Home Divertisment Aplicaţii Ești spionat prin telefon? Aplicația care te ajută să afli asta

Ești spionat prin telefon? Aplicația care te ajută să afli asta

0

Spionajul prin intermediul telefonului mobil este un subiect de interes pentru hărțuitori. Chiar pe site-ul nostru avem un articol pe acest subiecte accesat de peste 150.000 de utilizatori. Din totalul celor care au citit articolul, câteva zeci ne-au scris în privat să îi ajutăm să își spioneze soțiile, deși noi nu ne ocupă cu așa ceva. Acum, te interesează dacă ești spionat? Află că există o aplicație care poate să te ajute să depistezi acest lucru.

Programele de tip stalkerware permit cuiva să spioneze în secret viața privată a altei persoane printr-un dispozitiv inteligent și sunt adesea folosite pentru a facilita violența împotriva unui partener de cuplu. Coalition Against Stalkerware a fost fondată în noiembrie anul trecut ca răspuns la această amenințare în creștere.

Cu scopul de a lupta împotriva tehnologiei care a facilitat abuzul, inițiativa își propune să unească atât organizațiile care lucrează pentru combaterea violenței domestice, cât și comunitatea din domeniul securității IT.

În decursul unui an, alianța a crescut de la zece parteneri fondatori la un mare grup internațional de lucru. Certo Software, ECHAP, Institutul German pentru Tehnologie și Jurnalism (ITUJ e.V.), Traced Ltd și WESNET s-au alăturat recent coaliției, care are acum 26 de parteneri.

Ești spionat prin telefon? Zeci de mii de aplicații de spionaj sunt intalate anual

Coaliția consideră că stalkerware-ul este o problemă în creștere. Din păcate, aceasta nu dă semne de recul. În 2019, Kaspersky a detectat o creștere de 67% de la an la an a utilizării programelor de tip stalkerware pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor săi, la nivel global.

Numărul de instalări de stalkerware la nivel mondial în primele 10 luni ale anului 2020 (din ianuarie până în octombrie) a depășit 48.500. Acest lucru reprezintă aproape totalul (aproximativ 52.000 de instalări) observat în aceeași perioadă din 2019. Deși există o ușoară scădere a fenomenului în comparație cu anul trecut, nu sunt suficiente motive pentru a sărbători, deoarece încă nu există niciun indiciu că aceste programe ar dispărea.

Experții Kaspersky văd astfel de incidente în fiecare zi pe tot globul

„Trebuie să ne asigurăm că persoanele afectate au acces la un Internet sigur, la telefoane și dispozitive sigure, astfel încât să poată rămâne conectate, să solicite ajutor și, cel mai important, să fie împuternicite să ia cele mai bune decizii pentru ele.”, a subliniat Rachel Gibson, Senior Technology Safety Specialist la National Network to End Domestic Violence.

Pentru a ajuta la protejarea utilizatorilor împotriva programelor de tip stalkerware, Félix Aimé, cercetător în securitate în echipa globală de cercetare și analiză (GReAT) a Kaspersky, a dezvoltat „TinyCheck”.

TinyCheck este un instrument simplu pentru a detecta stalkerware-ul și spyware-ul instalate pe smartphone-uri și tablete, fără ca făptuitorul să știe că se efectuează o astfel de verificare.

„Ideea mi-a venit într-o ședință în timp ce discutam despre problema stalkerware-ului cu o organizație non-profit pentru drepturile femeilor franceze. Grupul a dorit să ajute persoanele care suspectează că pe dispozitivele lor rulează programe de stalkerware , fără a fi nevoie să instaleze aplicații suplimentare sau să efectueze o investigație.”, explică Félix Aimé.

TinyCheck se bazează pe Raspberry Pi

Folosind o conexiune Wi-Fi obișnuită, TinyCheck scanează traficul extern al unui dispozitiv mobil și identifică interacțiunile cu surse rău intenționate cunoscute, cum ar fi serverele care au legătură cu spyware. Scopul aplicației TinyCheck este de a ajuta organizațiile non-profit, precum furnizorii de servicii, să sprijine victimele violenței domestice astfel încât să protejeze aceste persoane și viața lor privată.

Ești spionat prin telefon? Ce trebuie să faci

  • Contactați organizații locale de sprijin sau poliția. Acestea vă pot oferi asistență profesională dacă sunteți îngrijorat sau ați găsit indicii privind existența unui program de tip stalkerware pe dispozitiv.
  • Vizitați www.stopstalkerware.org și urmăriți videoclipul explicativ, ambele disponibile în șase limbi (engleză, franceză, germană, italiană, portugheză și spaniolă) – pentru a găsi informații utile victimelor acestui fenomen și persoanelor care au trecut prin situații similare, pentru a înțelege și detecta semnalele de alarmă ale stalkerware-ului. Videoclipul afișează indiciile cu ajutorul cărora cineva care crede că este victimă a stalkerware-ului poate verifica acest lucru. De asemenea, aici poate afla ce măsuri ar trebui să ia și care sunt de evitat.
  • Utilizați o soluție de protecție cibernetică eficientă pentru a efectua o verificare pe dispozitivul utilizat și pentru a descoperi dacă pe acesta a fost instalat stalkerware. Un exemplu de soluție ar fi Kaspersky Internet Security

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version