Home Servicii Orange Business Services extinde rețeaua LoRaWAN®

Orange Business Services extinde rețeaua LoRaWAN®

0

Orange Business Services extinde rețeaua LoRaWAN® (Long Range Wide Area Network), esențială pentru dezvoltarea proiectelor de oraș inteligent. Comunicațiile de tip LoRaWAN® sunt destinate proiectelor IoT (Internet of Things – Internetul lucrurilor). Aici este necesară conectarea unor senzori sau dispozitive cu un consum redus de energie, care livrează cantități mici de date. De multe ori, aceste date sunt greu accesibile. Astăzi, LoRaWAN® are acoperire completă în București și Iași, iar rețeaua este prezentă în alte 6 localități din țară.

LoRaWAN® completează portofoliul Orange Business Services (OBS). Acesta cuprinde deja o platformă dedicată obiectelor conectate și proiectelor IoT, Live Objects, cât și tehnologia LTE-M. Astfel, OBS oferă tuturor companiilor și instituțiilor publice o gamă completă de soluțiii și servicii destinate dezvoltării proiectelor care necesită comunicații M2M (machine to machine – echipament la echipament).

Florin Popa, Director Business to Business Orange România:

“Tehnologia este, înainte de toate, un instrument prin care ne îmbunătățim calitatea vieții, devenim mai eficienți energetic și, pe termen lung, reducem pierderile și costurile. De exemplu, datele pe care le obținem prin proiectele de măsurare a calității aerului, implementate cu infrastructura de comunicații LoRaWAN®, ne ajută să conștientizăm problema poluării în marile orașe și chiar să identificăm sursele acesteia.

În același timp, monitorizarea și controlul inteligente ale consumului de apă ori ale rețelei de iluminat public, prin senzori conectați la LoRaWAN®, dau posibilitatea companiilor de utilități să gestioneze mai bine fluxurile de consum, necesarul de echipamente ori resurse umane aducând, prin scăderea pierderilor, economii în buget.”

Orange Business Services extinde rețeaua LoRaWAN®

Rețelele LoRaWAN® funcționează pe o bandă liberă de 868 MHz. O singură stație poate acoperi suprafețe de 15 – 20 km. Astfel, sunt necesare mai puține stații de tip LoRa Gateway pentru a construi infrastructura IoT a unui întreg oraș.

LoRaWAN® are o arhitectura asemănătoare cu cea a rețelelor celulare. Însă LoRaWAN® este o alternativă la conectivitatea celulară de tipul 2G sau 3G în proiectele în care este necesară o acoperire mai mare și transferul unui volum mic de date către dispozitive cu o autonomie energetică crescută. Acest tip de rețea răspunde unor cerințe esențiale în proiectele IoT. Printre aceste cerințe se numără comunicare bidirecțională, securitate completă, mobilitate și servicii de localizare.

Rețeaua LoRaWAN® de la Orange are gateway-uri deja instalate în București, Iași, Popești-Leordeni, Brăila, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și Buzău.

În 2018, la Alba Iulia, Orange România a implementat prima rețea de tip LoRaWAN® într-un proiect de iluminat public, ajutând la dezvoltarea orașului inteligent de astăzi.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version