Home Recomandăm Review Samsung Galaxy Watch4 la 1 an de la lansare

Review Samsung Galaxy Watch4 la 1 an de la lansare

0

Astăzi s-au lansat noile Samsung Galaxy Watch5 și Watch5 Pro. Însă, vreau să vă vorbesc încă despre Watch4. Asta pentru, în perioada următoare, cu siguranță îl veți găsi la prețuri accesibile. Chiar astăzi l-am găsit la prețuri mai mici de 800 lei, iar asta mi se pare chiar o afacere bună. Dacă nu aveți buget de Watch5, în rândurile următoare vă spun de ce merită să luați Watch4.

Cine s-ar fi gândit vreodată că tehnologia wearable va ajunge să te cunoască mai bine decât te cunoști tu însuți? Și nu exagerez cu nimic când spun asta. În ultimele luni am avut posibilitatea să testăm smartwatch-ul Galaxy Watch4. Nimic ieșit din comun, dacă luăm în calcul că atât eu, cât și Cristi folosim Watch3 de aproximativ 2 ani de zile, iar anterior am folosit Galaxy Watch.

Însă, ce vreau să spun este că, de la generație la generație, Samsung îmbunătățește considerabil dispozitivele din portofoliu. Așa că, în funcție de momentul în care faci achiziția, e bine să știi ce opțiuni ai și să cântărești cât mai corect decizia finală.

Desigur, aștept cu interes să testez Watch5. Până atunci, nu voi trece cu vederea ce îmi place la vechile modele wearable de top de la Samsung.

E cazul să schimbăm smartwatch-urile ori de câte ori se lansează ceva nou?

Depinde ce îți dorești de la ceasul tău inteligent. Îți dorești să vorbești la telefon fără să ai telefonul la tine? Atunci ai nevoie de un Watch3 LTE cum am eu. Ești mulțumit doar să conectezi ceasul prin Bluetooth la telefon, atunci Watch3 sau Watch4 simple sunt suficiente.

Ai nevoie de un smartwatch care să îți măsoare compoziția corporală, atunci ai nevoie de Watch4. Ai nevoie de un ceas care să aibă fețe pe care să le asortezi la orice ținută, atunci orice smartwatch din gama lifestyle poate fi potrivit pentru tine.

Iar pentru că am adus vorba de compoziția corporală, cred că aceasta este funcționalitatea cu care iese în față Watch4. Este foarte important ca fiecare individ să țină sub control raportul de masă musculară versus grăsime. Cu cât ai o masă musculară mai dezvoltată, cu atât metabolismul este mai ridicat. Cu cât ai grăsime mai multă, îndeosebi viscerală, cu atât cresc mai mult riscurile de boli.

Am măsurat compoziția corporală cu Watch4 în ultimele 2 luni de zile

Încă de la finalul lunii aprilie 2022, am decis că este momentul să cresc raportul de masă musculară. În 2021 am slăbit 14kg, am redus considerabil aportul de grăsime, însă odată cu el a scăzut și masa musculară. Pentru a recupera, am început să fac antrenamente cu greutăți acasă de 5 – 6 ori pe săptămână. Cei care mă urmăriți pe Instagram, vedeți pe Reels parte dintre exercițiile pe care le efectuez.

Ce s-a schimbat în aceste luni? A scăzut procentul de grăsime viscerală de la 22% la 17.5%. În același timp, a crescut masa musculară cu 4kg. Desigur, am luat și în greutate, pentru că e absolut normal să fie așa. Însă, am luat în greutate sănătos și benefic pentru organismul meu.

Cel mai mult la monitorizarea cu Watch4 m-a interesat să urmăresc aportul de apă din corp.

Masa musculară era normal să crească, grăsimea era normal să se topească, pentru că așa e când faci sport și mănânci sănătos. Însă, o mare provocare am avut-o cu aportul de apă în corp. Asta pentru că, deși beam 2 litri de apă de bună calitate pe zi, procentul de apă era puțin peste 35%.

Ei bine, în prezent, beau și 3 litri de apă sau mai mult pe zi, iar procentul de apă este de 54%. Pentru un corp sănătos și un echilibru hidric, o femeie ar fi ideal să aibă un procent de apă de peste 65%. Încă lucrez la acest capitol, însă este cert că sunt pe drumul cel bun.

Watch4 e un fel de asistent personal de sănătate

Cred mult în prevenție și sunt de părere că vizita la medic ar trebui să fie pentru a preveni apariția bolilor, nu pentru a le trata. Ar fi ideal dacă fiecare dintre noi ne-am monitoriza periodic tensiunea, dacă am face un EKG sau dacă ne-am monitoriza calitatea somnului. Numai din aceste 3 tipuri de monitorizare, pe care Watch4 le are disponibile, poți să îți dai seama singur, la timp, dacă e cazul să faci mai multe investigații medicale.

Desigur, un smartwatch nu înlocuiește expertiza medicală. Însă o poate ajuta. Mai ales într-o perioadă când se pune o presiune foarte mare pe sistemul medical, iar unele investigații medicale, fie chiar de rutină, se dovedesc a nu fi cele mai accesibile.

Cristi, spre exemplu, și-a monitorizat antrenamentele, atât cu Watch3, cât și cu Watch4. Astfel, a descoperit că oxigenarea periferică în timpul sesiunilor de alergare este nesatisfăcătoare. Prin urmare, și-a făcut programare la cardiolog și a aflat că e cazul să facă o operație laparoscopică de înlăturare a unor vase de sânge care nu mai funcționează corespunzător și influențează circulația periferică.

Monitorizarea somnului e un must-have pentru toți

Apneea în somn, spre exemplu, poate fi depistată dacă monitorizez ciclurile de somn pe timpul nopții cu Watch4 sau cu Watch3. Eu îmi monitorizez somnul de peste un an și jumătate. La fel cum monitorizez ciclul lunar și activitatea fizică. Toți parametri obținuți prin monitorizare mă ajută să depistez mult mai ușor de ce nu mă odihnesc corespunzător și mă simt epuizată pe timpul zilei.

Prin monitorizarea somnului, poți vedea dacă ai ciclurile de somn corespunzătoare. Toate cele 4 cicluri de somn sunt important, atât cel treaz, cât și cel REM, cel ușor sau cel adânc. În timpul somnului, creierul și corpul trec prin diverse modele de activitate. Într-o noapte poți avea între 4 și 5 cicluri de somn, estimate la 90 de minute ciclul. Dacă la monitorizare iese că ai între 0 și 3 cicluri sau mai mult de 7 cicluri, punctajul tău de somn va fi mic, prin urmare, poate investighezi să vezi ce anume îți perturbă odihna.

În timpul monitorizării somnului cu Watch4, am observat că vreo câteva nopți la rând, spre o săptămână, aveam somn REM prea puțin, dar nici cu cel Adânc nu o duceam foarte bine. Analizând activitatea din ultimele zile, am constatat că am exagerat cu exercițiile fizice cu greutăți. Din dorința de a pune mai multă masă musculară, am crescut greutățile. În timpul antrenamentelor și peste zi mă simțeam bine. Însă, corpul nu reușea să se refacă corespunzător în timpul somnului. Așa se face că, am decis să reduc greutățile, iar așa cum era de așteptat, calitatea somnului s-a îmbunătățit.

Dacă nu aș fi știut în ce ciclu de somn nu dorm suficient, nu mi-aș fi dat seama atât de simplu care era problema care mă sabota.

Galaxy Watch4 are un preț prea mic la acest moment pentru ce oferă

Vă spune asta o persoană care a plătit 2400 lei pe Galaxy Watch3 când s-a lansat. Acum, Watch4 costă aproximativ 800 lei. E un preț mai mult decât accesibil pentru toate beneficiile pe care le primești la pachet.

Nu ai suport LTE cum am eu pe Watch3. Însă, ai măsurarea compoziției corporale, ai EKG, tensiune arterială, zeci de antrenamente pe care le poți monitoriza, monitorizarea somnului, plus o mulțime de fețe de ceas să îți asortezi smartwatch-ul cu personalitatea.

Recomand tuturor celor care citesc acest articol să folosească un smartwatch pentru monitorizarea organismului. Dispozitivele wearable pot fi o prelungire a telefonului, însă pot fi și mai mult de atât. Indiferent de vârsta pe care o ai, e foarte important să ai un asistent la încheietura mâinii care să îți amintească să-ți mai măsori din când în când nivelul de stres sau să faci mișcare pentru că nu te-ai mai ridicat de mult de pe scaun.

Galaxy Watch4 nu e pe gustul meu când vine vorba de design. Prefer ceasurile inteligente care seamănă cu cele analog. De aceea încă folosesc Watch3 LTE. Iar cum Samsung a preferat să rămână la designul minimalist și cu Watch5, cel mai probabil mai rămân o vreme cu Watch3. Desigur, oricând pot să-mi schimb decizia, dacă după testarea Watch5 ajung la concluzia că sunt noi informații de monitorizat despre corpul meu.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version