Home Lifestyle Travel Marsilia este un oraș șocant de murdar și neospitalier

Marsilia este un oraș șocant de murdar și neospitalier

0
Marsilia este un oraș șocant

În turul #10țări #14orașe #20zile am trecut și prin Marsilia, Franța. A fost de-a dreptul o experiență de ținut minte. Iar asta pentru că, Marsilia este un oraș șocant de murdar și neospitalier. Vrei să mergi în vacanță în Franța? Alege Marsilia doar dacă nu ai încotro.

Am stat în oraș timp de 2 zile. Dar a fost suficient să ne formăm o opinie și să scriem o recenzi care să vă ajute pe viitor.

Marsilia se vede minunat de la distanță

Dacă ești în mașină, noaptea, și privești Marsilia de sus, e minunată. Fotografiile realizate aici sunt spectaculoase. Arhitectura orașului este deosebită. Important este să nu respiri aerul orașului. Fiind un oraș portuar se îmbină vechiul cu noul într-o manieră care place vederii, dar nu și simțului olfactiv.

Marsilia lasă de dorit când vine vorba de curățenie. De asemenea, ar mai fi de lucrat în interacțiunea locuitorilor orașului cu turiștii. Cel puțin, în ceea ce ne privește, nu am avut parte de prea multă ospitalitate.

Experiența noastră pe larg, să înțelegeți de ce Marsilia este un oraș șocant

Am ajuns în Marsilia seara la ora 21:30. Cât am traversat orașul de la nord la sud, din mașină se vedea totul superb. Parcă priveai un orizont de licurici. Am avut parte de un peisaj de poveste. Dar care nu reflectă deloc realitatea interacțiunii fizice cu Marsilia.

În imaginația noastră, Marsilia era un oraș de poveste. Ne așteptam să auzim zumzăială de franceză la fiecare colț de stradă. Să intrăm în pub-uri și restaurante să ascultăm muzică franțuzească. Efectiv, visam că vom bea romantic un pahar cu vin și briza mării ne va îmbrățișa. De poveste, știu. Nu a fost nimic cum ne-am fi așteptat.

Am făcut o prospecție înainte să ajungem în Marsilia

Nu ne-am dus chiar precum orbii. Știam că este sensibil să parchezi mașina pe stradă. Citisem că s-ar putea să interacționăm cu mulți imigranți. Aveam așteptări să miroasă urât pe stradă. Dar realitatea a fost totuși mult mai dură decât ne-am pregătit.

Am plătit parcarea cât am dat pe cazare

Am parcat mașina în centrul Marsiliei. Am preferat să folosim serviciile Indigogo, pentru că citisem recenzii destul de bune. Mai ales pentru că am auzit tot felul de povești despre furtul din mașină. Și chiar despre furtul mașinii cu totul.

Pentru 24 de ore am plătit 30 euro. A fost cea mai scumpă parcare dintre toate în care am lăsat mașina în turul în Europa. Pe internet, parcarea respectivă avea listate tarife de 12 euro pentru 24 de ore. La fața locului, prețurile erau cu totul diferite. Deși Indigogo are website, nu vă luați după tarifele afișate. Pregătiți-vă cel puțin o sumă dublă față de cea listată online.

Am mai parcat la Indigogo și în Spania. Nu am plătit tot 30 euro, dar am dat mai mult decât era pe prețul afișat pe site.

Mașina a fost în siguranță în Marsilia, Franța. Prețul pentru asta a fost un pic cam mare. Dar am preferat să stăm liniștiți.

Ne-am cazat la 100 de metri de Vechiul Port din Marsilia

Am căutat cazarea cu 2 luni de zile înainte să ajungem în Marsilia. Am luat legătura cu proprietarul prin Airbnb. L-am întrebat tot ce m-a interesat și m-a asigurat că nu vor fi probleme. Era prima dată când aveam să stăm în gazdă, la un loc cu proprietarii. Așa că am vrut să nu fie probleme.

Chiar dacă am avut un schimb de peste 20 de mesaje, experiența tot a lăsat de dorit. Prețul camerei a fost de 181 lei pe noapte. Un preț destul de mare raportat la confort.

Dacă nu vă interesează detaliile cazării și vreți să stați în centru, vă puteți caza aici. Dacă țineți, însă, să vă simțiti ca acasă, cazarea aceasta este de evitat.

Fotografiile de pe Airbnb arătau o casă curată. Cu un living modern, canapele din piele și o bucătărie cu tot ce ai putea avea nevoie. Descrierea spunea că ne puteam folosi de spațiul comun. Și că aveam cafeaua la discreție.

Din acest punct de vedere, cafeaua nu ne-a lipsit

Problema a fost la capitolul spațiu personal. Când închiriezi o cameră pentru 48 de ore, te aștepți să fie exclusiv a ta.

În această cameră, proprietarii folosesc dulapurile pentru depozitarea lucrurilor lor. Noptierele erau pline cu diferite accesorii bărbătești. Dulapurile aveau depozitate haine de iarnă de damă. Singurul spațiu unde puteam să așezăm ceva era pe noptiere și pe jos.

La baie, nu erau produse de igienă dedicate oaspeților. Cum am beneficiat ulterior în Barcelona când ne-am cazat. Am beneficiat de un uscător de păr cu mâner lipicios și care mirosea urât. În spațiul comun erau împrăștiate hainele și încălțămintea proprietarului. Dar poate că cel mai deranjant lucru a fost că proprietarul refuza să vorbească în engleză. Sub pretextul că ”nu trebuie să fie biling”.

Mai știam câte ceva în franceză, cumva ne-am înțeles. Noroc și cu partenera proprietarului, origine la bază, care vorbea engleza. O domnișoară super ospitalieră. Dar care nu a reușit să suplinească grosolănia domnului. În plus, proprietarul mi-a răspuns la mesaje până când am achitat camera. Apoi, chinuie-te să mai scoți ceva de la el.

Puteam să mergem la un hotel. Puteam să alegem alt oraș să vizităm. Puteam să trecem cu vederea dezavantajele orașului. Să ne bucurăm de priveliște. Să facem noi să fie perfect. Puteam … Dar am ales să fim turiști simpli și fără mofturi.

Marsilia este un oraș șocant de murdar

În spatele blocului unde am stat cazați era locul unde nigerienii cereau azil politic. Noaptea, zeci de oameni dormeau pe jos, se urinau și făceau treaba mare pe străzi. Ziua, făceau același lucru, indiferent că treceai pe stradă și puteai fi deranjat de asta.

Nu vreau să atac imigranții din Nigeria. Pentru că erau și albi care își făceau nevoile pe stradă. Am dat de unul fix când ieșeam de la metrou.

Nu ne-a fost dat niciodată să vedem atâtea fecale pe stradă ca în Marsilia.

Deși, dimineața la ora 5 se auzeau mașinile de la curățenie cum spălau trotuarele.

Am crezut că e o problemă valabilă doar în Marsilia. Dar am mers câteva zile mai târziu și în Bordeaux. La fel am găsit și acolo. O să aflați când publicăm vlogul.

Am preferat să mâncăm la cazare

Pentru că străzile erau insalubre, am preferat să facem sendvișuri la cazare. Am mâncat doar în prima zi, de nevoie, la un restaurant libanez. Dar pentru că am vrut să evităm vizite la spital, am optat pentru calea sigură.

Cât timp la o stradă distanță de restaurant am dat de fecale, am preferat să nu riscăm.

Marsilia este un oraș șocant, dar nu scump

Dacă vorbim de experiențe și de mâncare. Din prețurile pe care le vedeam listate, trăiești decent aici. De la partenera proprietarului am aflat că salariul minim este de 1300 euro. Chiriile par să fie cele mai mari. Acestea nu prea îți permit să dai înainte. Dar dacă ai o locuință, trăiești foarte bine în acest oraș.

Când mergi în Marsilia pregătește-te să nu vezi francezi puri sânge. Asta i-am spus și domnișoarei din apartament. Cât am vizitat Marsilia, nu am găsit un francez pur-sânge. Ea era la origini româncă. Proprietarul era armean. Străzile erau pline de arabi, nigerieni și indieni.

Da, auzeai franceză, dar nu vedeai frumusețea franțuzoaicelor. Nici nu dădeai peste francezi bruneți cu ochii verzi. Singurii care păreau nativi erau jandarmii. Am prins și proteste cât am fost acolo.

Să vorbim și despre ce puteți vedea aici

În 48 de ore ai timp să iei Marsilia la pas. Poți vedea Vechiul Port al Marsiliei la apus. Catedrala Notre Dame din Marsilia e bine de vizitat în prima parte a zilei. Noi nu am mai ajuns la ea, era destul de departe. Iar la metrou nu am găsit pe nimeni să ne explice clar un traseu simplu.

E frumos de plimbat pe timp de zi în Muzeul Civilizațiilor Europene și Mediteraneene. Noi am fost la restaurantul din clădire, după care am coborât la roată. Nu am stat să vedem expoziția. În cele 48 de ore am și lucrat remote. Cumva, timpul pentru vizită s-a limitat la 24 de ore. Dacă eliminăm timpul de somn.

Marsilia este orașul muzeelor. Poți să vezi Muzeul Docurilor Romane și alte 8 muzee din oraș. Pentru accesul în ele trebuie să plătești.

Catedrala Marsiliei este foarte impunătoare. Poți să intri gratuit, dar nu ai voie să filmezi. Noi am riscat și am luat câteva cadre. Așa aflați și voi dacă merită sau nu un drum până acolo.

Am vrut să vedem Panier (Orașul Vechi). În fotografii e minunat. Din păcate, la intrarea pe străduțe mirosea a toaleta de la țară, nespălată de 5 ani.

Am trecut și pe la Arcul de Trium din Marsilia. Un simbol reprezentativ al orașului. Dar și aici e plin de imigranți și miroase la fel de urât ca pe străzi.

Ai ce să vezi în Marsilia

Arhitectura orașului este foarte frumoasă. Se îmbină plăcut vechiul cu noul. Păcat că, indiferent de vreme, trebuie să circuli cu o mască să poți respira.

Unii s-ar putea să fie în regulă cu această mizerie. Mai depinde și de fiecare om în parte. Dar când toaleta se mută pe stradă, cred că e un pericol pentru oricine acest aspect.

Da, Marsilia este un oraș șocant

S-ar putea să fii cucerit, s-ar putea să nu îți placă deloc. Noi am plecat de acolo cu sentimente amestecate. Ne-a plăcut priveliștea din port. Ne-a încântat panorama din fortăreață. A fost deosebit să ne dăm în roata din port. Și să admirăm marea din Muzeul Civilizațiilor Europene și Mediteraneene.

Doar pentru că am găsit atât de multă mizerie, nu cred că ne vom mai întoarce vreodată.

Asociam mereu mirosurile produselor ”Le Petit Marseille” cu Marsilia. Nu am găsit asta nici la cazare, nici în oraș. Ici-colo vedeai câte un magazin de suveniruri. Acolo găseai produse din lavandă și piersici. În rest, nicicând un oraș nu a mirosit mai rău.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version