Home Smart Gadgets Review Xiaomi Mi 1S: Trotineta electrică pentru drumuri scurte și plimbări

Review Xiaomi Mi 1S: Trotineta electrică pentru drumuri scurte și plimbări

0

Review Xiaomi Mi 1S. Am testat trotineta electrică Xiaomi Mi 1S timp de două săptămâni. Este pentru prima dată când testăm un astfel de produs și trebuie să recunoaștem că ne-a deschis apetitul pentru electric. Vorbim despre o categorie de produse cărora le înțelegi rostul doar dacă ai nevoie de ele în viața ta. De ce spun asta, o să înțelegeți din rândurile ce urmează.

Review Xiaomi Mi 1S – Detalii tehnice

Pentru aprofundare, puteți vizita pagina de produs. Xiaomi Mi 1S are un motor de 250W. Autonomia poate să ajungă la 30 de km la o încărcare, însă poate fi influențată și de stilul de condus al utilizatorului. Viteza maximă pe care o poți atinge este de 25 km /h și nu trebuie să cântărești mai mult de 100kg cu tot cu haine și geantă.

Produsul este recomandat persoanelor cu vârste cuprinse între 16 – 50 de ani, cu înălțimi de la 1,20m la 2m. Trotineta electrică are 3 moduri de economie de elergie: (ECO): 15 km/h, normal (D): 20 km/h si sport (S): 25 km/h.

Ecranul de control este interactiv, prevăzut cu LED-uri de notificare. Jucăria se conectează prin Bluetooth la smartphone, iar din aplicația dedicată o poți bloca și o poți controla din mai multe puncte de vedere. Prin toate o să trecem imediat.

Roțile măsoară 8.5 inch și sunt pneumatice. Trotineta este rezistentă la praf, stropi și murdărie și are certificare IP54. În vreme ce, dimensiuni sunt de 1080 x 430 x 1140 mm, (pliat: 1080 x 430 x 490) și greutatea de 12.5kg.

Experiența de testare de două săptămâni

Am apucat să ne plimbăm undeva la 6 ore, pe durata mai multor zile, în parc, cu Xiaomi Mi 1S. Însă, timpul a fost suficient să ne formăm o părere despre produs. Fiind prima trotinetă electrică testată, nu am avut așteptări. Am despachetat și asamblat produsul folosind instrucțiunile, încă de când a ajuns la noi.

Apoi, am încărcat bateria, lucru care recunosc că ar fi putut să aibă loc mai rapid. Să încarci 60% în peste 2h e cam puțin când te grăbești. Nu am reușit din prima să ne conectăm la aplicația Mi Home. Asta pentru că, înainte fusese testată trotineta de alți utilizatori. Am așteptat un weekend până să se deconecteze persoana în cauză, iar în acest timp am folosit trotineta fără aplicație.

Așadar, țineți cont, mai ales dacă veți cumpăra trotinete electrice second-hand, să fie deconectate de la aplicațiile foștilor utilizatori. De asemenea, atenție la tot ce e la mâna a 2-a și de unde vă cumpărați produsele.

Trotineta electrică Xiaomi Mi 1S costă cât un telefon mid-range

Dacă te pasionează un astfel de produs, dar vrei și un telefon nou, îți recomand să te gândești de două ori dacă ai nevoie cu adevărat de telefon nou. Asta mai ales dacă ai analizat bine și ai ajuns la concluzia că ai nevoie de o trotinetă electrică în viața ta.

Spre exemplu, dacă aș avea un telefon funcțional mid-range, mi-aș cumpăra o trotinetă, nu aș face upgrade la telefon. Însă, asta ține de alegerile personale și de ce crezi că e cu adevărat necesar și util pentru tine. Mai ales pentru că o trotinetă vine și cu dezavantajele aferente la pachet. Despre toate acestea vorbim un pic mai târziu.

Am folosit în mers toate cele trei moduri de economie de energie

Personal prefer modul ECO. Nu îmi place viteza, iar în parc, în special dacă e aglomerat, e important să fii precaut. Dacă ai pistă de biciclete, cum e pe Calea Victoriei, să te poți deplasa, poți negreșit să mergi și cu 25km/h, în modul sport.

Am testat inclusiv modul spot și normal, mai ales pentru că mă interesa cât de repede răspunde trotineta la frânare pentru evitarea unui obstacol. Categoric, dacă frânezi brusc de la 25Km/h, ai nevoie de ceva experiență și dexteritate pentru a evita o cădere. La 12km/h conduci eco, dar și mult mai precaut, iar orice frânare nu prezintă pericol major de rănire.

Îmi place designul Xiaomi Mi 1S, este simplu, atractiv și destul de compact. Nu e o trotinetă foarte grea, dar tot trebuie să ții cont că ai de ridicat 12.5kg când situația impune.

Din păcate, ocupă spațiu, iar de asta e musai să ții cont. Fie că o ții desfăcută sau pliată, tot trebuie să îi acorzi 1,5 lungime și vreo 30 cm lățime. Poate fi depozitată pe hol, pe balcon sau în spatele canapelei. Însă, oriunde alegi să îi găsești lor, trebuie să fie ferită de intemperii care o pot degrada în timp. Este, totuși un produs electric. Motiv pentru care, umiditatea pe termen lung, temperaturile scăzute sau prea ridicate, pot să o afecteze.

În cazul nostru, depozitarea unei trotinete sau mai multor trotinete în casă e un dezavantaj. Asta pentru că locuim într-un apartament de 50 de metri pătrați în care am profitat de fiecare colțișor liber. E drept, pe durata testării am fost nevoiți să suspendăm ideea de instalare a unei mese în living, să putem încărca trotineta. Așa că, măsurați-vă bine spațiul disponibil în casă înainte de achiziționarea produsului.

Review Xiaomi Mi 1S – Aplicația Xiaomi Home

Conectarea trotinetei electrice la aplicație se face în câteva secunde. Tot aici poți conecta și celelalte dispozitive Xiaomi, în cazul nostru purificatoarele de aer. Dacă mergi undeva și ai nevoie să blochezi trotineta, o poți face din aplicație.

Desigur, asta nu împiedică un hoț să poată fugi cu produsul, așa că aveți grijă să o securizați din acest punct de vedere. De asemenea, tot din aplicație puteți vedea modul de deplasare, nivelul bateriei, viteza cu care te deplasezi și distanța parcursă.

Tot din aplicație poți reveni la setările din fabrică, afli informațiile de bază despre produs și dai un nume trotinetei electrice. Cum de altfel, administrezi locația în care se află trotineta, faci update-uri de firmware sau partajezi dispozitivul.

Din punct de vedere al interacțiunii cu trotineta, procesul este intuitiv și orice utilizator poate învăța să o folosească în câteva minute. Apoi, mai ține și de dexteritate și sincron în timpul deplasării.

Review Xiaomi Mi 1S – Mulțumiți de autonomie?

Dacă ne rezumăm la cumpărături la magazinele din raza locuinței și la plimbări în parc, autonomia este ce trebuie. Dacă locuiești în oraș și locul de muncă este la 15 – 20km distanță, te deplasezi fără griji pe trotineta electrică Xiaomi Mi 1S.

Însă, dacă locuiești în Otopeni, Pantelimon, comuna Berceni sau Chitila, e o aventură să ajungi în București pe trotinetă. Ideea de transport electric și de deplasare cu trotineta electrică este ideală. Însă, nu și dacă trotineta are o capacitate limitată la 30km la o încărcare. Repet, autonomia este influențată și de greutatea transportată, stilul de condus și chiar și de suprafața pe care trotineta se deplasează.

Pentru oraș, trotineta aceasta e potrivită. Desigur, inclusiv dacă locuiești într-o localitate rurală, cu asfalt, merită să cumperi o astfel de trotinetă în locul unei biciclete. Dacă locul de muncă e la 3 – 6 km distanță, trotineta electrică e numai bună pentru tine. Desigur, trebuie să purtăm o discuție și cu privire la mișcare.

Review Xiaomi Mi 1S – Trotineta electrică te învață să fii leneș

Dacă pe o trotinetă standard trebuie să dai din picioare și să depui efort, nu e la fel cu trotineta electrică. Ideea de trotinetă electrică e nemaipomenită. Însă, există riscul să te lenevești și să nu mai faci mișcare minimum o oră pe zi, cum recomandă medicul. Pe bicicletă mai pedalezi, pe role mai dai din picioare, dar la trotinetă ai nevoie doar de un avânt la 5km/h să plece de pe loc.

Din acest motiv și din cauza spațiului pe care trotineta electrică îl ocupă, încă nu ne dorim să deținem astfel de jucării. În plus, noi locuim în Otopeni, unde nu avem trotuare și piste pentru trotinete electrice. Așa că, ar fi redundant să dăm banii pe astfel de produse.

La Dofteana, la părinți, spre exemplu, trotinetele electrice sunt un must-have. Asta pentru că punctele de interes se află la peste 3km distanță de casă. E necesar să te deplasezi cu bicicleta sau mașina inclusiv până la magazin, dacă te grăbești. Desigur, pe jos e cel mai sănătos, dar tot durează o oră de când pleci până revii acasă.

Să te deplasezi cu trotineta electrică este o experiență pe care trebuie să o bifezi. Însă, dacă nu faci asta zilnic, nu merită banii. Mai ales în anotimpuri ploioase, când e riscant să mergi cu trotineta pe asfalt.

Xiaomi Mi 1S merită 1800 lei, dar nu și 3200 lei

Am văzut că trotineta Xiaomi Mi 1S a costat 3200 lei. E un preț cam mare pentru ce ar putea un om de rând să facă cu ea. Dacă locul de muncă necesită deplasarea cu mașina și vrei o trotinetă electrică doar pentru weekend, mai bine închiriezi una.

Dacă locul de muncă, școala sau obiectivele de interes necesită deplasarea cu trotineta și crezi că pe termen lung îți scoți investiția, cumpără acum. Un preț de 1800 lei pentru Xiaomi Mi 1S este perfect. Realist vorbind, autonomia acestei trotinete este de undeva la 22 – 25km la o încărcare. Așa încât, calculați-vă bine deplasările și luați încărcătorul cu voi în ghiozdan.

Nu am spus nimic de amortizoare, așa că punctez la final. Sunt destul de bune, nu simți gropile pe care le iei, dar trebuie să ții cont că trotineta electrică nu este pentru mers prin pietre sau pe drumuri neasfaltate. E ideală pentru parcuri și mers prin oraș, iar orice alt drum public neasfaltat poate să ridice probleme. În cutia în care vine produsul mai primești o anvelopă plus cameră cadou.

Xiaomi Mi 1S are stopuri destul de bune, farul este puternic și are o rază de luminare care să te ajute, dar să nu îi orbească pe ceilalți.

În linii mari, cam asta a fost experiența de două săptămâni cu Xiaomi Mi 1S. Dacă mai ai și alte întrebări, le aștept în comentarii.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version