Home Lifestyle Cultura Cum poţi vedea ploaia de meteoriţi Orionid, ploaia de Orionide sau Orionidele,...

Cum poţi vedea ploaia de meteoriţi Orionid, ploaia de Orionide sau Orionidele, anul acesta

0

Când şi unde să vizionezi meteoriţii Orionid în 2016, eveniment cunoscut şi ca Ploaia de Orionide sau Orionidele. Ei bine, iată toate detalii despre ploaia anuală de meteoriţi Orionid, care a avut debutul chiar în această dimineaţă, a zilei de 21 octombrie.

În 2016, ai ocazia să vezi ploaia de meteoriţi Orionid între 2 octombrie – 7 noiembrie. În această perioadă Pământul trece prin fluxul de moloz lăsat în urmă de cometa Halley, cometa mamă a ploii de meteoriţi Orionid.

Ploaia de meteoriţi Orionid este aşteptată să cadă în cel mai mare număr de meteoriţi înainte de răsărit în data de 21 octombrie, sub lumina lunii.

Dacă noaptea va fi întunecată, vei putea să observi între 10 – 20 de meteoriţi pe oră. În 2016, lumina lunii va începe să dispară când va începe ploaia de meteoriţi, aşa că vei avea ocazia să vezi mai mulţi meteoriţi decât de obicei. Luna plină vine abia în noaptea de 15 octombrie, astfel încât ploaia de meteoriţi Orionid va putea fi observată fără probleme în anumite zone ale planetei.

Cum vei şti că este un meteorit din ploaia Orionid? Ei bine, toţi meteoriţii vor pleca din acelaşi punct, nu vor cădea din puncte aleatorii. Punctul din care vor pleca meteoriţii acestui spectacol celest este în faimoasa constelaţie Orion the Hunter, pe care o găseşti în est în orele de după miezul nopţii.

Meteoriţii sunt de fapt ceea ce noi numim „stele căzătoare”, dar bineînţeles că acestea nu sunt cu adevărat stele, ci bucăţi de moloz care ard în atmosfera Pământului. Particulele acestora se opresc în atmosfera superioară, unde se evaporă la aproximativ 100 de kilometri deasupra suprafeţei Pământului.

Practic, ploaia de meteoriţi a început din această dimineaţă, dar cu puţin noroc până de 7 noiembrie vei putea să prinzi şi tu câţiva meteoriţi în timpul nopţii, când cerul este senin.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version