Home Smart Smart TV Romanii aleg mai mult TV și vorbesc mai puțin la telefon

Romanii aleg mai mult TV și vorbesc mai puțin la telefon

0

Romanii aleg mai mult TV și vorbesc mai puțin la telefon. În România, 7,4 milioane de oameni sunt abonați la servicii TV, potrivit ANCOM. Pe de altă parte, traficul național în rețelele de telefonie este în ușoară creștere. În vreme ce, traficul în roaming scade ca urmare a beneficiilor aduse de Roam like at home.

Sorin Grindeanu, președinte ANCOM afirmă că telefonia singură nu ne mai poate asigura nevoiele de comunicare. Din ce în ce mai multe și variate mijloace, precum aplicații și rețele sociale, sunt folosite de cetățeni pentru a comunica.

Romanii aleg mai mult TV

Numărul de abonați la servicii de transmisie TV contra-cost este în creștere cu 3%. De asemenea, unii abonaţi au trecut de la satelit – DTH (-5%) la cablu (+6%) sau IPTV (+13%).

De regulă, persoanele fizice achiziţionează unele servicii per locuinţă (retransmisie TV, internet fix, telefonie fixă). Așa încât, pentru a afla rata de penetrare a acestora, măsurătorile se fac la rata de penetrare la 100 locuinţe.

Datele oficiale arată că în România există în prezent aproximativ 7,5 milioane de gospodării, comparat cu 9 milioane de locuințe. Astfel, dacă rata de penetrare la 100 gospodării pentru serviciile de retransmisie TV a fost de 102%, cea calculată la 100 locuinţe a fost de 85%. Rata de penetrare la 100 gospodării a fost de 106% în mediul urban şi de 97% în mediul rural. Cea calculată la 100 locuinţe a fost de 91% în mediul urban şi de 77% în mediul rural.

În 2018, , în mediul urban, serviciile TV erau recepționate îndeosebi prin rețele de cablu (83% dintre abonați). Pe de altă parte, în mediul rural erau utilizate, aproape în egală măsură, rețelele satelit de tip DTH (50%) și cele de cablu (49%).

Bazat pe numărul de abonaţi de la sfârşitul anului 2018, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 49%. Principalul său competitor avea 19%, iar ceilalți furnizori au însumat 32%.

Romanii aleg mai mult TV și vorbesc mai puțin la telefon

La sfârșitul anului 2018, în România erau 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă. Înregistrându-se astfel o ușoară creștere de 1%. Dintre aceștia, 12,7 milioane, în creştere cu 5%, erau utilizatori pe bază de abonament. În vreme ce, 9,9 milioane, în scădere cu 4%, erau utilizatori activi pe bază de cartele preplătite.

Traficul total de voce efectuat prin reţelele mobile a scăzut uşor în 2018 (-1%), până la 68 de miliarde minute. Media lunară a traficului de telefonie mobilă efectuat de un locuitor pe parcursul anului 2018 a fost de 4 ore şi 49 minute şi de 57 SMS trimise.

Ca urmare a aplicării Regulamentului de roaming, se intensifică, în schimb, utilizarea serviciilor în roaming. Traficul de apeluri efectuate în roaming a crescut cu 58% față de 2017. Cel de apeluri primite cu 28%, cel de SMS cu 23%, cea mai mare creştere, de 149%, fiind înregistrată de traficul de date/internet.

În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului, liderul pieţei avea o cotă de piață de 39%. Principalul său competitor avea 30%, iar ceilalți furnizori au însumat 31%.

Evoluția telefoniei fixe în România

Piața serviciilor de telefonie fixă continuă să înregistreze scăderi. Atât din punct de vedere al numărului de linii de acces (-6%, până la 3,66 milioane), cât și din cel al traficului (-17%, până la 2,3 miliarde minute).

Media lunară a traficului de telefonie fixă efectuat de către un locuitor a ajuns la numai 10 minute în 2018. În scădere cu 17% faţă de cea din 2017.

În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 43%. Principalul competitor avea 36%, iar ceilalţi furnizori însumau 21%.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version