Home Divertisment Aplicaţii Vânzătorul de pe OLX.ro te invită pe WhatsApp? De ce să-l refuzi

Vânzătorul de pe OLX.ro te invită pe WhatsApp? De ce să-l refuzi

0

Vânzătorul de pe OLX.ro te invită pe WhatsApp? De ce să-l refuzi. Află care sunt riscurile și cum îți poți proteja datele personale.

Criminalitatea cibernetică a crescut semnificativ. Faptul că această categorie de infracțiuni prezintă riscuri relativ scăzute a ajutat infractorii să realizeze că pot câștiga mai mulți bani, cu un risc mai mic de a fi prinși. De asemenea, sancțiunile pe care atacatorii cibernetici le pot primi sunt mai mici decât pentru alte acțiuni criminale.

O cercetare WEIS din 2019 arată că un anumit număr de infractori cibernetici câștigă în jur de 2 milioane de dolari anual, în vreme ce alții câștigă între 40.000 și 1 milion de dolari. Acesta este încă un motiv pentru care activitatea infracțională a crescut semnificativ. Acum, atacatorii din online folosesc spațiul digital interconectat pentru a lansa atacuri cibernetice la nivel global.

Totul se rezumă la ceea ce pot autoritățile să dovedească

Cel mai recent, ținta tentativelor de fraudă este Livrarea prin OLX. OLX România reamintește că în momentul în care un vânzător mută discuția pe o altă platformă de mesagerie, precum Whatsapp, OLX nu mai are control și nu își mai poate proteja utilizatorii.

De ce aleg atacatorii să folosească WhatsApp în detrimentul chat-ului OLX? Pentru că aici nu trebuie să aibă o identitate, iar WhatsApp este o platformă criptată end-to-end.

Criptarea end-to-end a WhatsApp este utilizată atunci când discuți cu o altă persoană utilizând WhatsApp Messenger. Acest gen de criptare asigură că numai tu și persoana cu care comunici puteți citi sau asculta ceea ce este trimis. Nici măcar WhatsApp nu poate avea acces la conversația privată.

Urmărirea acestor infractori este laborioasă

De multe ori necesită mult timp, colaborare și cercetare. Unitățile specializate în criminalitatea informatică trebuie să preia și să analizeze orice potențiale dovezi. Fișierele criptate vor trebui decriptate, fișierele șterse vor trebui recuperate, iar parolele vor trebui sparte.

Datorită tacticii sofisticate pe care atacatorii le folosesc pentru a-și acoperi urmele, este extrem de dificil să fie prinși și să fie aduși în fața justiției. Doar aproximativ 4 – 5% dintre infractorii cibernetici sunt reținuți pentru infracțiunile lor. Asta demonstrează cât de dificil este ca agențiile de aplicare a legii să aresteze și să judece acești infractori.

Infractorii cibernetici vor folosi adesea software securizat, cum ar fi un server proxy, pentru a-și ascunde identitatea și a-și canaliza comunicațiile prin mai multe țări, pentru a se sustrage detectării.

Alte tehnologii precum TOR și criptarea le permit infractorilor să adauge mai multe straturi pentru a-și masca identitatea. Combinația acestor instrumente le permite să comită infracțiunile nedetectate și în țările în care știu că nu pot fi urmăriți penal.

Dacă un ”cumpărător” îți scrie prin WhatsApp că a făcut o anumită plată și îți cere să dai click pe un link pentru a vedea dovada, poți fi sigur că e o înșelătorie. De asemenea, dacă ”potențialul cumpărător” îți trimite un link și îți cere să îți introduci acolo datele cardului, datele soldului și CVC-ul cardului, cu siguranță vrea să te fraudeze, așa că FII CU BĂGARE DE SEAMĂ!

Vânzătorul de pe OLX.ro te invită pe WhatsApp? De ce să-l refuzi

WhatsApp este de departe cea mai mare aplicație de mesagerie de pe planetă. Serviciul deținut de Facebook are peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume. Având această statistică impresionantă, nu este de mirare că WhatsApp a devenit o țintă majoră pentru infractorii cibernetici. Un raport recent al echipei de la Vade Secure a observat o tendință de creștere a numărului de atacuri de phishing. De fapt, WhatsApp a înregistrat o creștere de 13.467,6% a acestui tip de atac online la începutul acestui an.

Când o persoană necunoscută îți cere să muți conversația pe altă platformă, cum ar fi WhatsApp, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Odată adaugată persoana, aceasta îți va putea identifica numărul de telefon. Orice număr de telefon poate fi vândut sau transmis mai departe în scopuri ilegale.

De asemena, este posibil să începi să primești apeluri sau să fii adăugat în diferite grupuri fără permisiunea ta. Pe lângă faptul că această persoană necunoscută are acces la numărul tău de telefon, ea va putea să îți trimită mesaje. Au existat mai multe cazuri în care oamenii au primit GIF-uri, imagini sau link-uri care, atunci când au fost deschise, au dus la piratarea conturilor personale.

Sfatul OLX este să menții conversatiile doar în mesageria OLX!

Mesageria OLX e cel mai bun canal de comunicare cu alti utilizatori când vine vorba de serviciile OLX. În primul rând, te ajută să îți menții private datele de contact. Mai mult decât atât, oferă platformei posibilitatea de a te susține în cazul în care apare vreo problemă.

OLX sfătuiește consumatorii să contacteze urgent echipa de customer support, în cazul în care se regăsesc în situația unei tentative de phishing: contact@olx.ro; mesageria Facebook;

Mai multe informații ajutătoare: Cum te poti proteja de fraudele online și Cum poti vinde in siguranta pe OLX.

Alte metode de phishing pe WhatsApp

Cel mai recent, persoanele vizate primesc un mesaj pe telefonul lor care pare să fi venit de la un prieten sau contact deja salvat. Însă, aceste texte sunt trimise de pe contul persoanelor care sunt deja victime. Contul lor – la fel cum ar putea fi și cazul contului tău – a fost preluat. De îndată ce infractorii văd că ești dispus să răspunzi, aceștia vor viza telefonul. De asemenea, vor încerca să obțină acces la contul de chat prin PIN-ul de securitate WhatsApp.

Este o înșelătorie destul de simplă. De fiecare dată când actualizezi smartphone-ul, WhatsApp verifică identitatea folosind numărul de telefon. Acest cod din șase cifre este cel pe care infractorii trebuie să pună mâna pentru a avea acces la contul tău.

O altă metodă prin care infractorii încearcă să te convingă să apeși un link este prin trimiterea de vouchere false de la diferite companii.

Mesajele arată că voucherele au fost trimise de la o persoană de contact reală. Însă numele destinatarului a fost conceput pentru a te păcăli să dai click pe adresa URL pentru a revendica voucher-ul.

În 2019 organizația Consumer International a publicat un studiu care arată diversele metode prin care infractorii cibernetici profită de spațiul digital pentru a ajunge la victime.

În consecință, ar trebui să ai întotdeauna grijă pe ce link-uri apeși. Află cum te poți proteja de noile metode de phishing.

Nu uita să îți maximizezi setările de siguranță, să îți păstrezi detaliile private, să nu faci click pe fotografii sau linkuri, foloseste bunul simt și nu uita să te asiguri întotdeauna că utilizezi cea mai recentă versiune a aplicației de mesagerie.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version