Home Divertisment Evoluţie Inteligența artificială Google depistează cancerul mai eficient decât crezi

Inteligența artificială Google depistează cancerul mai eficient decât crezi

0

Surprinzător sau nu, se pare că inteligența artificială Google poate depista cancerul de sân mai eficient decât experții. DeepMind, o companie de inteligență artificială cumpărată de Google în 2014 și-a îndreptat atenția către detectarea cancerului de sân.

Cancerul de sân se întâlnește cel mai frecvent în rândul femeilor. Dar, acesta este greu de depistat, cauza fiind rata mare de fals pozitiv. Asta însemnând că o mamografie este conisderată anormală, chiar și atunci când nu există cancer.

Din acest motiv, multe paciente au fost supuse unui stres care a dus la nenumărate intervenții medicale inutile. Așadar, DeepMind a dezvoltat inteligența artificială capabilă să identifice cancerul la sân, fără prea multe rezultate fals pozitive sau fals negative – când cancerul este prezent, deși nu este detectat – .

Inteligența artificială Google – cum poate să depisteze cancerul la sân

Compania DeepMind a format inteligența artificială folosind date de identificare de la pacienți din SUA și Marea Britanie. Inteligența a arătat că poate reduce rezultatele fals pozitive cu 5,7%, iar pe cele fals negative cu 9,4 în SUA.

În Marea Britanie, procentele sunt diferite. O reducere mai mică de 1,2%, respectiv 2,7% au fost observate în Marea Britanie, sugerând că actualul sistem de detecție din SUA are o precizie mai mică decât sistemul din Marea Britanie.

Spre deosebire de specialiștii care folosesc istoricul pacienților și mamografii mai vechi pentru a aprecia evaluările, inteligența artificială are acces doar la cea mai recentă mamografie.

Inteligența este capabilă să facă un screening cu o acuratețe mai mare decât a specialiștilor. Modelul poate fi generalizat pentru diferite categorii de populație, precum femeile din SUA comparat cu cele din Marea Britanie.

DeepMind și o controversă din trecut

DeepMind a fost o companie folosită anterior în scopuri medicale, cum ar fi depistarea bolilor de ochi și a celor renale. Însă, compania a devenit și un subiect al controverselor. În 2017, s-a dezvălut faptul că Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie a distribuit date către DeepMind.

Compania a primit 1,6 milioane de înregistrări ale pacienților fără acordul direct al acestora, printr-o „bază legală necorespunzătoare”. Acest fapt a încălcat regulile de confidențialitate, conform celor stabilite de guvernul țării.

Chiar și așa, Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie nu a întrerupt colaborarea cu DeepMind. Sistemul a decis să o continue, dar datele furnizate să fie, de această dată, anonime.

Cum a ajuns DeepMind la Google

În 2018, compania DeepMind a ajuns în cadrul inițiativei de la Google Health. Preocupările legate de confidențialitatea pacienților nu au fost luate în considerare atunci când Google a dizolvat Comisia de Revizuire. Comisia era responsabilă de supravegherea relației cu Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie.

Pentru tot binele care ar putea fi făcut cu o inteligență artificială medicală precum DeepMind, există totuși o lipsă de supraveghere a confidențialității Lipsa supravegherii se aplică atât asupra datelor pacienților, cât și a lipsei responsabilității față de problemele de confidențialitate a datelor din trecut.

Cu toate aceste probleme, dezvoltatorii inteligenței artificiale spun că până acum sunt doar niște cercetări într-un stadiu prematur și că este nevoie de mai multe studii și cooperări cu furnizorii de servicii medicale înainte ca sistemul să fie dat spre folosință la scară largă.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version