Home Divertisment Aplicaţii VIRUŞII de pe email: Cum îi EVIŢI şi cum SCAPI de ei

VIRUŞII de pe email: Cum îi EVIŢI şi cum SCAPI de ei

0

Ai primit un email de la un prieten bun şi ai dat de imediat dublu-click pe el, pentru a afla ultimele veşti pe care ţi le transmite.

Doar că, nu te-ai aşteptat nicio secundă ca email-ul să îţi viruseze rapid calculatorul. Din păcate, computerul poate prinde un virus în diferite moduri.

Uneori nici nu trebuie să deschizi email-ul infectat, trebuie doar să îl vezi într-un ecran de preview al inbox-ului email-ului. În alte situaţii, virusul este Troian şi trebuie să deschizi documentele infectate din attach-ul email-ului pentru a „elibera” virusul.

Citeşte şi: 6 motive pentru care ai nevoie de un antivirus pentru dispozitivele tale

Probabil, crezi că documentul reprezintă un joc sau o aplicaţie, dar de îndată ce îl deschizi, acesta nu poate fi utilizat. În acest moment, practic virusul scapă şi face ravagii în calculatorul tău.

Cea mai bună strategie pentru a lupta cu aceşti viruşi este prevenţia. Dacă vezi un email de la un străin, raportează-l ca spam. Dacă primeşti un email de la un prieten sau de la un membru al familiei, dar subiectul nu îţi sună familiar, şterge-l înainte să îl deschizi.

Dacă îţi mai apare încă o dată în inbox, raportează-l ca spam. Întreabă-ţi cunoştinţa în cauză despre email-ul respectiv şi nu îl deschide decât atunci când primeşti confirmarea că nu este nimic care îţi poate pune calculatorul în pericol.

Nu deschide documente din attach-ul email-ului, care îţi pun anumite semne de întrebare. De multe ori, există riscul să fii nevoit să îţi închizi adresa de email şi să îţi creezi alta nouă.

Citeşte şi: #BrandulTăuAici: Cum să foloseşti corect un hashtag

În unele situaţii, se întâmplă nici să nu îţi dai seama că ai un virus în calculator, dar uneori poate fi dureros de evident. Viruşii îţi pot infecta documente, pot şterge software-ul sau fişierele de sistem sau îţi pot chiar încetini calculatorul sau laptopul.

Spre exemplu, un alt semn care îţi poate da de înţeles că ai un virus în calculator, este schimbare iconiţelor pe desktop, faptul că se deschide extrem de greu, sau sesizezi că nu mai ai suficientă memorie sau spaţiu pe hard.

SOLUŢIA? Prima dată, este bine să îţi scanezi calculatorul cu un software antivirus. Cu siguranţă îşi merită toţi banii, mai ales pentru că un antivirus nu doar scanează, ci şi curăţă calculatorul de viruşii detectaţi.

Citeşte şi: 12 predicţii din 1900, care sunt înfricoșător de precise

Este foarte important să optezi pentru un antivirus cu reputaţie, pentru că există şi antiviruşi falşi care pot face mai mult rău decât bine dispozitivului tău.

Este de ţinut minte că, dacă nu ai un antivirus instalat pe laptop sau cel pe care l-ai instalat are durata de valabilitate depăşită, există şanse extraordinar de mari să captezi un virus sau mai mulţi.

Poţi alege pentru calculatorul personal un antivirus gratuit sau unul cu plată. Iată câteva sugestii Noobz de antiviruşi care pot ţine la distanţă de calculatorul tău viruşii şi acţiunile phishing:

BitdefenderMcAfee AntiVirus Plus, Norton, Avira sau GDATA.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version