Home Divertisment Evoluţie Europa își reduce dependența de combustibilii fosili

Europa își reduce dependența de combustibilii fosili

0

Europa își reduce dependența de combustibilii fosili. Energia solară și energia eoloiană sunt în creștere, în timp ce combustibilii fosili continuă să scadă.

Europa își reduce dependența de combustibilii fosili

Asta arată un raport co-publicat de Ember și Agora Energiewende, două grupuri de reflecție axate pe energie curată. Raportul a dezvăluit că s-a generat mai multă energie electrică din surse regenerabile decât combustibili fosili în 2020, în Europa. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum, potrivit echipei comune de cercetare. Energia eoliană, energia solară, hidroenergia și energia de biomasă au reprezentat 38% din energia electrică a Europei. Procentul este în creștere față de 34,6% în 2019, în timp ce combustibilii fosili au scăzut la 37%. Energia solară a crescut cu 15% și energia eoliană cu 9%. Țările care au avut cea mai mare creștere în utilizarea energiei curate au fost Olanda, Suedia și Belgia, potrivit raportului.

Între timp, producția de cărbune și cea nucleară au scăzut cu 20% și respectiv 10%. Cu toate acestea, gazul rămâne popular pe tot continentul. Această sursă de energie a fost încă relativ ieftină pe tot parcursul pandemiei, motiv pentru care a scăzut cu doar 4% în ultimul an. „Deși gazul a scăzut în 2020, este încă cu 14% mai mare decât în 2015”, arată raportul. „Grecia, Olanda și Polonia au văzut creșterea producției de gaze în 2020.” Prin urmare, energia eoliană și energia solară înlocuiesc efectiv cărbunele, față de gaz, în întreaga Europă în acest moment.

Europa trebuie să tripleze eforturile de adoptare a energiei curate

Continentul se mișcă încet, dar sigur, în direcția de adoptare a energiei curate. Și știam deja că unele țări, precum Marea Britanie, au reușit să genereze mai multă energie din surse regenerabile decât combustibilii fosili anul trecut. Totuși, reperul este unul important. După cum remarcă Ember și Agora Energiewende în raportul lor, se pare că pandemia a avut un impact redus asupra adoptării. Creșterea energiei de biomasă s-a „blocat” efectiv din 2018, potrivit grupurilor de reflecție. Nici hidroenergia nu s-a schimbat prea mult, deși producția a crescut din 2019. Însă, aceasta s-a datorat schimbărilor de precipitații, și nu a instalațiilor noi.

Potrivit Ember și Agora Energiewende, Europa trebuie să tripleze eforturile de adoptare a energiei solare și eoliane pentru a-și îndeplini obiectivele de acord ecologic până în 2030. „Redresarea economică după pandemie nu trebuie lăsată să încetinească protecția climatului”, a spus dr. Patrick Graichen, directorul Agora Energiewende. „Prin urmare, avem nevoie de politici climatice puternice, precum Acordul Verde, pentru a asigura un progres constant.”

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version