Home Lifestyle Cultura Coronavirus afectează oamenii și economia Chinei

Coronavirus afectează oamenii și economia Chinei

0

O rădăcină a coronavirus pe care nu au mai văzut-o niciodată specialiștii a fost depistată în China. La fel ca în celelalte cazuri de coronavirus, acesta vine de la animale.

Mulți dintre cei infectați au lucrat în magazine care comercializează fructe de mare în centrul orașului Wuhan din China. Se pare că, respectivele magazine vindeau inclusiv animale sălbatice proaspăt sacrificate infectate cu acest coronavirus.

Autoritățile chineze au impus localnicilor să poarte măști de protecție când sunt în spațiul public. Cei care nu s-au supus au fost sancționați cu amenzi. Zilnic, orașul chinez infectat cu coronavirus are nevoie de 100.000 de costume de protecție, în timp ce capacitatea de producție zilnică se limitează la zeci de mii.

Școlile și grădinițele din Beijing au fost închise până la noi ordine, dar chiar și așa, China e departe de a ține sub control situația. Hong Kong a închis, de asemenea, școlile pentru următoarele săptămâni, iar transportul cu autobuzul a fost limitat, în vreme ce excursiile de grup cu autocarele au fost anulate.

Virusul misterios care a îmbolnăvit mii de oameni a apărut ca de nicăieri într-un oraș din centrul Chinei, sâmbătă. Mai multe restricții de călătorie au fost puse, iar zeci de milioane de oameni din Hubei, provincia din inima zonei infectate, au anulat festivitatea pentru Anul Nou Lunar care a început duminică.

Ce spune conducerea Chinei

Xi Jinping, președintele Chinei, nu a declarat prea multe lucruri public vis-a-vis de virusul care a omorât deja 80 de persoane din China și a îmbolnăvit alte 2700. Un virus care deja a trecut granițele poporului Chinez și se îndreaptă vertiginos spre SUA, Europa și alte zone ale lumii. În total, coronavirus a ajuns în alte 11 țări din Europa, SUA, Australia și Canada.

Cel mai tânăr pacient din China cu coronavirus este o fetiță de 2 ani. În vreme ce, cea mai nouă victimă este un specialist ORL care a murit duminică. Nu este cunoscut dacă acesta a tratat pe cineva infectat cu virusul.

”Suntem siguri că avem capacitatea să câștigăm lupta cu epidemia”, spune Xi Jinping într-o întâlnire a Partidului Comunist. Peste 1200 de membri ai personalului medical vor fi trimiși în Wuhan să se lupte cu virusul.

Care sunt simptomele Coronavirus din Wuhan

Virusul provoacă pneumonia. Cei care experimentează deja simptomele, tușesc, au febră și întâmpină dificultăți în respirare. În cazurile severe, pacienților le pot ceda organele. Dat fiind că este vorba despre o pneumonie virală, antibioticele nu își fac efectul. Așa încât, medicamentele antivirale pe care le avem împotriva răcelii nu vor funcționa.

Dacă pacienții ajung la spital, vor fi nevoiți să își facă investigații la plămâni și alte organe, ca de altfel și la fluide. Recuperarea depinde de cât de tare e sistemul imunitar al pacientului. Mulți dintre cei care au decedat sunt cunoscuți cu probleme de sănătate.

„Majoritatea cazurilor, undeva spre 70%, sunt forme ușoare de îmbolnăvire. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele problemei la intrarea în țară a unor astfel de persoane. (…) Sindromul seamănă cu gripa. La început, fără febră. Febra apare după 24-48 de ore și este febră înaltă, 38-39 de grade.”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Se pare că există deja 51 de cazuri de coronavirus care s-au vindecat. Nu există teste rapide pentru noul coronavirus, nicăieri în lume. China testează un tratament, dar este la nivel de studiu. Se discută chiar despre situația în care China folosește tratamentul pentru SIDA și HIV în cazul coronavirus, dar nu a fost confirmat nimic oficial.

Cum se transmite Coronavirus

Virusul se transmite de la om la om și de la animale la om. Până astăzi, autoritățile chineze au raportat peste 3000 de cazuri de îmbolnăvire și 80 de morți la nivel global. În ultima săptămână, 13 provincii din China au fost infectate cu coronavirus. Virusul a mai fost confirmat în Hong Kong, Macau, Japan, Nepal, Singapore, South Korea, Taiwan, Thailand, SUA și Vietnam.

Coronavirus în România

În România se pare că a apărut primul caz de coronavirus în Bacău. Ar fi vorba despre un tânăr român de 24 de ani care studiază în China. Însă, nu s-a confirmat cauza stării sale de sănătate.

”Au mai existat alerte în Cluj, Timișoara, Constanța și București – fiind infirmate. În cazul în care România va înregistra cazuri suspecte, acestea vor fi dirijate inițial către Institutul „Matei Balș, unde vor fi izolate.”, a spus Streinu-Cercel.

Nici Directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, nu stă cu mâinile în sân

”Toate coletele venite din China urmează procedurile uzuale de vămuire și distribuție”, a precizat Horia Grigorescu pentru PSnews.

”Compania Națională Poșta Română a instituit deja un grup de lucru care monitorizează activitatea din Biroul de Schimb Internațional (BSI), acolo unde ajung toate coletele externe. De asemenea, am luat hotărârea să suplimentăm măsurile de igienă și protecție a celor care intră în contact direct cu coletele provenite din China.

Astfel, în perioada imediată, se instalează dozatoare cu gel dezinfectant, iar angajații vor primi mănuși și măști medicale”, a completat directorul general al Poștei Române.

Ce se face pentru a nu se răspândi coronavirus

Guvernul chinez a oprit mare parte dintre mijloacele de transport înspre și dinspre Wuhan, ca de altfel și în alte 12 orașe din apropiere. În total, 35 de milioane de cetățeni chinezi sunt afectați de deciziile luate. De asemenea, cei care au vizitat provincia Hubei în ultimele 14 zile nu mai au voie să viziteze Hong Kong. Aeroporturile din SUA fac verificări să vadă dacă există pacienți infectați.

China a mai anunțat că interzice temporar vânzarea de animale sălbatice în piețe, restaurante și online. Se ia în calcul interzicerea definitivă a acestui tip de comerț. În același timp, primarul Wuhan-ului și-a dat demisia în urma infestării orașului cu noul coronavirus.

Coronavirus și economia globală

Economiștii sunt îngrijorați cu privire la ce s-ar putea întâmpla cu economia Chinei din cauza coronavirus. Un episod asemănător se pare că a mai avut loc în perioada 2002 – 2003, din cauza unui virus respirator sever numit Sars.

Au fost deja impuse multe restricții de călătorie în China, ceea ce înseamnă că inclusiv turismul de business a fost afectat. Vor fi afectate, potrivit BBC, inclusiv comerțul de divertisment și cadouri. Multe persoane au anulat planurile de distracție, de teama să nu se expună la virus.

Wuhan, orașul care se află în inima focarului coronavirus este un hub important de transport. Restricțiile de călătorie sunt, de asemenea, o problemă pentru orice afacere care mută bunuri și oameni dintr-o parte în alta. Inclusiv lanțurile industriale de aprovizionare vor fi afectate. Livrările ar putea fi întârziate, iar unele produse ar putea să se scumpească. Dincolo de toate astea, se adaugă costurile financiare pentru tratarea pacienților de coronavirus și dezvoltarea unui vaccin.

Inclusiv Japonia ar putea fi afectată din punct de vedere economic

Dat fiind că în ultimii ani tot mai mulți chinezi vizitează Japonia, cu noul virus vor exista restricții considerabile.

Acest eveniment de tip lebădă neagră a afectat toate rutele de transport care conectează Wuhan de orașele din China și restul lumii. Inclusiv site-urile de cazare cu locații din China au avut de suferit. Ca de altfel și sectorul de jocuri de noroc din Macau, unde a fost depistat coronavirusul.

Există oameni care își pun întrebarea dacă virusul n-ar putea fi transmis și prin haine sau produse de tehnologie comercializate din China. Pentru moment, niciun specialist nu s-a pronunțat cu privire la această ipoteză.

Unii au prezentat inclusiv ipoteza că am putea găsi urme de coronavirus pe dispozitivele mobile de la Huawei și alți producători chinezi. În vreme ce alții au speculat că produse chinezești vândute în Dragonul Roșu ar putea pune în pericol românii. Însă, sunt pure speculații și câtă vreme nu există confirmări ale autorităților, trebuie să le tratăm ca atare.

China ar ascunde adevărul cu privire la Coronavirus

Cercetători din Hong Kong estimează că numărul de cazuri de persoane infectate cu Coronavirus a depășit 44.000, iar guvernul Chinez ascunde acest lucru. „Trebuie să ne pregătim pentru situaţia în care această epidemie specifică va deveni o epidemie mondială.”, a declarat Gabriel Leung, conducătorul unei echipe de cercetători de la HKU. „Măsuri importante şi draconice pentru limitarea deplasărilor populaţiei ar trebui impuse cât mai curând posibil”.

Pe baza unor modele matematice ale propagării virusului, echipa condusă de Leung a estimat că numărul real de infectări este cu mult superior bilanţului comunicat de autorităţi, care nu iau în calcul decât cazurile depistate în mod formal. În prezent, în măsura în care a fost posibilă, autoritățile chineze au izolat 56 de milioane de persoane.

O epidemie poate să se manifeste între 3 și 9 luni. Asta înseamnă că pentru încă 4 – 5 – 6 luni, China va trebui să se lupte cu răspândirea bolii și să mențină impactul economic la cote cât mai mici. Suntem cu ochii pe ce se întâmplă în China și în lume și vă ținem la curent.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version