Home Servicii Soarta telefonului tău Huawei – Partea a 7-a

Soarta telefonului tău Huawei – Partea a 7-a

0

Soarta telefonului tău Huawei și soarta rețelei 5G în România depinde acum de parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și țara noastră. Președintele Klaus Iohannis a fost la Casa Albă, unde a bătut palma cu Donald Trump pentru ceea ce are să însemne viitorul 5G. Dar au vorbit și despre Alianța NATO.

În materialul de astăzi ne rezumăm doar la tehnologie. La cum ar putea să arate viitorul companiei Huawei în România, dacă este să facem o proiecție pe baza memorandumului semnat de guvernele Statelor Unite și României.

Donald Trump ne-a obișnuit deja cu formulări inspiraționale în discursurile sale politice. De multe ori, cuvinte mari ale președintelui american, care dacă nu sunt urmate de acțiunile corecte din partea celor ovaționați, se transformă dintr-o mângâiere într-o adevărată palmă.

După cum era de așteptat, și în cazul României, Trump lasă să se înțeleagă că, dacă liderii țării noastre au să dea cu pixul pe hârtiile care trebuie, ”Viitorul României și relația României cu Statele Unite” va arăta ”foarte, foarte strălucit.” Cum nimeni nu vrea să se pună rău cu Donald Trump și America, s-ar părea că România va dansa pe ritmurile 5G pe care le dirijează țara tuturor posibilităților.

Soarta telefonului tău Huawei – SUA și România semnează un memorandum 5G

Guvernul SUA și cel al României au semnat marți, 20 august un memorandum de înțelegere cu privire la adoptare tehnologiei 5G. Din acesta reiese că, România se angajează ca la licitațiile privind 5G să fie aplicate câteva filtre drastice.

Atunci când vor fi evaluați furnizorii 5G, România trebuie să se asigure dacă:

– furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

”Protejarea acestor rețele de comunicații din generația viitoare de riscuri legate de perturbarea sau manipularea lor, precum și asigurarea vieții private și a libertăților individuale ale cetățenilor României, ai Statelor Unite precum și ai altor state reprezintă un aspect de importanță vitală.”, se arată în memorandumul semnat de cele două guverne.

În memorandumul 5G este adoptat și documentul numitPropunerile de la Praga

Aceste propuneri iau în calcul securitatea cibernetică a rețelelor de comunicații într-o lume digitalizată global. Dat fiind că, rețelele 5G și tehnologiile de comunicații ale viitorului vor transforma modul în care comunicăm și modul în care trăim. De la transport la energie, agricultură, producție, sănătate, apărare și alte sectoare. Securitatea rețelelor 5G este crucială pentru securitatea națională, securitatea economică și alte interese naționale. Ca de altfel și pentru stabilitatea globală.

Ce se va întâmpla cu Huawei în România, în contextul actual?

E greu de spus. Compania lucrează deja cu operatorii de telecomunicații din România, a dezvoltat parteneriate de-a lungul anilor la noi în țară, oferă locuri de muncă pentru sute de experți români în dezvoltarea echipamentelor de telecomunicații.

Cum de altfel, a dezvoltat în parteneriat cu operatorii de la noi rețelele 4G și 4G+ pe care le utilizăm în prezent. În ceea ce privește 5G, am văzut deja demonstrații cu ajutorul dispozitivelor 5G și echipamentelor companiei la evenimente susținute de Orange, spre exemplu.

E greu de crezut că se va renunța la tot ce s-a dezvoltat până acum

Atât în dezvoltarea rețelelor, cât și în parteneriatele vechi între companiile de telecomunicații și Huawei. România are și ea nevoie de 5G. De fapt, România are nevoie măcar de 4G și 4G+ în adevăratul sens al cuvântului. Dar aici vorbim despre o temă pe care am putea-o dezbate într-un LIVE cu oamenii Noobz pe YouTube, într-o duminică seară.

Sunteți deja la curent din seria ”Soarta telefonului tău Huawei” cu ce s-a întâmplat cu Huawei în Statele Unite ale Americii și în alte țări din lume. Cum încrederea în companie atârnă de un fir de ață subțire. Și că în State, Huawei încă mai activează în baza unui acord de 90 de zile, prelungit de la cel de alte 90 de zile care s-a încheiat luna aceasta.

În comunicarea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis nu s-a adus vorba despre Huawei sau China. Dar, dacă ți-ai făcut lecțiile bine înainte de deplasarea la Casa Albă, trebuia să fi știut unde are de gând să bată Donald Trump în negocierile pentru viitorul 5G. Dar mai ales, de ce a fost necesară semnarea unui memorandum pentru 5G de către guvernul român și cel american.

Soarta telefonului tău Huawei – Cum ne-a arătat Donald Trump pisica

Poate cel mai interesant pasaj din conferința susținută de președinți la Casa Albă mi s-a părut cel legat de intrarea României în Programul Visa Waiver. În concordanță cu cerințele legislative ale Statelor Unite. Practic, Donald Trump ne-a arătat pisica și ne-a dat de înțeles că dacă nu intrăm în hora lui, pa și pusi acces în State la liber.

Acum, unii ar spune: ”cu ce mă încălzește să mă lase America să călătoresc fără viză, pentru că oricum e prea departe și nu cred că ajung în viața asta.”

În vreme ce, alții se vor bucura de dreptul la libera circulație pentru și mai multe vacanțe în State. Sau pentru posibilitatea unei reconversii profesionale și relocarea cu toată familia în țara tuturor posibilităților. Din nou, este un subiect despre care putem vorbi pe larg într-un LIVE, dacă vi se pare interesant. Trebuie doar să ne scrieți în comentarii cum vi se pare ideea.

Așadar, ne-am pus la curent cu acordul dintre Statele Unite ale Americii și România. Știm, în mare, la ce să ne așteptăm. Așa că, nu ne rămâne decât să fim cu ochii pe Huawei și partenerii săi de afaceri din țara noastră, să vedem cum va arăta viitorul 5G la noi.

Am discutat cu reprezentanții Huawei despre posibilitatea realizării unei serii speciale de videoclipuri despre 5G pe canalul de YouTube Noobz.

Dacă vi se pare o idee bună, explorăm în continuare această posibilitate. Pentru moment, de la noi există deschidere pentru creare de conținut, iar mingea e la Huawei. Puteți să scrieți în comentarii dacă vi se pare o idee bună să ne întâlnim cu specialiștii Huawei în dezvoltare de echipamente de rețea 5G, să ne pună la curent cu tot ce este necesar pentru a fi pregătiți de valul noii rețele.

Concluzia întâlnirii dintre Trump și Iohannis

Până una alta, Statele Unite și România au relații din ce în ce mai mari de securitate, energie, nucleare civile și cibernetice de care beneficiază ambele țări.

Cele două țări vor continua să lucreze împreună să facă față provocărilor de securitate comune și să îmbunătățească și mai mult parteneriatul economic și de energie. Să vedem ce poziție va avea Huawei și cum se vor așeza lucrurile în cele din urmă.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version