Home Lifestyle Cultura Ochelarii de soare ieftini sunt și siguri? Cum îi alegi pe cei...

Ochelarii de soare ieftini sunt și siguri? Cum îi alegi pe cei buni pentru sănătatea ochilor tăi

0

Puțină lume știe că, razele ultraviolet ale soarelui nu sunt periculoase doar în timpul lunilor de vară și nu afectează doar pielea, ci și ochii.

Atunci când te expui pentru o perioadă mai lungă de timp la soare, nu doar pilea ta are de suferit. Ochii sunt în egală măsură vulnerabili!

De câte ori nu vi s-a întâmplat să experimentați senzații de mâncărime sau de durere la nivelul ochilor, după ce ați stat câteva ore în soare? Urmările expunerii ochilor la soare nu sunt vizibile, din păcate, imediat.

Acestea pot fi depistate de-a lungul anilor, iar neprotejarea la timp a ochilor poate provoca inclusiv probleme cu vederea.

Razele ultraviolete de la soare, în special UVB (cu rol important în producerea vitaminei D), tipul de ultraviolete care cauzează arderea pielii, sunt cele mai dăunătoare pentru ochi.

Specialiștii în optometrie spun că, protejarea la timp a pielii din jurul ochilor cu ajutorul unei perechi ochelari de soare corespunzătoare, poate să prevină apariția cancerului.

”Un tip de cancer de piele, numit carcinom bazocelular, poate arăta ca o pată sau se poate prezenta sub forma unei dureri de ploapă în urma expunerii la soare”, spune Chris Worsman, specialist în optometrie la Viewpoint Opticians, citat de Daily Mail.

”Deși acest tip de cancer nu se răspândește și în alte zone, el poate crește adânc în pleoapă, iar îndepărtarea lui (chiar și foarte mic fiind) poate lăsa semne majore”, adaugă Worsman.

Alege o pereche de ochelari de soare stylish și accesibili care să te protejeze

Ochelarii de soare care blochează razele UV sunt una dintre soluțiile prin care îți poți proteja ochii și pieliea din jurul acestora, spun specialiștii.

Lumina este măsurată în nanometre, razele UVB măsurând 320-390 nanometri. Dacă ochelarii de soare poartă o marcă CE (un standard european de protecție UV), înseamnă că ar trebui să permită la nu mai mult 5% din razele UV sub 380 nanometri să treacă.

Când alegeți o nouă pereche de ochelari de soare, documentați-vă în prealabil cu privire la gradul de protecție pe care aceștia îl oferă când vine vorba de razele UV.

Spre exemplu, unele perechi de ochelari de soare vin cu semnul UV 400, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să permită razelor UV sub 400 nanometri să treacă.

Unii ochelari de soare sunt, de asemenea, clasificați în funcție de cât de închise la culoare au lentilele. Totuși, optometristul James Goldenberg de la Specsavers spune că, acest detaliu este pur legat de cosmetică și, în fond, ochelarii nu oferă niciun tip de protecție UV.

Spre exemplu, branduri de ochelari de soare cum sunt Hawkers, produc ochelari de soare cu protecție UV400, care oferă o protecție anti-orbire superioară.

Mai există, de asemenea, ochelarii de soare Polaroid, special creați pentru a proteja vederea în timpul expunerii la soare pe termen lung, ca de altfel și pielea din jurul ochilor.

Guess, spre exemplu, deși nu este un brand nișat pe ochelari de soare, produce toate perechile cu 100% protecție împotriva UVA (produsul îndeplinește recomandarea UE cu privire la protecția solară) și UVB.

Deși unele perechi de ochelari de la producător sunt foarte transparenți, lentilele protejează ochii și pielea din jurul lor.

Specialiștii spun că, ochelarii de soare ieftini nu sunt neapărat dăunători pentru ochi, dar este recomandat să fie utilizați doar în perioade în care gradul de raze ultraviolete este mai puțin periculos pentru piele și vedere.

Spre exemplu, poți cumpăra ochelari de soare mai ieftini pentru a-i purta toamna târziu, iarna și în prima parte a primăverii. Dar, în timpul verii, în prima parte a toamnei și în a 2-a parte a primăverii ar fi bine să optezi pentru o pereche de ochelari de soare cu protecție UV mare.

Desigur, dacă ochelarii oferă protecție UV nu trebuie neapărat să fie și scumpi. Există produse la prețuri rezonabile, care îndeplinesc deopotrivă funcțiile de protecție și componenta cosmetică. Trebuie doar să te documentezi un pic înainte de a cumpăra produsul.

De asemenea, de multe ori oamenii spun că plătind mai mult înseamnă că ochelarii de soare sunt mai buni. Dar în anumite situații, această premisă este total greșită.

De aceea, dacă nu ești sigur/-ă că perechea ta de ochelari de soare respectă standardele de protecție UVB și UVA, apelează la un specialist optometrist care să îți spună dacă produsul pe care îl deții este de încredere, indiferent de prețul pe care l-ai plătit.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version