Home Smart Gadgets Hackerii atacă gadgeturile IoT. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Hackerii atacă gadgeturile IoT. Specialiștii trag un semnal de alarmă

0

Bitdefender trage un semnal de alarmă și informează utilizatorii că hackerii sau atacatorii cibernetici nu pierd timp analizând manual defectele fiecărui dispozitiv în parte pe care fiecare dispozitiv pe care îl pot accesa de pe Internet. Aceștia practică automat această activitate și urmăresc online gadgeturi care răspund la anumite cereri.

Cel mai recent exemplu este Reaper botnet care a cucerit mai multe tipuri de gadgeturi IoT. Virusul identifică dispozitivele care rulează firmware vulnerabil la executarea codului de la distanță, apoi servește exploit-uri pentru a prelua controlul asupra gadgeturilor.

Partea neplăcută nu ține de informația în sine accesată, ci de faptul că hackerii se concentrează pe fiecare detaliu pentru a obține ceea ce își doresc. Din păcate, specialiștii spun că nu poți face pentru moment nimic pentru a elimina direct problema din sistemele care distribuie prea multă informație sau dau greș în protejarea datelor care nu sunt esențiale pentru ei pentru a funcționa corespunzător. Responsabilitatea în astfel de situații revine în sarcina dezvoltatorilor acestor produse.

Desigur, și utilizatorii pot preveni situațiile neplăcute provocate de hackeri prin atacuri cibernetice, iar Bitdefender sugerează folosirea soluției Bitdefender Home Scanner, construit special cu acest scop în minte. Aceasta scanează și identifică produsele conectate din casa ta și oferă detalii cu privire la stadiul securității.

Un alt virus periculos descoperit recent de cercetătorii Bitdefender este Hide ‘N Seek, depistat pentru prima data în data de 10 ianuarie, după care a dispărut și a reapărut în 20 ianuarie cu îmbunătățiri semnificative. Botnet-ul controlează acum 32.312 dispozitive IoT în diferite regiuni ale lumii, din Asia până în Statele Unite ale Americii.

HNS comunică într-o manieră complexă și decentralizată și folosește diferite tehnici de prevenire a accesării sau virusării de către terți. Bot-ul se poate manifesta la fel ca exploit-ul Reaper și însumează mai multe comenzi precum exfiltrarea datelor, execuția codului și interferența cu funcționarea unui dispozitiv.

Hackerii profită, din păcate, de informațiile pe care le obțin de pe urma atacurilor cibernetice pe care le pun în aplicare când depistează vulnerabilități în sistemele anumitor dispozitive, iar periodic mai apare câte un pericol numit virus de care e bine să ne protejăm pe cât de mult posibil.

În cele din urmă, așa cum spun specialiștii în securitate cibernetică, pentru unele persoane acestea atacuri pot păre inofensive, în vreme ce pentru alții pot reprezenta un real dezastru. De regulă, hackerilor le este suficient să afle ce tip sau versiune de server web sau framework a aplicației folosești pentru a începe să caute vulnerabilitățile, iar aceste informații pot fi uneori obținute pur și simplu prin trimiterea unei cereri online.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version