Home Video Am testat un proiector ViewSonic 4K UHD care putea fi perfect

Am testat un proiector ViewSonic 4K UHD care putea fi perfect

0

De curând, am început să testăm produse de la ViewSonic. Nu mai auzisem de multă vreme de brand în România. Până acum nu ne-a picat în mână niciun produs care să ne facă să înțelegem de ce producătorul este unul dintre liderii globali în soluții de afișare vizuală. În articolul de față, vorbim despre ViewSonic 4K UHD.

Pentru cei care nu știați deja, ViewSonic este o multinațională americano-taiwaneză specializată în display-uri LCD, proiectoare și table digitale. Compania furnizează soluții în trei puncte cheie din piață: educație, afaceri și divertisment și pare să aibă succes. Logo-ul ViewSonic prezintă trei păsări australiene colorate, numite Finul Gouldian.

Dacă vei căuta informații despre ViewSonic pe internet, probabil nu vei găsi prea multe review-uri. Deși produsele sunt disponibile în stocul multor retaileri online, informații despre interacțiunea cu produsele și performanțele lor găsești în mare parte direct la producător.

Cel puțin dacă vorbim despre date ceva mai actuale. Însă, de asta suntem noi aici, să testăm pentru voi și să vă spunem părerea, pentru a vă ajuta să luați cele mai bune decizii legate de achiziționarea de noi produse de tehnologie.

Începem cu proiectorul ViewSonic X10 4K UHD Short Throw LED

Un proiector portabil pentru divertisment în interiorul propriului cămin, compatibil cu Amazon Alexa și Google Assistant. Prețul produsului este de 7500 lei pe Amazon, cu taxe incluse. Pentru moment, proiectorul nu este disponibil în oferta retailerilor din România, dar urmează să ajungă și la noi, iar prețul va fi diferit.

Cel mai probabil, mult mai puțin decât pe Amazon. Ultimul videoproiector lansat de ViewSonic în România este M1+, un produs ultra portabil. Acesta are o rezoluție de doar 854 x 480 și va fi la ofertă de Black Friday, pentru cei interesați. Acum are un preț de puțin peste 1500 lei.

Acum, haideți să vedem cum este proiectorul 4K de la ViewSonic și în ce context merită banii. Vă spun din capul locului că unele aspecte ne-au surprins, în timp ce altele n-ar fi stricat să lipsească pentru ca produsul să fie perfect.

Când vine vorba de materiale, producătorul a investit în ViewSonic 4K UHD short-throw ce e mai bun

De la plastic la detaliile magnetice și continuând cu difuzoarele, totul e așa cum trebuie. Chiar mă săturasem de proiectoarele albe, din plastic subțire și alb care oferă un aspect ieftin oricărui produs.

Acest model are o culoare elegantă, iar forma este dezvoltată în direcția boxelor wireless Harman Kardon. Și nu întâmplător am menționat acest brand audio. ViewSonic are un parteneriat cu Harman Kardon, iar calitatea sunetului redată de acest proiector merită toți banii.

Gândiți-vă că numai o boxă portabilă Harman Kardon Go+Play costă 1500 lei. În final, trageți linie și o să vedeți că ViewSonic X10 4K UHD Short Throw nu este un produs chiar atât de scump precum pare.

La capitolul porturi, avem 2 HDMI 2.0, un USB Type-C, 2 USB 2.0, un microSD cu limită de până la 64GB și 2 porturi audio (unul in și unul out). Proiectorul mai are încorportat și suport Bluetooth și Wi-Fi, iar lampa are o durată de viață de 30.000 de ore în modul Eco.

În materie de butoane, avem doar unul disponibil

Acesta trebuie apăsat pentru pornire/oprire și poate fi utilizat și pentru reglarea volumului. De asemenea, proiectorul are un dongle special pentru conexiunea wireless. Modemul vine în pachet cu produsul și trebuie introdus în spațiul dedicat acestuia din spatele proiectorului.

Dacă ești la prima configurare a proiectorului, s-ar putea să începi cu o actualizare a sistemului de operare. Pe noi ne-a surprins faptul că proiectorul, în loc să vină cu Google Services, vine cu Aptoide și trebuie să îți instalezi aplicațiile prin această soluție.

O întâlnim și în cazul unor smart TV-uri din piață sau a unor smartphone-uri. Însă, să spunem că nu este cea mai plăcută experiență, mai ales dacă ai mai avut parte și de experiențe anterioare neplăcute.

Când am spus în titlu că acest proiector de la ViewSonic putea fi perfect

Mă referea inclusiv la prezența Aptoide a cărui fani nu suntem. Sperăm ca pe viitoarele modele pe care ViewSonic le va lansa în România, să vedem și Android, pentru că atunci chiar că ni s-ar închide gura. Mai e un alt lucru care nu lasă proiectorul să fie perfect, dar îl spun ceva mai târziu.

Nu ar fi stricat deloc să îți poți instala aplicațiile din Magazin Play. Mai ales dacă ești utilizator de smartphone Android și te-ai învățat cu sistemul de operare. Dar, să spunem că în cele din urmă ignori acest dezavantaj pentru celelalte calități ale produsului.

Așadar, actualizarea cu tot cu configurarea poate să dureze câteva zeci de minute. Dacă nu ai nicio actualizare de făcut, durează doar să îți instalezi aplicația ViewSonic pe telefon și aplicațiile dorite, precum Netflix sau YouTube, pe proiector.

Noi am instalat Netflix prin Aptoide, să urmărim seriale

Dar, pentru că versiunea aplicației probabil nu era ultima actualizată Netflix, ci una mai veche, avea bug-uri care nu permiteau navigarea prin telecomandă. De aceea, am utilizat aplicația dedicată de la ViewSonic, care te scapă de frustrări.

Iar pentru că am ajuns la telecomandă, acesta ar fi al doilea aspect care nu permite proiectorului 4K să fie perfect. În contrast cu acesta, telecomanda nu are acceași calitate.

Este construită dintr-un plastic mai ieftin, iar în partea inferioară, unde introduci bateriile, ușa este destul de sensibilă la atingere. Te trezești cu ea deschisă când nu te aștepți. Din păcate, sistemul de prindere nu este cel mai fericit.

Iar legat de comenzile de pe telecomandă, ar fi ajutat de minune dacă am fi avut și o tastatură pentru atunci când avem de scris denumirea conținutului pe care îl avem de vizionat. Dar, și în aceste cazuri, ne întoarcem la aplicația ViewSonic.

Sincer, să fi fost în locul producătorului, nu mai adăugam nicio telecomandă în pachet. Vindeam produsul cu aplicație și aia era. Și aplicația ar putea avea o interfață ceva mai modernă și mai intuitivă, dar probabil utilizatorii ViewSonic s-au obișnuit deja cu ea.

Să vorbim și despre cel mai important aspect al ViewSonic 4K UHD

Separat de sunetul premium oferit de spakerele încorporate Harman Kardon. Să vorbim despre calitatea imaginii, care din punctul nostru de vedere este impecabilă. Am mai testat proiectoare pentru home entertainment de-a lungul timpului, inclusiv 4K. Însă, niciunul nu a oferit imagini cu un contrast atât de frumos și bogat al culorilor cum o face jucăria asta.

Când auzi 4K UHD, știi că trebuie să fie numai de bine. Dar ce să vezi, nu toate produsele din piață care au aceste specificații reușesc să redea exact experiența la care te aștepți. 4K înseamnă 3840×2160 pixeli.

Adică o rezoluție care poate să te facă să zici pas la orice ieșire la cinema atunci când se afișează pe o diagonală de până la 120 inch. Iar dacă vine la pachet cu un sunet marca Harman Kardon, chiar că nu mai ai nevoie decât de pop-corn și o Coca-Cola rece.

Când am mai testat alte proiectoare 4K, pe timp de zi calitatea imaginilor era bună, dar nu impecabilă. Cadrele se vedeau uneori făinoase, pixelate, iar culorile nu erau atât de saturate pe cât ne-am fi dorit.

În schimb, când am pornit proiectorul ViewSonic pe peretele alb, în living, imediat lângă fereastra de la balcon de unde bătea soarele, imaginea nu a fost afectată sub nicio formă. În fond, când alegi un proiector de calitate, te interesează să redea imagini foarte bune atât pe timp de noapte, cât mai ales ziua.

Am vizionat seriale pe Netflix, la calitate Full HD și 4K

Am utilizat alternativ telecomanda cu aplicația producătorului, iar când aveam de redat rapid un video, făceam cast de pe smartphone, pentru că ai inclusiv această funcție.

Poți să așezi proiectorul pe o masă, pe un un scaun, un raft sau să îl montezi pe un suport pentru tavan. Acesta este versatil și poate fi utilizat cu ușurință în varii condiții. În cutie cu produsul mai bine un cablu de alimentare, un cablu USB-C, un cablu HDMI, telecomanda și două baterii pentru aceasta.

Concluzia este că ViewSonic X10 4K UHD ar fi putut fi perfect. Ne-a plăcut foarte mult experiența cu el. Iar după ce îl configurezi și te înveți cu Aptoide și cu aplicația ViewSonic, totul e mult mai simplu.

ViewSonic 4K UHD: Îl recomandăm pentru divertisment acasă

Dar sincer, îl văd foarte potrivit pentru birouri mici și medii. Știu că a fost produs pentru consumatori casnici. Dar aducându-mi aminte de vremea când lucram în agenție și aveam nevoie de un proiector, acest model este ceea ce mi-aș fi dorit să văd în sala de ședințe.

Nu aș renunța la smart TV-ul Ambilight pentru acest proiector. Însă, dacă suprafața casei mi-ar permite, mi-aș crea un spațiu dedicat pentru home cinema. Unde să mă relaxez seara pe un puf. Poate cu o gustare și ceva bun de băut, cât timp Cristi se joacă Dauntless sau ce mai vrea el.

Continuăm să testăm produse ViewSonic. Acesta este primul, dar nu și ultimul. Deja utilizez un monitor ultrawide de la producător. Monitor care, trebuie să recunosc, uimește la un preț de puțin peste 2500 lei. Dar, o să vorbim la momentul potrivit și despre el.

Până atunci, lăsați întrebări în comentarii, dar și recomandări, dacă folosiți deja produse ViewSonic.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version