Home Divertisment Aplicaţii Ai şters din greşeală un fişier? Iată cum îl poţi recupera

Ai şters din greşeală un fişier? Iată cum îl poţi recupera

0

Nu există utilizator care să nu fi şters din greşeală, la un moment dat, un fişier de care avea nevoie, fără a mai reuşi să îl recupereze.

Pentru cei cărora li s-a întâmplat aşa ceva, avem o veste bună: recuperarea fişierelor şterse este posibilă, fie că este vorba despre unitate de stocare, card media, stick de memorie, iPhone sau orice alt dispozitiv.

Desigur, cu o mică reţinere, deoarece nimeni nu poate garanta recuperarea fişierelor şterse accidental. Probabilitatea este condiţionată de starea în care se află unitatea de stocare.

Dacă numărul de scrieri pe hard este unul foarte mare, este evident că probabilitatea de a recupera fişierele întregi scade, dar acest scenariu este unul tot mai rar.

Lucrul pe care trebuie să îl înţelegem este că fişierele care sunt şterse, nu sunt şterse cu adevărat, ci sunt ascunse, aşteptând ca alte date să le rescrie, moment în care dispar de tot.

În acest context, putem profita de acest proces şi să recuperăm fişierele de care încă mai avem nevoie. Acest lucru este posibil, dacă urmăm paşii de mai jos, într-un proces simplu.

Din nou, trebuie să avem în vedere că timpul necesar pentru recuperarea fişierelor depinde de perioada care a trecut de la ştergerea fişierelor, obieceiul fiecăruia de a goli „Recycle Bin„, cât şi alţi factori. Pornind de aici, timpul poate varia de la câteva minute, până la câteva ore.

Cum recuperăm fişierele şterse

1. Nu mai utiliza computerul/dispozitivul în timpul proceselor.

În afară de sarcinile normale, pe care le poţi realiza în acel timp, este indicat să nu mai lansăm nicio altă comandă sau proces de scriere pe disk, pentru a evita „rescrierea datelor” peste „fişierele care au fost şterse„.

2. Recuperează fişierele din „Recicle Bin”

Acolo este primul loc pe care trebuie să îl verifici. Poţi fi norocos şi să găseşti fişierele acolo, mai ales dacă ai folosit metoda clasică „delete„, fără a acţiona combinaţia de taste „shift+delete„.

Pentru cei care au şters date de pe carduri de memorie, stick-uri sau alte unităţi de stocare externe, trebuie să aibă în vedere că fişierele nu vor ajunge în „Recycle Bin„. Acelaşi lucru este valabil şi pentru dispozitivele mobile.

3. Descarcă un program de recuperare a fişierelor

Există foarte multe programe de recuperare a datelor, care pot fi găsite foarte uşor pe internet. Multe dintre acestea sunt gratuite şi nu au costuri ascunse şi nu instalează nici programe nedorite pe calculator.

Unul dintre cele mai cunoscute şi de încredere program este Recuva, pe care l-am testat şi noi. Este recomandat să descărcaţi versiunea „portabilă” a programului, chiar a oricărui alt program pe care decideţi să îl folosiţi.

4. Extrage fişierele din arhiva pentru a lansa aplicaţia de recuperare a fişierelor

Programele în versiunea „portabilă” sunt arhivate. Ele trebuie extrase din arhivă, înainte de a putea fi rulate.

5. Foloseşte programul pentru a scana fişierele care au fost şterse

Odată lansat, programul va scana toate fişierele care au fost ascunse, pe partiţia respectivă sau pe unitatea unde fişierele au fost stocate. Trebuie ales hardul sau unitatea pe care programul trebuie să îl scaneze şi, în funcţie de mărimea spaţiului de stocare, timpul poate fi mai mare sau mai mic. Pentru a porni procesul de scanare, trebuie acţionat butonul „Scanează„.

6. Localizează şi restaurează fişierele găsite cu ajutorul programului

Odată ce procesul de scanare s-a încheiat, trebuie localizate fişierele dorite, din lista tuturor fişierelor detectate, după care se alege opţiunea „Restaurează„.

Trebuie să aveţi în vedere că deşi unele fişiere apar în lista fişierelor detectate, ele nu pot fi recuperate. Acest lucru poate fi cauzat de integritatea mediului de stocare.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version