesităţile pe care le ai, pentru că, deşi din punct de vedere al design-ului acestea seamănă foarte mult, ele diferă destul de mult când vine vorba de hardware.

Utilizăm Samsung Galaxy S6 Edge Plus încă de la lansare, iar aici am spus povestea sa după 5 luni de utilizare, iar Galaxy S7 Edge a venit la teste în data de 11 martie şi mai are de stat la noi până în 31 martie, dar această perioadă este mai mult decât suficientă să îţi dai seama care sunt diferenţele dintre cele două, dar mai ales de ce Galaxy S7 ar fi o investiţie şi nu o cheltuială, aşa cum am auzit destul de multe păreri în ultima vreme.

HARDWARE

Venind din aceeaşi familie de dispozitive, ADN-ul designului atât în cazul Samsung Galaxy S6 Edge Plus, cât şi în al Galaxy S7 Edge este destul de simplu de recunoscut. Atât faţa, cât şi spatele dispozitivului sunt din sticlă, acestea fiind despărţite de o porţiune din metal. Galaxy S6 Edge are spatele plat, colţurile mai ascuţite acolo unde se se uneşte sticla cu rama din aluminiu, în vreme ce Galaxy S7 Edge este curbat de jur împrejur, iar îmbinarea sticlei cu rama de aluminiu se simte extrem de puţin la atingere.

Specificaţii Galaxy S6 edge+ Galaxy S7 edge
Sistem de operare Android 5.1.1 (Android 6.0.1 cu actualizare) Android 6.0.1
Procesor (disponibil în SUA, China, Japonia) Exynos 7420 Octa-core
4X ARM Cortex-A53, 4X ARM Cortex-A57
Qualcomm Snapdragon 820 quad-core
2X Qualcomm Kryo + 2X Qualcomm Kryo
Procesor (disponibil în celelalte regiuni) Exynos 7420 Octa-core
4X ARM Cortex-A53, 4X ARM Cortex-A57
Exynos 8890 Octa-core
4X ARM Cortex-A53, 4X Samsung Exynos M1
RAM 4GB 4GB
Mediu de stocare 32/64GB 32GB + microSD
Display 5.7-inch QHD SuperAMOLED 5.5-inch QHD SuperAMOLED
Camera principală 16-megapixel + OIS, f/1.9 lens
1.12μm pixels
12-megapixel + OIS, f/1.7 lens
1.4μm pixels
Camera fontală 5-megapixel + f/1.9 lens 5-megapixel + f/1.7 lens
Capacitate baterie 3,000mAh internal
Adaptive Fast Charging, Wireless Charging
3,600mAh internal
Adaptive Fast Charging, Wireless Charging
Conectivitate 802.11ac Wifi, 2.4/5GHz, MIMO (2×2), 620Mbps
Bluetooth v4.2 LE, ANT+
NFC, Location (GPS, Glonass, Beidou)
Wi-Fi 802.11 ac MIMO, Bluetooth v4.2 LE, ANT+, USB 2.0, NFC
Rezistenţă la apă Nu este rezistent la apă IP68
Dimensiuni 154.4 x 75.8 x 6.9mm 150.9 x 72.6 x 7.7 mm
Greutate 153 grams 157 grams
Senzor de amprentă Da Da
Culori negru, alb, auriu, verde (culorile diferă în funcţie de regiune) negru, alb, auriu, argintiu (culorile diferă în funcţie de regiune)

Dacă iei într-o mână Galaxy S6 Edge Plus, iar în cealaltă Galaxy S7 Edge, îţi dai seama imediat care sunt diferenţele dintre cele două când vine vorba de design. Galaxy S7 Edge este mult mai uşor de ridicat de pe suprafaţă plată şi se simte mult mai bine în mâna utilizatorului.

Noul model este puţin mai subţire decât cel lansat în toamna anului trecut, iar în ceea ce priveşte diagonala display-ului, Samsung a decis să o reducă cu 0.2 inchi, de la 5.7 la 5.5, lucru care nu deranjează deloc, mai ales dacă ai mâinile mai mici, dar vrei să utilizezi un smartphone cu display mai mare.

În ceea ce priveşte „caii putere” pe care îi regăsim sub carcasa celor două dispozitive despre care vorbim astăzi, Galaxy S6 Edge Plus ştim că are un procesor octa-core Exynos 7420, în vreme ce Galaxy S7 Edge vine cu octa-core Exynos 8890, ultimul tip de procesor lansat de Samsung. În plus, dacă Galaxy S6 Edge Plus vine cu 32/64 GB, fără posibilitatea de expansiune a memoriei, Galaxy S7 Edge este disponibil cu 32 GB şi expansiune microSD, această schimbare fiind intens solicitată de utilizatorii seriei Galaxy.

Display-urile sunt aceleaşi, doar că diferă dimensiunea lor, despre care am precizat mai sus, iar ambele dispozitive au 4 GB de RAM. Bateria Galaxy S6 Edge Plus este de 3,000 mAh şi se încarcă atât wireless, cât şi cu adaptor pentru încărcare rapidă, în vreme ce Galaxy S7 vine cu 3,600 mAh, adică 0,600 mAh extra.

Diferenţele mari sunt la cameră. Dacă Galaxy S6 Edge Plus are 16 MP, lentile f/1.9 şi 1.12μm pixeli, Galaxy S7 are mai puţini MP, dar o concentraţie mai mare de pixeli, 1.4μm. Camera frontală este de 5 MP la ambele, dar diferă lentilele, Galaxy S6 Edge Plus are f/1.9, iar Galaxy S7 f/1.7. Toate aceste cifre nu ne transmit mare lucru, dar esenţialul de care trebuie să ţinem cont este că Galaxy S7 Edge oferă fotografii mult mai bune în condiţii de lumină scăzută, nu doar folosind camera pricipală, ci şi când este utilizată cea frontală. Despre camera Samsung Galaxy S7 poţi citi mai multe aici.

Deşi nu pare, Samsung Galaxy S6 Edge Plus este mai uşor cu 4 grame decât Galaxy S7 Edge care cântăreşte 157 de grame. În ceea ce priveşte culorile dispozitivelor, Galaxy S6 Edge Plus din cazul nostru este sapphire, dar îl puteţi achiziţiona şi în alte versiuni de culori în funcţie de piaţă. Galaxy S7 este Black Onyx, dar este disponibil la vânzare şi pe white, gold şi silver, iar cel mai probabil în lunile ce urmează va exista o actualizare la capitolul culori.

În ceea ce priveşte display-ul, ambele smartphone-uri au ecrane absolut senzaţionale, printre cele mai bune existente pe un smartphone. Detaliile sunt abundente mulţumită rezoluţiei Quad HD, culorile sunt luminoase şi vibrante.

Samsung Galaxy S7 Edge are 2 noi funcţii de hardware foarte importante şi care pot fi considerate criterii de selecţie atunci când achiziţionezi un smartphone nou. Acesta este rezistent la apă şi praf, a primit certificare IP68, iar Samsung a readus slotul microSD pentru expansiunea memoriei.

Samsung Galaxy S7 Edge şi S6 Edge+ cu Gear VR

Am ajuns şi la partea „captivantă” a celor două dispozitive, respectiv la casca pentru realitate virtuală: Samsung Gear VR.

Cu toate că, dispozitivul Gear VR a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut, nu a reuşit să capteze atât de mult interes până când Mark Zuckerberg nu şi-a făcut apariţia la evenimentul de lansare al Samsung Galaxy S7, iar toate precomenzile dispozitivului au fost însoţite de un Gear VR gratuit.

Dispozitivul a fost realizat în colaborare cu Oculus, deci avem tehnologia Oculus VR. Interfaţa asemănătoare, dacă nu chiar aceeaşi, cu cea pe care am observat-o când am testat Oculus Rift, este una colorată, vie, ecranul de pornire plasându-te într-un „open space” în care ai tot ce îţi trebuie pentru ceea ce numim noi „divertisment”, inclusiv o piscină.

Gear VR este întocmai ceea ce şeful Facebook a promis că va fi şi reuşeşte să transforme unele funcţii de altfel „banale” ale smartphone-ului, în activităţi recreative şi cu adevărat captivante.

Cu Gear VR poţi vizita loculuri în care poate ţi-ai fi dorit să ajungi, dar nu ai reuşit niciodată, datorită fotografiilor la 360 de grade, ale căror calitate va surprinde chiar şi pe cei mai pretenţioşi. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre video-urile 360 de grade, care cu toate că nu au tot timpul o rezoluţie foarte bună, reuşesc să compenseze prin senzaţia că eşti cu adevarat în mijlocul acţiunii.

Când spuneam că, dispozitivul reuşeşte să transforme funcţionalităţi şi aplicaţii banale în activităţi relaxante, imaginaţi-vă că toate filmuleţele pe care le aveţi pe dispozitiv vor rula într-o sală de cinematograf, iar legătura pe care o face creierul uman cu ceea ce primeşte din punct de vedere audio-vizual este incredibilă. La câteva minute de imagini, deja uiţi că nu eşti de fapt într-o sală de cinema. Atât de real este totul.

Mulţi vor spune, poate, că există foarte puţin conţinut gratuit pentru Gear VR, restul fiind contra-cost. Un motiv ar putea fi şi faptul că acest tip de divertisment este relativ nou, iar în următoarea perioadă cu siguranţă vom vedea o sporire a conţinutului pentru Gear VR, dar cu toate acestea, există foarte multe lucruri pe care le poţi face cu dispozitivul.

Spre exemplu, înainte, obişnuiam să vizionez foarte multe clipuri de pe YouTube, direct de pe smartphone. De când am testat Gear VR, am descărcat Samsung Internet Beta, iar toate clipurile de pe YouTube le-am urmărit în full-screen, de pe Gear VR. Este un nou concept de „cinema la tine acasă”.

Tot Gear VR ne-a ajutat să testăm şi sistemul de răcire al Galaxy S7 Edge, cu care Samsung s-a lăudat. Ei bine, acest sistem de răcire este cu adevărat extrem de folositor. Maniera în care am ajuns să vedem cât de bun este acest sistem a fost prin comparaţie, evident, cu dispozitivul Samsung Galaxy S6 Edge Plus.

După aproximativ 25 de minute de folosire a Galaxy S6 Edge+ cu casca Gear VR, pe ecran a apărut un avertisment care ne anunţa că temperatura dispozitivului este ridicată, iar dispozitivul trebuie să atingă temperaturi mai mici pentru a funcţiona în parametri optimi. Evident că nu am fost foarte mulţumiţi, dar a fost ocazia perfectă să facem un test comparativ.

Am conectat Samsung Galaxy S7 Edge la Gear VR, iar după mai mult de o oră de utilizare, nu numai că nu am primit niciun avertisment, dar la atingere dispozitivul S7 Edge era sesizabil cald, dar nici pe departe încins. Este evident un mare plus pentru Samsung. Mai mult decât atât, la deconectarea de Gear VR, Galaxy S7 s-a răcit complet în numai 5 minute, deşi încă îl utilizam pentru a naviga pe internet.

SOFTWARE

Un lucru pe care ţin neapărat să îl precizez este acela că, deşi Galaxy S6 Edge Plus s-a lansat în toamna anului trecut, iar actualizarea la Android 6.0.1 Marshmallow ar trebuie să ajungă în curând la utilizatorii de peste tot din lume, Galaxy S6 Edge Plus utilizat de noi încă nu a primit actualizarea în ceea ce priveşte sistemul de operare. Acesta are în continuare Android 5.1.1 Lollipop, în vreme ce Galaxy S7 vine deja cu Android 6.0.1 Marshmallow, iar diferenţele pot fi sesizate cu uşurinţă de fiecare utilizator în parte.

Atunci când va avea loc actualizarea la Android 6.0.1 Marshmallow, Galaxy S6 Edge Plus va oferi aproximativ aceeaşi experienţă software pe care o găsim pe Galaxy S7, cu doar câteva diferenţe ce trebuie menţionate:

» Game Louncher nu este inclus, ca de altfel şi funcţia de înregistrare şi funcţia de notificări când smartphone-ul este dat pe silent.

» Always-on Display nu este inclus, deşi acesta nu este util pentru orice utilizator, spre exemplu, noi am dezactivat funcţia, care în unele cazuri este destul de stresantă.

» Noile moduri ale camerei precum video collage şi hyperlapse nu sunt incluse.

Acestea fiind spuse, acestea ar fi unele dintre motivele pentru care ar trebui să vinzi Galaxy S6 Edge Plus şi să îţi cumperi un Galaxy S7 Edge. Primul factor ar fi durata de viaţă a bateriei, următoarul camera, apoi rezistenţa la apă şi expansiunea microSD, dar să nu uităm de sistemul de răcire. Dacă vrei să afli mai multe despre design, cameră sau bateria Galaxy S7 Edge sau despre cum au fost primele noastre zile cu dispozitivul, intră aici.  Diferenţele de preţ între Galaxy S6 Edge Plus şi Galaxy S7 sunt de numai aproximativ 400 de lei, în funcţie de furnizor.

Aşadar, acestea ar fi diferenţele dintre Samsung Galaxy S7 Edge şi Samsung Galaxy S6 Edge Plus şi lucrurile de care să ţii cont dacă vrei să faci un upgrade, dar perioada de testare a Galaxy S7 Edge prin #OrangeSmartphoneTester, #OST8, nu s-a încheiat, iar pe măsură ce voi descoperi lucruri noi, le voi comunica tot aici, pe Noobz, pe pagina de Facebook Noobz şi pe pagina mea de Facebook.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version