Home Servicii Cum ”fentează” Huawei întrebarea reporterului CNN

Cum ”fentează” Huawei întrebarea reporterului CNN

0

Vorbim astăzi despre o greșeală pe care CEO-ul Huawei o face. Sau mai degrabă, o decizie neinspirată a acestuia care provoacă un nou dezechilibru în încrederea pe care consumatorii o au în brand. Plecând de la un panel de discuții numit ”A Coffee with Ren” la care a luat parte fondatorul și CEO-ul Huawei în China, vorbim despre companiile americane interzise în China. Astfel, o să înțelegem mai bine de ce Statele Unite decid să închidă ușile pentru companiile chineze. Dar, vreau să vedem îndeosebi cum ”fentează” Huawei întrebarea reporterului CNN.

Nu spun asta într-un sens rău, o să înțelegeți în minutele ce urmează la ce mă refer.

În data de 17 iunie, Ren Zhengfei a luat parte la un panel de discuții. Aici s-a discutat despre ce se va întâmpla când lumea, o industrie și un stil de viață se află la răscruce de drumuri. Alături de CEO-ul Huawei s-au aflat și doi guru în tehnologie americani, George Gilder și Nicholas Negroponte.

Huawei nu se aștepta la un impact atât de mare asupra afacerilor sale

Invitații au abordat teme precum interzicerea Huawei în State. Ca de altfel și impactul pe care această decizie îl va avea asupra evoluției tehnologiei, a consumatorilor în general și implicit asupra afacerilor Huawei. Ren Zhengfei a anunțat că nu se aștepta ca decizia administrației prezidențiale Trump să aibă un impact atât de mare asupra afacerilor Huawei.

Pentru cei care nu au aflat deja, potrivit estimărilor Huawei vor fi scăderi de vânzări de aproximativ 40 – 60 de milioane de dispozitive anul acesta. Lucru care va atrage după sine o pierdere financiară destul de mare. Huawei se străduiește să nu fie afectată componenta de R&D. Astfel încât să continuie cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnologiei, fără piedici. Dacă îi va reuși sau nu, timpul va decide.

Puteți să urmăriți panelul de discuții integral, care a durat peste o oră și jumătate, dacă doriți. Iar eu, o să mă opresc îndeosebi asupra intervenției reporterului CNN de la minutul 1:36:27. Acest pasaj aduce în atenția publică o temă de dezbatere care ne poate lumina de ce Huawei a ajuns în situația de astăzi în relația cu Statele Unite.

Cum ”fentează” Huawei întrebarea reporterului CNN

Reporterul CNN adresează o serie de întrebări pentru toți membri care iau parte la panel. Dar dorește, în mod special, să obțină o poziție din partea lui Ren Zhengfei pentru prima întrebare lansată.

Întrebarea sună așa:

”Ați vorbit despre generația internetului și de cum ideologia nu este diluată și că viitorul va fi mai strălucit, nu mai întunecat. De asemenea, ați vorbit despre utilizarea Google Maps pentru a vedea pescării din întreaga lume. Mi s-a părut foarte interesant. Sunt curioasă cu privire la ce credeți despre cenzura instaurată de China. Care a blocat funcțiile Search și Maps de la Google în țara voastră și ale altor companii străine de tehnologie.

Poate viitorul să fie atât de strălucit pe cât v-ați imaginat, când ai o generație întreagă care a fost oarecum izolată de la acest tip de informații? Reprezentanți din China vorbesc despre faptul că dărâmarea acestui zid ar putea atrage după sine represalii. Aș dori să știu ce credeți despre această ipoteză.”

Moderatoarea panelului de discuții ”A Coffee with Ren” mută atenția de la întrebarea CNN la ”altă întrebare”

Semn clar că, nu trebuie să se vorbească pe marginea acestui subiect. Orice s-ar spune negativ la adresa Chinei și a deciziilor luate de China cu privire la companiile de tehnologie străine, ar atrage după sine repercusiuni la nivel intern. O să spuneți că, fiind vorba despre un stat comunist, e de la sine înțeles că despre unele lucruri nu trebuie să se vorbească. Dar, atunci de ce să ne mai mirăm de soarta Huawei în America sau alte țări ale lumii?

Huawei e ca o nevastă maltratată de soț, care refuză să părăsească locuința conjugală. Atunci, cine e de vină pentru deciziile luate de administrația prezidențială americană? Dar, mergem mai departe, la a 2-a întrebare a reporterului CNN. Întrebare la care Nicholas Negroponte, co-fondator MIT Media Labte a ales pe ultimele sale minute acordate să răspundă. Asta pentru că, și el s-a simțit foarte rău când în China nu a avut posibilitatea să folosească serviciile companiilor de tehnologie străine.

Cum ”fentează” Huawei întrebarea reporterului CNN

A doua întrebare a reporterului CNN sună așa:

”Ați vorbit despre faptul că Statele Unite ar trebui să fie mai deschise la colaborare. Ar trebui China să fie mai relaxată în ceea ce privește cenzura și să se îndepărteze de ceea ce numește politica internetului suveran?”

Răspunsul moderatorului este de nedescifrat. După care aceasta trece ușor agitată la următoarea întrebare. Ren Zhengfei nu primește ocazia să răspundă, cum de altfel nici interlocutorii săi.

Abia după aproximativ 5 minute de la adresarea întrebărilor de către reporterul CNN, Negroponte preia frâiele discuției și decide să răspundă.

Negroponte spune:

”O să mă concentrez pe întrebarea CNN. Pentru că s-au întâmplat unele lucruri în ultimii ani de zile care au dus la evenimentele recente. Care, sincer, este un sentiment anti-chinez care s-a creat în Statele Unite și s-a înrăutățit din ce în ce mai mult.

Parte din vină merge, dacă pot să spun așa, către președintele actual al Chinei, care ne-a dezamăgit. Ne așteptam din partea Chinei să se liberalizeze, să continue și am văzut o cale. Iar asta s-a schimbat, din senin. Iar asta este dezamăgitor. Și, trebuie să scăpăm de teroare, trebuie să facem lucruri pe care eu și George ne-am dori să le vedem că se întâmplă.

China trebuie să se schimbe! Nu puteți continua să îngrădiți internetul. Am ajuns în acest hotel și am văzut că aplicațiile mele nu funcționează, că nu pot să fac lucruri pe Google, iar asta m-a înfuriat. Pe bune m-a înfuriat. A fost o readucere aminte că sunt aici. A fost o readucere aminte foarte tristă, iar asta trebuie să se schimbe.”

Pentru a înțelege ceea ce spune Negroponte, să enumerăm câteva dintre companiile de tehnologie care au fost interzise în China. Apoi, să ne întrebăm dacă Statele Unite ale Americii chiar au reacționat greșit. Dacă au pus pe nedrept interdicția pentru unele servicii chineze. Servicii ale unor companii pe care le acuză de spionaj și amenințare la adresa securității naționale.

Lista serviciilor/companiilor/aplicațiilor interzise în China

Facebook, urmat de Instagram, WhatsApp și Messenger sunt interzise în China. Peste 800 de milioane de utilizatori de internet nu au acces la astfel de servicii. Cum de altfel, nu au acces la Dropbox, Google Search, Google Maps, YouTube, Gmail, Google Play, Google Drive, Hangouts sau Blogger.

Sau la Twitter, Periscope, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Slack. Și să continuăm cu: Twitch, Discord, Quora, Medium, Wikipedia, Vimeo, Flickr, SoundCloud, DuckDuckGo sau Dailymotion.

Gândiți-vă cum ar fi să nu aveți nici voi acces la parte dintre aceste aplicații sau servicii, cum vreți să le spuneți. Pur și simplu pentru că statul de care aparțineți a decis asta. Să ne amintim cât de greu este fără servicii precum Uber sau Taxify. Nu mai vorbim despre acele aplicații care ne ajută să rămânem în legătură cu prietenii, familia sau colegii de muncă.

Este, oare, America 100% vinovată pentru ce se întâmplă cu Huawei în China?

Știm că, toate telefoanele Huawei din China, folosesc aplicațiile chineze. Astfel, Huawei beneficiază atât de piața din China, cât și de celelalte piețe ale lumii. Normal că, poate să ajungă cu ușurință pe locul întâi în lume ca producător de smartphone-uri. În timp ce, companii de tehnologie din Statele Unite ale Americii sunt interzise în China prin ceea ce se numește ”politica internetului suveran.”

CEO-ul și co-fondatorul Huawei evită să răspundă întrebărilor care să lămurească deciziile luate de China cu privire la companiile de tehnologie străine. În schimb, are pretenția ca giganții de tehnologie americani să facă lobby la administrația Statelor Unite pentru ca interdicția Huawei în America să fie ridicată. Dar, Huawei de ce nu face lobby în China pentru companiile de tehnologie americane?

Se vede că, Huawei vrea să evolueze și să cucerească lumea. Că investește în cercetare și inovare, că oferă suport pentru tehnologii noi care să aducă oamenii mai aproape unii de ceilalți. Dar, se și miroase de la o poștă că este sub papucul conducerii Chinei, țara sa mamă. Soarta Huawei este pecetluită! Cel puțin, până când producătorul nu se va delimita și nu va avea o poziție verticală, prin care să reiasă clar că nu este condusă din umbră de regimul politic chinez.

Dacă mă înșel, vă las pe voi să îmi spuneți în comentarii. Aștept cu interes concluziile voastre.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version