Home Servicii Wi-Fi primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani

Wi-Fi primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani

0

Wi-Fi primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani. Wi-Fi pe bandă de 6GHz este pe drum.

Comisia Federală de Comunicații a votat începerea unei planificări a unui spectrul de frecvențe pentru banda de 6GHz.  Aceleași reglementari permit routerului tău să transmită pe benzile de 2.4GHz și 5GHz. Asta înseamnă că acum există mai multe unde radio deschise pe care routerele le pot utiliza pentru a transmite semnale Wi-Fi.

Noul spectru de frecvențe va fi deschis oficial pentru afaceri la sfârșitul acestui an. Acest lucru se traduce prin conexiuni mai rapide și mai fiabile pentru următoarea generație de dispozitive.

Acesta este cel mai mare plus în spectrul de frecvențe din 1989, când CFC a deschis calea pentru Wi-Fi. Categoric, este o afacere uriașă. Noul spectru quadruplică spațiul disponibil pentru routere și alte dispozitive. Asta însemnă mult mai multă lățime de bandă și mult mai puțină interferență.

„Aceasta este cea mai monumentală decizie în jurul spectrului Wi-Fi din istoria sa, în cei 20 de ani.”, a spus Kevin Robinson, directorul de marketing pentru Wi-Fi Alliance. Wi-Fi Alliance este un grup susținut de industrie care supraveghează implementarea Wi-Fi.

Se preconizează că, dispozitivele vor începe să susțină Wi-Fi 6 GHz până la sfârșitul anului 2020. Când va fi disponibilă implementarea, o vom recunoaște cu numele de „Wi-Fi 6E”.

Wi-Fi primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani – Cum va îmbunătăți conexiunea?

Dacă ai avut vreodată probleme la conectarea la rețeaua Wi-Fi, problema a ținut cel mai probabil de congestionarea spectrului. Ori de câte ori ai prea multe dispozitive care sunt conectate pe aceeași frecvență de bandă, unele dispozitive vor începe să se deconecteze. Așadar, dacă vezi o listă lungă de rețele Wi-Fi în apropiere, acesta este motivul pentru care conexiunea ta devine din ce în ce mai lentă și mai puțin fiabilă. Pur și simplu, există prea multe semnale concurente pentru a mai permite conectarea.

Wi-Fi 6 GHz poate rezolva această problemă. Acesta nu oferă doar o nouă variantă de unde radio pe care să o utilizeze routerele, ci și o versiune spațioasă care nu necesită semnale suprapuse. Noul spectru are suficient spațiu pentru a susține până la șapte fluxuri Wi-Fi de capacitate maximă transmise simultan. Mai mult, fluxurile nu vor interfera între ele și nu vor utiliza niciun spectru disponibil anterior.

Mai exact, CFC deschide un spectru de 1.200 MHz în banda de 6GHz. În ultimele două decenii, Wi-Fi a funcționat cu un spectru de aproximativ 400 MHz. Astfel, toate canalele disponibile trebuia să împărtă acel spațiu limitat. Canalele de pe banda de 6GHz sunt de așteptat să aibă dimensiuni de 160 MHz. Doar două canale la această dimensiune s-ar putea încadra în spectru disponibil în prezent.

Wi-Fi primește cel mai mare upgrade din ultimii 20 de ani

Wi-Fi funcționează prin transmiterea prin undele radio care sunt deschise pentru oricine să le utilizeze. Astăzi, funcționează pe două benzi: 2.4GHz și 5GHz. Acum, adăugăm o a treia bandă, 6GHz.

De exemplu, dacă ești prima persoană din bloc care obține un router de 6GHz, vei avea cea mai puternică conexiune și nu vei avea competiție. Pe măsură ce routerele de 6GHz devin mai comune în câțiva ani, se vrea ca spectrul spațios să permită semnalelor să rămână mai rapide și puternice față de ceea ce folosim astăzi. „În cinci ani nu vom fi în aceeași poziție în care suntem astăzi.”, a spus Robinson.

Voi avea o conexiune mai rapidă?

Oarecum …

Tehnic vorbind, Wi-Fi 6 GHz are aceeași viteză maximă ca Wi-Fi 5GHz: 9,6 Gbps. Este maximul oferit în conformitate cu standardul Wi-Fi 6, în versiunea actuală a Wi-Fi.

Încă nu vom obține această viteză în viața reală, dar noile unde radio ar trebui să ne ajute să creștem viteza. Acest lucru se datorează faptului că spectrul limitat disponibil la 5GHz nu permite ca semnalele Wi-Fi să fie atât de puternice pe cât ar putea fi. La 6GHz, se presupune că routerele vor transmite la dimensiunea maximă admisă a canalului, adică o conexiune mai rapidă.

Conexiunile Wi-Fi la smartphone-uri pot atinge 1 – 2 Gbps, spune Robinson. Acestea sunt tipurile de viteze așteptate de la unda milimetrică 5G, care până acum are o disponibilitate destul de limitată. Desigur, viteza va fi în continuare limitată de ceea ce oferă furnizorul de internet în țara de origine, dar este un salt potențial imens.

Când vor fi disponibile primele dispozitive?

Primul val de dispozitive care utilizează Wi-Fi 6GHz este așteptat în ultimul trimestru al anului 2020, potrivit lui Robinson. Dar implementarea ar trebui să înceapă cu adevărat la începutul anului 2021, când Wi-Fi Alliance va începe să ofere un program de certificare pentru dispozitivele Wi-Fi 6E.

Producătorii se pregătesc de ceva timp pentru acest moment. Producătorul de cip-uri Broadcom a anunțat deja un cip mobil Wi-Fi 6E. Qualcomm a spus că este gata să suporte Wi-Fi 6GHz în produsele wireless de ultimă generație. Și Intel a spus că va avea cipuri gata pentru ianuarie 2021.

Două mari companii producătoare de routere, Linksys și Netgear, au anunțat că sunt pregătite. Iar Apple a spus că aprobarea CFC „stabilește cursul pentru următoarea generație de rețele Wi-Fi”.

Smartphone-urile sunt probabil primele dispozitive care adoptă Wi-Fi 6E, a declarat pentru The Verge Phil Solis, analist wireless. Solis prezice că 316 de milioane de dispozitive vor fi livrate cu suport Wi-Fi 6E în 2021. După smartphone-uri, vor urma tabletele, cu adoptarea la televizoare probabil în 2022.

„Wi-Fi-ul este o componentă foarte importantă a telefonului, astfel încât telefoanele high-end au cip-uri Wi-Fi de calitate superioară.”, declară Solis. „Smartphone-ul este un produs cheie, oamenii își folosesc telefoanele pentru aproape orice.”

Wi-Fi primește cel mai mare upgrade: Wi-Fi 6E

În momentul de față, când te duci să cumperi un telefon sau laptop nou, este posibil să vezi eticheta „Wi-Fi 6” din cutie. Asta este excelent, deoarece înseamnă că dispozitivul tău acceptă cel mai recent standard Wi-Fi, care oferă performanțe wireless mai eficiente.

Dar „Wi-Fi 6” înseamnă că dispozitivul funcționează în continuare pe același spectru vechi. Asta înseamnă că începând cu sfârșitul acestui an, vei dori să începi să cauți eticheta „Wi-Fi 6E”. Aceasta înseamnă „Wi-Fi 6 extins în banda 6GHz.”

Toate dispozitivele Wi-Fi 6E trebuie să fie compatibile între ele și să fie compatibile cu orice router pe care îl ai deja acasă. Un lucru important de știut este că nu vei vedea beneficiile de 6GHz până când nu cumperi un router Wi-Fi 6E. Șansele sunt ca routerele să fie unele dintre primele produse care vor intra pe piață.

De asemenea, undele radio sunt supravegheate de fiecare țară în parte. CFC deschide 6GHz în SUA, însă în Europa, Comisia Europeană trebuie să facă același lucru. Aceasta înseamnă că problemele de reglementare ar putea întârzia disponibilitatea acestei tehnologii în unele țări. Multe gadget-uri sunt livrate la nivel global, deci ar putea încetini adopția generală, dacă piețele majore vor rămâne în urmă.

Ce legătură are WI-FI 6E cu 5G?

Nimic. Dar cum se pare că totul are legătură cu 5G în ultimul timp, vom vorbi si despre asta.

Iată ideea de bază: CFC nu a deschis un nou „spectru Wi-Fi”. Acesta a deschis un nou spectru „fără licență”. Înseamnă că nu este nevoie de o licență pentru a folosi banda. Astfel, oricine o poate folosi atât timp cât o face în mod responsabil.

Asta înseamnă că alte dispozitive și tehnologii ar putea folosi banda 6GHz, și da, 5G este unul dintre acele tehnologii.

Operatorii de telefonie mobilă au folosit în trecut spectrul fără licență pentru a mări spectrul licențiat care constituie nucleul rețelelor fără fir. Au făcut acest lucru cu LTE ca una dintre multe tehnologii menite să accelereze conexiunile. Este posibil ca operatorii să permită tehnologiei 5G să se suprapună spectrului nou eliberat Wi-Fi 6.

Deocamdată, industria de tehnologie pare să se bazeze pe Wi-Fi-ul de 6GHz, ceea ce pare un semn că Wi-Fi va fi principalul beneficiar prin deschiderea spectrului de 6GHz.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version