Home Divertisment Evoluţie NASA debarchează pe partea întunecată a Lunii

NASA debarchează pe partea întunecată a Lunii

0

NASA debarchează pe partea întunecată a Lunii. Este o premieră pentru agenție, deși China a lansat deja o misiune în 2019.

NASA debarchează pe partea întunecată a Lunii

NASA a ales trei noi încărcături utile științifice în cadrul Commercial Lunar Payload Services initiative. Inițiativă care face parte din programul Artemis. Dintre cele trei, două încărcături vor ateriza pe emisfera lunară. Va marca prima aterizare NASA cu încărcătură utilă pe partea întunecată a Lunii. Scopul este de a aduna date despre zonă ca potențială destinație pentru astronauții Artemis.

Partea întunecată a Lunii a rămas neatinsă de mașini și nave spațiale până când misiunea Chinei Chang’e-4 a aterizat în 2019. Mai sunt multe de aflat despre emisferă înainte de a trimite oameni pe suprafața lunii. Una dintre propunerile alese de NASA include aterizarea pe un crater de impact numit bazinul Schrödinger. Agenția vrea să înțeleagă mai bine activitatea tectonică de pe partea întunecată.

Farside Seismic Suite, un proiect de jet de propulsie, va petrece luni colectând date folosind două seismometre. Proiectul va oferi mai multe informații despre activitatea tectonică lunară. Se așteaptă, de asemenea, să facă lumină asupra modului în care partea îndepărtată este afectată de micii meteoriți.

Agenția se așteaptă să furnizeze mai multe date despre structura internă a Lunii. Descoperirile acestui proiect vor completa datele seismice colectate de cealaltă încărcătură utilă care se îndreaptă către bazinul Schrödinger: The Lunar Interior Temperature and Materials Suite. Echipat cu două instrumente, încărcătura va investiga fluxul interior de căldură lunară și conductivitatea electrică.

Una dintre cele trei propuneri alese, numită Lunar Vertex, se va îndrepta însă către Reiner Gamma. Este una dintre cele mai vizibile vârtejuri lunare de pe Pământ. Încă nu înțelegem ce sunt vârtejurile lunare sau cum se formează, dar se crede că sunt legate de anomalii ale câmpului magnetic al Lunii. Lunar Vertex, compus dintr-un lander și un rover, va lua măsurători ale câmpului magnetic pentru ca oamenii de știință să le studieze.

Toate cele trei proiecte au fost înaintate NASA ca parte a cererii de propuneri de cercetări pe suprafața lunii (PRISM) anul trecut.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version