Home Homepage Lupta dintre Apple şi FBI s-a încheiat, cel puţin pentru moment

Lupta dintre Apple şi FBI s-a încheiat, cel puţin pentru moment

0

Departamentul de Justiţie a renunţat la lupta împotriva Apple. După mai bine de o lună de zile de întâlniri în instanţă, pentru deblocarea iPhone-ului 5C din cazul San Bernardino, guvernul a decis că nu mai are nevoie de Apple în cele din urmă.

Teroristul Syed Rizwan Farook  şi soţia sa au ucis în decembrie 14 oameni, în timpul unui atac comis în San Bernardino.

Decizia pe care a luat-o guvernul american nu a fost o deloc o surpriză. Chiar înainte ca ambele părţi să îşi prezinte punctul de vedere în faţa judecătorului Pym, Departamentul de Justiţie a renunţat la caz.

Potrivit moţiunii, FBI a primit o alternativă la decriptarea iPhone-ului teroristului în weekendul dinaintea evenimentului. De atunci, guvernul a avut la dispoziţie până în data de 5 aprilie să întocmească un raport cu privire la modul în care se va desfăşura testarea. Acel raport a fost prezentat luni, iar cazul a fost închis.

„Guvernul a accesat cu succes datele din iPhone-ul lui Farook, motiv pentru care nu mai solicită asistenţa Apple Inc. mandatată prin Ordinul Curţii în data de 16 februarie 2016.”

Apple a fost surprinsă de renunţarea guvernului, dar a depus jurământ că, dacă va avea succes cazul, va solicita informaţii cu privire la metoda prin care iPhone-ul a fost spart. Potrivit The Guardian, guvernul a cerut ca exploatarea să fie clasificată.

Mai mult decât atât, guvernul a precizat anterior că doar Apple poate împiedica măsurile de securitate iPhone. Când a anunţat că a fost găsită o altă modalitate prin care poate fi spartă securitatea telefonului, argumentul a devenit destul de inutil în cazul împotriva companiei.

Acest lucru nu înseamnă că Apple a scăpat. Departamentul de Justiţie ar putea solicita companiei să intervină în securitatea unui nou iPhone, iar toată povestea o poate lua de la capat. Cel puţin pentru moment, aceasta este o victorie pentru Apple şi alte companii care nu vor să spargă criptarea produselor lor, chiar dacă sunt forţate de lege.

„De la început, am fost împotriva cererii FBI ca Apple să construiască o uşă de acces în iPhone, pentru că am crezut că este un lucru greşit şi aveam să creăm un precedent periculos. Pentru că guvernul a renunţat, nu s-a întâmplat niciunul dintre aceste lucruri. Aceste caz nu ar fi trebuit să existe niciodată.

Vom continua să ajutăm organele legii în investigaţiile lor, aşa cum am făcut şi până acum şi vom continua să îmbunătăţim securitatea produselor noastre, de vreme ce ameninţările şi atacurile la adresa datelor noastre sunt tot mai frecvente şi mult mai sofisticate.

Apple crede cu tărie că, oamenii din Statele Unite şi de peste tot din lume merită protejarea datelor, a securităţii şi intimităţii. Sacrificând una pentru alta nu faci decât să pui oamenii şi alte ţări într-un pericol şi mai mare.

Acest caz a ridicat probleme care necesită o discuţie naţională cu privire la libertăţile noastre civile şi despre siguranţa colectivă şi intimitate. Apple rămâne deschisă la participarea la acest tip de discuţii”, se arată într-un comunicat Apple emis pentru publicaţia Engadged.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version