Home Divertisment Online Elon Musk devine mai bogat cu 1,8 miliarde de euro

Elon Musk devine mai bogat cu 1,8 miliarde de euro

0

În urma unei prezentări ce a avut loc săptămâna aceasta la fabrica Tesla din Shanghai, Elon Musk a apărut pe scenă entuziasmat. Tăticul Tesla are un motiv întemeiat să fie atât de vesel. Elon Musk devine mai bogat cu 1,8 miliarde de euro.

Elon Musk devine mai bogat

Stocul Tesla a crescut după ce compania a dezvăluit săptămâna trecută livrarea a peste 112.000 de vehicule în al 4-lea trimestru. Acest număr record a depășit estimarea făcută de analiști. Cu ocazia aceasta, Tesla a anunțat că prima sa fabrică la scară largă din afara SUA livrează acum vehicule. Aceasta se află în Shanghai, China.

În saptamana de dinainte de  9 ianuarie, acțiunile au crescut cu 13%, Musk devenind astfel mai bogat. Valoarea netă totală a lui Musk este acum de 25,9 miliarde de euro. Miliardarul în vârstă de 49 de ani este pe locul 34 în topul celor mai bogate persoane din lume.

Musk deține aproape 22% din stocul total al companiei Tesla, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din averea sa. De asemenea, el mai detine cotă în valoare de 11,2 miliarde de euro la SpaceX, compania aerospațială pe care o deține în mod privat, cunoscută pentru rachetele reutilizabile.

Tesla devine cea mai valoroasă companie auto din America

Marți, capitalizarea de piață a companiei Tesla a atins 74 de miliarde de euro. Așadar, aceasta devine cea mai valoroasă companie auto din istoria americană (fără a pune la socoteală inflația). Astfel este detronată valoarea de piață a companiei Ford, de 72 de miliarde de euro, atinsă în 1999, potrivit datelor furnizate de Dow Jones.

Până la închiderea pieței de vineri, capitalizarea de piață a companiei a crescut până 77 de miliarde de euro. Acesta se află în spatele plafonului de 78 de miliarde de euro pe care GM și Ford îl au la un loc.
Stocul Tesla s-a dublat din octombrie până acum, dar au existat și unele probleme pe parcurs. În noiembrie, valoarea netă a lui Musk scăzuse la 690 de milioane de euro într-o singură zi. Asta după ce dezvăluirea slabă a Cybertruck a scăzut prețul acțiunilor cu până la 6%.

Analiștii Wall Street au păreri diferite în ceea ce privește compania. Dintr-un grup de 36 de analiști urmăriți de Bloomberg, 15 dintre aceștia au arătat ratinguri de vânzare, alți 11 au emis ratinguri de păstrare, iar restul au emis ratinguri de cumpărare.

Ce spun analiștii despre acțiunile Tesla

Daniel Ives de la Wedbush este optimist în ceea ce privește compania, evidențiind o potențială creștere în China. „Credem că abilitatea Tesla de a crește producția și cererea în regiunea cheie din China pe parcursul anului 2020 va fi un factor major în ceea ce privește stocul.„, scrie Ives într-o notă de cercetare.

Analistul Ryan Brinkman de la JPMorgan își păstrează ratingul de vânzare. Chiar dacă a ridicat targetul prețului, Brinkman a notat că livrările pentru Modelele S și X – care sunt mai scumpe față de Modelul 3 – au scăzut cu 30% de la an la an.

Rămânem subponderați ca rating în ceea ce privește acțiunile TESLA. Dar, chiar și așa, putem observa o evaluare mai ridicată, o capitalizare de piață de 71 de miliarde de euro. Mai ales, după ultima derulare pentru o companie care este pe cale să raporteze a zecea pierdere anuală netă consecutivă. Aceasta este împreunată cu așteptările mari ale investitorilor și riscurile ridicate de execuție.” scrie Brinkman.

Între timp, Garret Nelson, analist CFRA, și-a a trecut de la ratingul de păstrare la cel de vânzare. „Din perspectiva noastră, acțiunile TESLA de acum sunt pe deplin evaluate după o perioadă mai mare de timp, de la o cotizare de 159 euro per acțiune în luna iunie a anului trecut care nu reflectă diverse riscuri pe termen scurt.” spune Nelson.

În condițiile în care capitalizarea de piață a TESLA depăsește acum GM și Ford la un loc, în ciuda faptului că are doar aproximativ 3% din volumul vânzărilor comune de vehicule, suntem de părere că investitorii au acordat mult credit TESLA pentru o viitoare creștere, sporind riscul de execuție.” mai spune analistul.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version