Home Recomandăm Geekbench trebuie să dispară

Geekbench trebuie să dispară

0
Geekbench trebuie să dispară

Geekbench trebuie să dispară, dar nu doar Geekbench, ci toate platformele de benchmark. Dar nu ele ar trebui să dispară, ci ar trebui să dispară acest „abuz extrem” al platformelor de acest tip.

Simt că am ajuns într-un punct în care marketingul și nevoia de a crește au atins noi culmi. Ajungem în situații extreme, precum cazul unor producători de zahăr, care pentru a vinde cât mai mult din marfă, au pus zahăr în absolut orice, chiar și în motorină. Așa au ajuns majoritatea produselor din SUA să fie mai mult dulci decât sărate, iar cetățenii să fie mai mult bolnavi decât sănătoși.

Același lucru văd că se întâmplă și cu platformele de benchmark. Aceste platforme au pornit, inițial, de la un principiu sănătos și necesar, de a compara performanțele unor produse. Fie că vorbim despre procesoare pentru PC sau plăci grafice, aceste platforme pun în perspectivă perfomanțele pe care le oferă. Scopul este foarte simplu. La fel ca și în cazul întrecerilor sportive, trebuie declarat un câștigător. Trebuie să stabilim cine este cel mai bun. Iar premiul pentru cel mai bun se concretizează în șanse sporite de a vinde mai multe produse.

Unde excelează benchmarking-ul

Este lesne de înțeles că astfel de testări trebuie realizate în mediu controlat. O analiză comparativă a unui procesor, trebuie să se desfășoare în anumite condiții. În primul rând, platforma trebuie să fie aceeași. Platforma de testare trebuie să conțină aceleași componente, mai puțin componenta testată. În acest fel, putem să vedem care este impactul pe care procesorul îl are asupra performanței totale a platformei de test.

Dacă ne rezumăm la testarea unei singure piese, a unei singure componente, iar pentru testare se foloseste aceeași platformă de testare, atunci putem vorbi despre o testare corectă. Și nu atât corectă, cât simplu de înțeles. Din păcate, acest lucru nu este valabil și pentru platformele publice pentru benchmark, care sunt folosite pentru smartphone-uri. Nu doar că nu se aplică, dar este și extrem de contraintuitivă.

Care este problema benchmarking Cross Platform

Problema începe chiar din descrierea oferită de Geekbench, pe propriul site, imediat după textul „Simple, yet powerfull”. Pentru soluția comparativă „Cross Platform”, Geekbench spune că ei compară mere cu portocale. Iar într-un simpatic joc de cuvinte, sare de la comparația „apples and oranges” la „Apple and Samsung”. Iar motivele și argumentele pentru cât de nepotrivită este comparația asta ne-ar ține aici foarte mult timp.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen în care comparăm mere cu pere, voi face o paralelă cu activitățile sportive. Este un domeniu pe care majoritatea îl înțelegem. Platformele de benchmark sunt folosite pentru a compara performanța unor componente individuale, după cum am arătat mai sus.

Dacă vrem să facem o analiză comparativă a două perechi de pantofi de alergare, de la branduri diferite, avem nevoie de o platformă comună. Astfel, vom trimite cele două perechi unui singur atlet, care le va testa. Dacă o pereche o trimitem lui Usain Bolt, iar altă pereche o testez eu, rezultatele vor fi total diferite. Și vor fi diferite și dacă ambii primim câte o pereche de la același brand. Sunt factori care țin de modul de utilizare al fiecăruia. Modul în care calci, intensitatea antrenamentului, numărul de pași pe care îi faci zilnic, terenul pe care este folosită încălțămintea și multe altele.

User benchmark-ul nu ajută pe nimeni și nu oferă un clasament real și corect

În esență, dacă stăm să analizăm faptul că platforma Geekbench oferă un scor obiectiv, în funcție de performanțele fiecărei componente testate, cum ar fi performanțele procesorului pe single-core și multi-core, nu există nicio problemă cu această notare.

Doar că, trebuie să înțelegem că hardware-ul accesibil nouă, tuturor, nu funcționează în condiții de laborator. Performanțele sunt influențate nu doar de platforma pe care activează, adică versiunea de Android instalată, dar și de către interfața producătorului. Iar dacă acestea două crezi că nu influențează performanțele, cu siguranță că supraîncărcarea memoriei smartphone-ului va contribui la influențarea scorului final.

Benchmark-ul realizat de utilizator prin platforma Geekbench, spre exemplu, este echivalentul cotării Euro NCAP al propriului autoturism de către fiecare producător auto. Producătorii nu mai trimit mașina către organizația European New Car Assessment Programme, ci o testează ei, la fabrica lor.

Dacă Geekbench ar fi testat în condiții de laborator, cu o serie de norme și parametri bine stabiliți pentru a elimina cât mai mult din anumite erori care pot apărea, atunci acele testări ar fi fost de încredere. Dar ele nu sunt, din păcate.

Ce ne rămâne de făcut? Să nu mai comparăm mere cu pere!

În primul rând, trebuie să pornim de la acceptarea faptului că nu mai trebuie să mai realizăm analize comparative între producători. Nu mai compara MediaTek cu Snapdragon sau cu Exynos. Când am realizat clipurile de pe YouTube Noobz, în care explicam modul în care să realizezi un tier-list al specificațiilor pe care ți le dorești, este evident că prima alegere va conțiționa automat următoarele alegeri.

Deci dacă ai de ales dintre Oppo, Oneplus și Samsung, brandul ales va restrânge automat opțiunile procesorului. Samsung oferă Exynos, pe OnePlus găsim Snapdragon, iar noile Oppo au MediaTek.

Astfel, dacă realizezi un scoring prin care clasezi Mediatek mai sus sau mai jos decât Exynos, mi se pare cât se poate de pueril. Ajungi la o argumentație de grădiniță de genul „tata meu îl bate pe tata tău”. În plus, eu nu am auzit pe nimeni vreodată să spună „caut o mașină cu motor de 2000cc, iar după ce stabilesc care motor de 2000cc este cel mai bun, iau mașina care are echipat motorul respectiv”.

Nu vă mai bazați argumentele pe scorul oferit de platformele benchmark pentru a compara două branduri diferite de telefoane. Singurul mod prin care poți folosi corect și just scorul este dacă vei compara două produse de la același brand. Spre exemplu: vreau Samsung, dar nu sunt hotărât pe care să îl iau dintre A53 și A73. Ia să văd care se miscă mai bine.

Concluzia

Geekbench nu trebuie să dispară, iar în general toate platformele de benchmark sunt utile. Dar, din păcate, sunt precum armele albe. În funcție de modul în care alegi să le folosești, ele pot face bine sau pot face rău.

Părerea mea este că în primul rând trebuie să realizăm o documentare cât mai bună a acestui fenomen, iar abia apoi să pornim în discuții cu argumentele pe care credem noi că ni le oferă astfel de platforme. Ele sunt aici să ne ajute, să ofere o imagine clară. Este bine să nu le complicăm noi mai mult decât este necesar.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version