Home Homepage Bateriile Galaxy Note 7 care explodează sunt al doilea mare eşec al...

Bateriile Galaxy Note 7 care explodează sunt al doilea mare eşec al Samsung

0

Scandalul bateriilor Galaxy Note 7 care explodează ia amploare pe zi ce trece, iar la o săptămână de când Samsung a anunţat că retrage de pe toate pieţele un total de 2.5 milioane de dispozitive Note 7 care ar putea reprezenta un real pericol pentru clienţi, încă mai există ţări în care compania nu asigură un program de schimb al Note 7, printre care amintim şi România.

Marţi aflam că numărul smartphone-urilor Note 7 care au explodat a ajuns la 36, cazurile provenind de pe mai multe pieţe. Astăzi, Samsung trage un semnal de alarmă asupra utilizării Gear VR 2 cu Note 7 şi a pericolului de explozie. Deşi se vorbeşte de un număr de produse defecte ce reprezintă doar 1% din totalul dispozitivelor vândute, nimeni nu ştie cu exactitate care sunt clienţii care ar putea oricând să se trezească cu Note 7 în flăcări sau chiar mai rău, explodând când rulează o aplicaţie în Gear VR 2.

Se discută despre faptul că Samsung ar putea pierde o sumă de aproximativ un miliard de dolari prin retragerea Galaxy Note 7 de pe piaţă, iar până şi şeful diviziei de mobile de la Samsung a afirmat în cadrul unei conferinţe susţinute la Seul că vorbim despre o „sumă sfâşietoare”.

Samsung este cel mai mare producător de dispozitive mobile din lume, iar fiecare eşec de acest gen nu face decât să aducă cu un pas înainte Apple, care ocupă locul doi în top, dar şi Huawei, care promite să urce cât mai curând pe primul loc în topul preferinţelor utilizatorilor de smartphone-uri.

Samsung este cunoscut pentru strategia de marketing pe care o aplică şi pentru bugetul pe care îl investeşte pentru ca informaţiile negative să pălească în faţa celor pozitive. Astfel că, nu trebuie să ne mirăm dacă în cele din urmă acest scandal al bateriilor Note 7 care explodează se transformă într-un punct forte pentru gigantul sud-coreean.

Samsung nu este la primul eşec ce implică producţia de smartphone-uri

Puţini ştiu istoria Samsung, ce obiect de activitate avea compania la început şi când s-a produs declicul care a adus producătorul pe primul loc în lume. Înainte să fie înfiinţat Samsung Electronics în 1938, CEO-ul Lee Byung-Chull conducea Samsung Sanghoe, o companie care producea şi comercializa în mare parte fructe de mare uscate, dar şi propria marcă de tăiţei. Totuşi, aceasta nu a avut o durată de viaţă foarte mare şi Lee a schimbat obiectul de activitate pentru a se axa pe tehnologie şi evoluţie.

Lucrurile au mers foarte bine sub conducerea bătrânului Lee, dar în 1987 acesta a murit de cancer la plămâni, iar doi ani mai târziu, Kun-hee, cel mai mic fiu al lui Byung Chull a venit la conducerea Samsung, primii ani sub comanda sa fiind relativ prosperi, până în 1995, când Lee a trimis o serie de dispozitive mobile noi în New York drept cadouri şi s-a făcut de râs când a fost informat că acestea nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit.

Se zvoneşte că în urma acestui eveniment nefericit pe care îl putem nota în istoria Samsung drept un real eşec, CEO-ul de la acea vreme ar fi adunat cei 2000 de angajaţi, iar în faţa lor a ars toate dispozitivele, neţinând cont de pierderile de 50 de milioane de dolari, 5% din pierderea pe care ar putea-o înregistra compania Samsung în 2016 cu retragerea Note 7 de pe piaţă din cauza bateriilor care explodează.

În urma întâmplării din 1995, Samsung Electronics a redublat investiţiile în cercetare şi dezvoltare, un nou CEO, Yun Jong-Yong, a fost ales în decembrie 1996, iar Samsung a trecut prin cele mai disperate perioade. Desigur, aceasta este doar o mică parte din întreaga aventură prin care a trecut Samsung de la înfiinţare până în zilele noastre.

Concluzia este una singură, nu este nici prima şi, cel mai probabil, nici ultima dată când Samsung Electronics va da greş cu o serie de dispozitive mobile, iar asta nu înseamnă că Samsung va pierde în faţa competiţiei, asta dacă este să luăm în calcul istoricul companiei. Faptul că, 50 de milioane de dolari au fost arşi la propriul în 1995, nu a reprezentat declinul gigantului sud-coreean, ci mai degrabă un simplu punct de cotitură, ca urmare poziţia pe care o ocupă acesta în prezent în topul producătorilor de smartphone-uri din lume.

Deşi se discută despre o pierdere „sfâşietoare” pentru Samsung, făcându-se referire la cei 1 miliard de dolari, dacă am privi şi din alte perspective, am putea trage concluzia că ceea ce se întâmplă nu este deloc rău pentru companie, cu atât mai mult o pierdere.

De ce să nu cumperi deocamdată un smartphone Samsung Galaxy S7 Edge la schimbul Note 7

De aproximativ o săptămână operatorii de telefonie mobilă parteneri Samsung încurajează achiziţionarea unui Galaxy S7 Edge de la Samsung la schimbul Note 7 care ar putea exploda. Totuşi, nimeni nu explică de ce nu este cea mai bună decizie să cumperi un S7 Edge chiar acum. Vă aduceţi aminte că în urmă cu doar câteva zile Samsung a anunţat lansarea unei platfome prin care vinde smartphone-uri second hand? Ei bine, s-ar părea că gigantul este pregătit chiar şi pentru neprevăzut. Dacă facem câteva conexiuni simple, putem înţelege de ce Samsung nu va pierde de fapt prin retragerea Note 7 de pe piaţa globală.

În anumite pieţe, Samsung îţi oferă deja un Galaxy S7 sau S7 Edge până când un Galaxy Note 7 „sigur” îţi va fi trimis. Chiar dacă Samsung retrage iniţial aceste 2.5 milioane de dispozitive de pe piaţă, la un moment dat, când testarea Note 7 efectuată de Samsung va lua sfârşit, vor exista peste 2 milioane de dispozitive Note 7 abia folosite, ca de altfel şi un număr destul de mare de Galaxy S7 şi S7 Edge care vor înlocui o vreme Note 7, care vor ajunge în final înapoi la Samsung pentru a fi recondiţionate şi vândute altor clienţi.

Acest lucru ar putea înseamna că în săptămânile sau lunile ce urmează, vor exista câteva milioane de dispozitive mobile Galaxy Note 7, S7 Edge şi Galaxy S7, recondiţionate care vor fi vândute pe piaţă. Dacă au existat precomenzi peste aşteptări pentru S7/S7 Edge şi record pentru Note 7, cu siguranţă vor exista destul de mulţi utilizatori care vor aştepta răbdători să achiziţioneze la un moment dat unul dintre aceste trei produse la un preţ mai mic, doar pentru că vin cu etichetă „second hand”.

Desigur, aceasta nu este o ipoteză confirmată de Samsung, dar este o analiză de luat în calcul de către utilizatorii care doresc să achiziţioneze un dispozitiv high-end lansat de Samsung în 2016 la un preţ considerabil redus.

Unii se vor gândi că un smartphone recondiţionat nu va fi niciodată un smartphone nou, dar să nu uităm că de data aceasta recondiţionarea va fi realizată chiar de Samsung şi şansele ca problemele să mai apară în cazul dispozitivelor sunt destul de mici.

Rămânem cu ochii pe Samsung Electronics şi pe deciziile pe care le va mai lua compania cu privirea la retragerea de pe piaţă a produselor Note 7 livrate deja clienţilor. Aşteptăm, de asemenea, cu mare interes termenii şi condiţiile de înlocuire a Note 7 şi în România şi încurajăm clienţii Note 7 din România să ne scrie pe redactie@noobz.ro, în secţiunea de comentarii de mai jos sau pe Facebook Noobz, cu privire la experienţa pe care au avut-o sau o au cu Samsung România.

Surse: Tech Crunch, Android Authority, The Next Web

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version