Home PC Periferice Când ai nevoie de un card de memorie profesional?

Când ai nevoie de un card de memorie profesional?

0
Când ai nevoie de un card de memorie profesional?

Recent a trebuit să migrez de la cardurile destinate consumatorilor casnici la un card de memorie destinat profesioniștilor. Cu această ocazie, am zis că e un moment numai bun să vorbim un pic despre carduri de memorie și cum am ajuns să aleg eu produsul Kingston CANVAS React Plus Kit. O să vă spun pentru ce îl folosesc și de ce îl consider potrivit în activitatea profesională de zi cu zi. Dar nu înainte de a înțelege un pic cardurile de memorie, în general. Este foarte important să stabilim care sunt diferențele dintre un produs de larg consum și unul profesional.

Dacă vreodată ai fost nevoit să îți cumperi un card de memorie, cu siguranță te-ai confruntat cu diversitatea de mărci care oferă acest tip de produs. Cardurile de memorie vin sub multe forme, dimensiuni, capacități și performanțe. Este destul de dificil să alegi cardul de memorie potrivit, iar statistic vorbind, majoritatea clienților fac alegerea în funcție de preț.

Da, pe primul loc este prețul. Iar dacă în acel interval de preț se încadrează un brand pe care fie l-ai văzut într-o reclamă la TV, fie ți-a povestit un prieten despre el, atunci decizia de cumpărare poate fi influențată, parțial, și de un al doilea factor pe lângă preț. În continuare, voi încerca să vă arăt de ce prețul nu trebuie să fie factorul decizional atunci când vreți să cumpărați, cum este în cazul nostru, un card de memorie.

Toți producătorii au o clasificare a produselor pe care le comercializează. Acestea le împart între produse entry, mid-range și high-end. Nu este niciun mister aici. Clasificarea are loc în funcție de funcționalități, calitate și, nu în ultimul rând, preț.

Producătorii au propria clasificare a produselor

Dacă intrăm pe orice magazin online, observăm că există foarte multe filtre alte căror scop este să ne ajute să restrângem opțiunile și să găsim întocmai produsul de care avem nevoie. Cu toate acestea, pe niciun site nu există filtrul entry, mid-range sau high-end. Și este perfect normal. De ce? Pentru că un produs clasificat entry de un producător poate fi la nivelul unui produs high-end al unui alt producător.

Mai mult decât atât, un produs low-end de la un producător poate fi mai bun și mai scump decât un produs high-end de la alt producător. Și ce facem în cazul acesta? Devine evident faptul că acest tip de clasificare este subiectivă, situațională și oferă o clasificare a produselor acelui producător. Acea clasificare nu funcționează în mediul concurențial. De aceea, vă spun de fiecare dată că nu este întocmai corect să compari produsele entry sau high-end de la diferiți producători.

În videoclipul de astăzi, vreau să ne oprim la un filtru care este deloc subiectiv. Acest tip de clasificare nu mai ține cont de preț, ci de o serie de parametrii foarte bine definiți. Această clasificare face referire la produsele destinate pe de o parte consumatorilor casnici, pe de altă parte profesioniștilor. În funcție de produs, unii producători clasifică produsele ca fiind pentru consum casnic sau industrial/enterprise. Din punctul meu de vedere este cea mai bună formă de clasificare a produselor.

Care este clasificarea produselor?

Pentru a înțelege și mai bine cui se adresează fiecare produs și de ce este catalogat ca fiind produs de consum casnic sau profesional/enterprise, trebuie să definim cele două categorii. Produsele de consum casnic sunt produse achiziționate de utilizatori, destinate consumului sau utilizării casnice, după cum spune și numele. Și mai clar, sunt acele produse pe care le cumperi pentru a le utiliza pentru acasă. Spre exemplu, pentru fotografiile din vacanță, nu ai nevoie de o soluție de stocare enterprise sau profesională. Este suficient un SSD extern sau o soluție NAS pentru consum, cu 512GB, respectiv 1GB de RAM.

Ca absolvent de marketing care nu a practicat niciodată meseria, vă pot spune că acest tip de produse se clasifică și ele în alte patru tipuri de produse destinate consumatorilor: produse de uz curent, produse de alegere, produse de specialitate și produse fără căutare. Însă, nu auzim foarte des această diseminare a produsele din gurile creatorilor de conținut și testerilor. Iar acest lucru ne determină să băgăm toate produsele în aceeași oală și să nu mai știm să alegem întocmai ce este mai bun pentru noi.

Care sunt cele patru tipuri de produse de consum?

Produsele de uz curent sunt acele produse pe care cumpărăm și le utilizăm frecvent, imediat și cu un efort minim de comparatie și de achiziționare. Pentru că vorbim de tehnologie, nu o să vă dau exemplu unor produse cum ar fi pâinea, ci o să luăm exemplul bateriilor, al becurilor sau chiar al unor cabluri de încărcare, pe care, mai nou, le găsim și la mini-market-urile de la colțul străzii.

Produsele de alegere sunt acele produse pe care consumatorii le cumpără cu o frecvență mai scăzută și pe care le compară cu atenție, ținând cont de cât de adecvat este nevoii. În acest caz, consumatorii iau în calcul calitatea, prețul și stilul.

Produsele de specialitate sunt acele produse cu caracteristici unicat sau identificate prin marcă, pentru care un grup semnificativ de cumpărători este dispus să depună un efort special de achiziționare. Dăm exemplu laptopurile MacBook Pro de la Apple, care se adresează unui anumit grup de utilizatori. Sau poate autovehiculele clasificate drept super-cars, cum ar fi Lamborghini, Ferrari sau Bugatti.

Ultimele din listă sunt produsele fără căutare. Adică, acea categorie de produse despre care consumatorul nu știe că există. Iar chiar dacă știe, nu se gândește să le cumpere în mod normal. Aceste produse sunt, de cele mai multe ori, inovații, produse de care nu întreabă nimeni, până în momentul în care consumatorul devine conștient de existența lor prin intermediul publicității.

Pentru a vă oferi și două exemple de astfel de produse, unul ar fi UPS-ul. Este un dispozitiv care îți protejează echipamentele electrice de fluctuațiile de tensiune. Poate furniza și energie pe o perioadă scurtă de timp, în cazul unei pene de curent. Îți oferă suficient timp cât să salvezi munca. Un alt exemplu de produs fără căutare ar fi asigurările pentru dispozitivele mobile.

Ce sunt produsele profesionale?

Aceasta ar fi clasificarea produselor de consum. Nu o să intru prea mult în detalii. Dacă vreți să vorbim mai multe despre asta, scrieți-mi în comentarii și o să abordez un video separat. Apoi, mai este un tip de produs pe care marketingul tradițional îl numește produs industrial, iar noi consumatorii îl știm drept produs profesional.

Acest tip de produs este achiziționat pentru a fi folosit în cadrul unei activități economice – în limbaj tradițional: într-o firmă. Marketingul ne spune că diferența dintre produsele de consum și produsele industriale sau profesionale este dată de scopul pentru care este cumpărat produsul.

Spre exemplu, dacă un consumator cumpără o mașină de tuns iarbă pentru a o folosi să tundă iarba din jurul casei sale, atunci acel produs este de consum. Dacă același consumator cumpără aceeași mașină de tuns iarba, dar o folosește în firma lui de servicii horticole, acea mașină este un produs industrial.

Ei bine, din momentul în care a fost imprimată „Principiile Marketingului” a lui Kotler, din care v-am spicuit rândurile de mai sus și perioada în care ne aflăm noi, lucrurile s-au mai schimbat. Produsele profesionale dețin proprietăți și caracteristici superioare produselor de consum. În vreme ce, scopul destinației nu mai este suficient pentru a permite unui produs să fie numit un produs profesional.

Cum am ajuns la card de memorie microSD Kingston Canvas React Plus Kit

Iar acum o să vă povestesc când și cum am făcut eu trecerea de la un produs de consum la un produs profesional. Cardul de memorie microSD Kingston Canvas React Plus Kit este destinat profesioniștilor. Acesta este potrivit pentru dispozitivele cu capacitate de înregistrare 8K, fie că vorbim despre camere de acțiune, smartphone-uri sau drone, fie despre înregistrarea de gameplay.

Dar cum am ajuns la acest card și când mi-am dat seama că am nevoie de mai mult? Cei care ne urmăresc deja de foarte mult timp, știu că pe lângă aparatul Panasonic G80, pe care îl folosim pentru clipurile video de studio, când vine vorba de clipuri de tip vlog sau vlog de călătorie, iar mai noi în formatul #CaNoobzÎnBucate, folosim camera GoPro. Până recent am folosit doar GoPro Hero7 Black WhiteDusk, iar acum folosim și GoPro Hero8.

Cu Hero7 am realizat toate vlogurile din seria „10 țări, 14 orașe în 20 de zile”, ca de altfel și toate vlogurile de la Neversea, Untold și Electric Castle. În vreme ce, cu Hero 8 am realizat vlogurile din turul în Europa din 2020. Ce am observat este că de foarte multe ori aveam erori din cauza cardului de memorie.

Am crezut că este defectă din fabricație camera Hero8. Așa că, am actualizat-o cu cel mai nou firmware. Însă, problema a continuat să apară. Producătorul nu a putut să replice această problemă, iar alte cunoștințe nu s-au confruntat cu ea.

După mai multe săpături, am ajuns la concluzia că trebuie să încerc cu alt card de memorie. Așa că am schimbat cardul, însă tot cu unul pentru consumatori casnici. Aceeași problemă. Nu pot să mă dau deștept, pentru că nu sunt atât de deștept, dar până la urmă, un amic mi-a sugerat să folosesc un card destinat profesioniștilor. Și, așa am făcut!

Apelează la un brand în care ai încredere

La fel cum am procedat și cu Logitech, am mers și eu la sigur și la un brand pe care îl cunosc și în care am încredere, respectiv Kingston. Pentru că majoritatea clipurilor pe care le filmăm cu GoPro Hero8 sunt la rezoluție fullHD, am decis să iau un card de memorie cu capacitate de 64GB, pentru început. Să nu dau prea mulți bani și să constat că de fapt era camera de vină. Nu o să vă țin în suspans. Cardul era de vină. Dar trebuie să vă spun de ce cardul destinat profesioniștilor este, în acest caz, necesar.

Dacă mergem pe site-ul Kingston, producătorul clasifică foarte limpede destinația cardurilor disponibile pentru diferitele activități. Spre exemplu, cardul pe care îl folosesc eu este destinat utilizării camerelor profesionale și pentru rezoluția 4K și 8K. Pe pachet putem observa că avem și pictograma unei camere de acțiune. Deci este evident că este ceea ce am nevoie.

Dar nu doar la asta se rezumă diferența de preț. Mai este si standardul folosit și viteza de citire și scriere a cardului. Știm cu toții că formatul 4K și 8K generează fișiere de mari dimensiuni. Un fișier de mare dimensiune presupune un volum de date foarte mare care solicită cardul în momentul în care imortalizezi momentele. În acest sens, viteza de scriere a cardului este extrem de importantă.

Cardul Kingston pe care îl folosesc acum are o viteză de scriere care poate atinge 165MB/s. Pentru filmarea 4K ai nevoie, optim, de un card de memorie cu o capacitate de minimum 60-90MB/s. Dacă vorbim despre înregistrare în format 8K, automat viteza de scriere trebuie să fie mai mare.

Tu ești pregătit pentru rezoluția 8K?

Trebuie să ne pregătim din timp cu soluții pentru această rezoluție. Ea devine tot mai prezentă. Spre exemplu, seria S20 de la Samsung oferă capacitatea de înregistrare 8K. Atunci când cumperi un astfel de dispozitiv, cu siguranță nu mai poți merge cu un card destinat consumului casnic. Cel puțin, nu acum. Până când cardul de memorie destinat consumului casnic va primi performanțe mai bune, trebuie să ne orientăm spre ce avem în momentul de față.

Kit-ul pe care îl folosesc are și un adaptor, deci îl pot folosi și pentru camera Panasonic G80, dacă am nevoie. Iar în pachet avem inclus și un cititor de carduri microSD. Asta pentru a putea transfera înregistrările de pe card în laptop sau desktop.

Prețul nu este pe primul loc, dar trebuie să ții seama de el

Spuneam mai devreme că prețul nu este pe primul loc atunci când trebuie să alegi un astfel de produs profesional. Cu toate acestea, nu trebuie neglijat complet. După cum vă puteați aștepta, un astfel de produs este considerabil mai scump decât unul pentru uz casnic. Prețul cardului Kingston este de aproximativ 280 lei și poate ajunge până la 320 lei, în funcție de retailer. E mult, e puțin? Eu zic că e pe măsura nevoii pe care o ai. Dacă vrei să scapi de probleme și provocări, nu e mult!

Cam așa am ajuns eu să trec de la un produs de consum la un produs pentru profesioniști. Sunt curios dacă voi v-ați confruntat vreodată cu o situație similară și ce produse profesionale folosiți. Scrieți poveștile voastre în comentarii.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version