Home Review Xiaomi Mi Note 10 Lite este un best buy în 2020

Xiaomi Mi Note 10 Lite este un best buy în 2020

0

Am reușit să testăm Xiaomi Mi Note 10 Lite. Îmi pare rău că a durat atât de mult până când a decis Xiaomi să trimită produse la test jurnaliștilor de tehnologie din România. Ne-ați cerut multă vreme să testăm telefoanele și produsele smart home ale producătorului, însă nu a ținut de noi să putem face asta.

Am transmis și noi mai departe mesajul, iar  decizia finală a venit când a venit. De fapt, e bine și mai târziu decât niciodată. Din punctul meu de vedere, s-a pierdut mult timp prețios, iar utilizatorii nu au putut să beneficieze de mai multe review-uri din care să se documenteze pentru ca apoi să poată să aleagă pe ce să dea banii.

Sperăm de aici încolo să generăm suficient de mult conținut și despre Xiaomi. Sperăm să puteți cu ajutorul nostru să aflați dacă alternativa ”premium la preț de mid-range” este viabilă, așa cum s-a tot promovat în ultimii ani Xiaomi.

Sunt la al doilea telefon Xiaomi pe care îl testez: Xiaomi Mi Note 10 Lite

Concluzia este că acesta este un best buy. După ce am testat Xiaomi Mi 10, ne-ați scris mai mulți că sunteți interesați și de Mi Note 10 Lite și Redmi Note 9. Așa încât, am decis să cerem pe rând smartphone-uri accesibile la test de la Xiaomi. Mi Note 10 Lite este un smartphone mid-range disponibil la un preț de aproximativ 1800 lei la retailerii online din România.

Nu este smartphone-ul care să le aibă pe toate, dar este smartphone-ul care oferă foarte multe la un preț decent. Desigur, nu cred că vin cu o informație nouă, pentru că s-a dus zvonul deja că Xiaomi produce smartphone-uri cu specificații flagship la preț de mid-range.

Xiaomi Mi 10 m-a susprins plăcut

După cum v-am spus în materialul realizat despre produs. Însă, prețul acestuia este la nivelul oricărui alt flagship de pe piață. Iar mulți dintre voi ne-ați scris să vorbim și despre telefoane mai accesibile, ”pentru oameni normali”, dacă e să vă citez.

Mi Note 10 Lite este unul dintre telefoanele care cred eu că să răspundă la cerințele multora dintre voi.

De ce spun asta? Pentru că, din punctul meu de vedere, până la un anumit nivel reușește să se comporte ca un flagship în toată regula.

Cât l-am utilizat, nu am simțit nicio secundă că îndeplinesc sarcini de pe un mid-range care costă mai puțin de 2000 lei. Telefonul are sticlă față-spate cu protecție Corning Gorilla Glass 5 și margini din aluminiu.

Adio mid-range cu design din plastic

Vă spuneam recent că din punctul meu de vedere nu ar trebui să mai vorbim niciodată de telefoane cu design din plastic pe gama mid-range. Este obligatoriu ca orice telefon care costă peste 1000 lei să vină cu un design din sticlă.

Dacă e anul 2020 și tu ca producător încă nu ai venit pe piață cu un design din sticlă pe gama mid-range, înseamnă că ești cu un pas în spate în preferințele utilizatorilor la acest capitol. Așa că, Xiaomi ai thumbs up de la mine pentru construcția Mi Note 10 Lite.

În cutie, produsul vine cu o husă de protecție din silicon transparent. Apreciez pe de o parte existența acestei huse în prețul telefonului, pe de altă parte construcția ei. Asta pentru că, dispozitivul are un display ușor curbat pe margini, iar husa vine și îl îmbracă foarte bine, dar protejează mai ales colțurile care sunt cele mai expuse în caz de șoc mecanic.

Vă încurajez de fiecare dată că achiziționați o husă de protecție pentru telefon

Mai ales dacă știți că sunteți utilizatori mai stângaci și vă cam scapă telefoanele din mână. În cazul Mi Note 10 Lite de la Xiaomi nu trebuie să mai faceți o investiție în această direcție, decât dacă vreți ceva mai rezistent.

Versiunea de RAM testată de mine este de 6GB, dar pentru cei interesați, există și variantă de 8GB de RAM. Personal, configurația de 6GB de RAM cu 128GB stocare internă mi se pare perfectă pentru multi-tasking și jocuri precum Candy Crush sau Clash Royale pe care le mai joc din când în când.

În ceea ce privește procesorul, este un octa-core de la Qualcomm, modelul Snapdragon 730G pe tehnologie de 8 nanometri. Nu este cel mai performant, dar nici nu pot să spun că am simțit nevoia de mai mult pentru sarcini ce țin de aplicații de social media, email-uri, jocuri simple și filme pe Netflix.

Configurația de 6GB de RAM cu 128GB stocare internă mi se pare cea mai bună pentru utilizatorul de rând

Mai ales în contextul în care avem și o baterie generoasă, cu o capacitate de 5260 mAh. În regim de utilizare normală, cu jocuri dimineața și seara câte jumătate de oră, două sau trei episoade dintr-un serial de pe Netflix pe zi, aplicațiile social media utilizate toată ziua, trimis email-ul și vorbit la telefon, poți ajunge să încarci telefonul la 3 zile.

Bateria este nedetașabilă și se încarcă rapid cu încărcător de 30W. Nu avem suport pentru încărcare wireless, deși cred că putea fi integrată tehnologia, dat fiind că avem un design din sticlă. Mufa de încărcare este USB Type-C și fac această mențiune pentru că am mai văzut încă producători care folosesc microUSB.

Xiaomi Mi Note 10 Lite

Asta înseamnă că procesorul, interfața MIUI și bateria fac o echipă foarte bună. Nu am ce să reproșez din punct de vedere design, baterie și memorie. Iar un procesor mai puternic mi-ar fi trebuit, probabil, dacă eram un hardcore gamer. Însă, atunci alegeam cu siguranță versiunea Note 10 Lite de 8GB.

Sistemul de operare al Xiaomi Mi Note 10 Lite este Android 10 cu interfață MIUI 11 de la Xiaomi

Cum am spus și la primul telefon Xiaomi testat vreodată, Mi 10, îmi este greu să mă adaptez la noua interfață. Asta nu înseamnă că e imposibil. Însă, de schimbare ai parte și când treci de la Huawei și Samsung sau de la Samsung la Apple.

Spre exemplu, interfața MIUI de la Xiaomi oferă funcționalități asemeni celor de pe One UI de la Samsung. Însă, funcționează ușor diferit. După cum am spus, totul ține de obișnuință. Și, să dau un exemplu, suportul pentru gesturile de captură a ecranului sau gesturile pentru fotografiere de pe One UI mi se par mult mai user-friendly decât cele de pe MIUI.

Când realizez selfie-uri cu Note9 de la Samsung, pur și simplu arăt palma la cameră și nu mai apăs niciun buton. Sau, pentru captură ecran trebui să trec cu mâna ușor peste ecran. Cine e utilizator de Samsung înțelege bine ceea ce spun. Cum și cine e utilizator de iPhone e învățat cu anumite interacțiuni și vede greoaie trecerea la Android.

Depinde de tine cât de repede te adaptezi

Cum de altfel, contează și dacă adopți întreg ecosistemul producătorului sau alegi doar telefonul. Spre exemplu, am avut de la Xiaomi în teste și un cântar, despre care va publica Cristi zilele următoare un review.

În curând o să primim și un aspirator la teste și alte dispozitive smart home. Pe toate o să încercăm să le testăm atât cu smartphone-urile personale Note8 și Note9 de la Samsung, cât și cu telefoanele pe care le testăm de la Xiaomi. Pentru că este foarte important să aflăm dacă dispozitivele sunt compatibile și cu alte smartphone-uri, nu doar cu cele ale producătorului.

Xiaomi Note 10 Lite are senzor de amprentă optic integrat sub display. Nu este un senzor foarte rapid, care să o ia la sfert, dar funcționează destul de bine. Ecranul se luminează în locul în care e poziționat senzorul de amprentă și nu este greu să-ți dai seama unde trebuie să plasezi degetul. Pentru dimensiunea mâinii mele, mi se pare foarte bine plasat.

Tot ce mi-aș fi dorit în plus este să fi răspuns cu o fracțiune de secundă mai repede. De multe ori, prefer să folosesc modelul în locul senzorului de amprentă pentru că mi se pare că e mai rapid. Însă, la capitolul securitate mai ține și de preferințe. În cazul Note9, spre exemplu, am senzorul de amprentă pe spate, motiv pentru care prefer să folosesc scannerul pentru iris.

Revin un pic la jocuri pentru că mai există persoane care îmi cer să testez jocuri pe telefon

Știți că nu sunt fan, motiv pentru care tot ce testez sunt jocuri simple precum Clash Royale și Candy Crush. Ce vreau să spun legat strict de cele două este că nu am avut nici cea mai mică problemă în joc. Nu se încinge telefonul, nu se blochează, nu agață. Experiența a fost fără cusur și nu orice alt joc la nivelul acestor două nu ar trebui să ridice probleme.

Pe Instagram am avut câteva erori până am primit un update de software. Spre exemplu, nu puteam să încarc mai mult de un storie, pe când pe Note9 încarc 4 fără probleme. Și, încă o problemă era că mi se blocau filtrele periodic. Însă, după ultimul update de software MIUI 11 nu am mai avut neplăceri. Facebook, WhatsApp, Netflix, YouTube, au funcționat absolut normal, nu am ce să reproșez.

Pentru cei care vor căști, am uitat să precizez că telefonul nu vine cu unele în cutie. În schimbi primești husa de protecție. Acum, depinde de fiecare cât de mult pune preț pe căști. Dat fiind că unele bune Pionner cu mufă jack de 3.5 mm costă 60 – 100 lei, nu cred că ar fi o problemă majoră lipsa celor din pachet.

Repet, prețul telefonului este de 1800 lei și din punctul meu de vedere produsul merită toți banii. Nu mai mulți, nu mai puțini, ci fix 1800 lei cred că e prețul corect.

Mă deranjează un pic greutatea Xiaomi Mi Note 10 Lite

Aș fi preferat ca Xiaomi să lucreze un pic mai mult la acest capitol. Însă, cu design din sticlă față-spate, baterie generoasă și ecran cu diagonala de 6.47 inch cred că am și eu cam multe pretenții. Și că veni vorba de ecran, acesta este AMOLED, este luminos, culorile se văd foarte bine și în multe momente am avut impresia că țin în mână un Galaxy S9 Plus de la Samsung.

Iar acum am ajuns la cameră, pentru că trebuie să fac o serie de precizări și la acest capitol, ca să înțelegem de ce spun că e justificat prețul acestui telefon mid-range. Pe spate avem un modul de cameră din 4 senzori. Principalul este wide de 64MP și e preferatul meu.

Apoi, ultrawide este de 8MP, numai bun pentru clădiri și peisaje, urmat de macro de 2MP – aici n-ar fi stricat un pic mai mulți pixeli, iar senzorul de profunzime este de 5MP. Cel mai des am folosit senzorul de 64MP.

Trebuie să recunosc că m-a cam bătut aplicația de cameră

Până când am învățat fiecare funcționalitate. Însă, în cele din urmă m-am obișnuit. Pe video am încercat câteva dintre modurile de înregistrare, iar rezultatele le-ați văzut în storie-uri pe Instagram și Facebook.

Per total, modulul de cameră în place, telefonul se mișcă foarte bine pe foto-video. Dar, pentru că am mereu un dar, procesarea din software nu îmi place. Nu mi-a plăcut nici pe Mi 10, nu îmi place nici la Huawei și mi se pare prea mult.

E ok să procesezi imaginile, nu spun nu, mai ales pentru aplicațiile social media

Dar nu trebuie să faci asta chiar la fiecare fotografie. În modul Portret, cel puțin, aproape că ți se șterg urechile și devii extraterestru. Pentru fotografiile standard, culorile sunt mult mai luminate decât în realitate, se realizează niște contraste de zici că fotografiile sunt pictate. Nu e neapărat rău, dar nu e nici 100% real.

Pentru cei care nu sunt deranjați de astfel de procesări, îndemn să achiziționați telefonul. La urma urmei, procesare vedem și pe iPhone-uri și la Huawei și Oppo, așa că tot aia e. Deja trebuie să ne obișnuim. La Samsung încă îmi place faptul că nu se manipulează atât de mult calitatea fotografiilor.

Culorile sunt mult mai apropiate de realitate și sper să rămână așa. Chiar dacă avem HDR și alte filtre, imaginile standard să rămână reale, eu asta îmi doresc.

Xiaomi Mi Note 10 Lite: În final, trebuie să dau Cezarului ce-i al Cezarului

A zis Xiaomi că oferă specificații de flagship la preț de mid-range? Ei bine, s-a ținut de cuvânt. Avantajele principale ale acestui telefon la prețul de 1800 lei sunt memoria de 6 cu 128GB, designul din sticlă față spate cu Gorilla Glass 5 și bateria de 5260 mAh. La celelalte capitole avem loc de îmbunătățiri, deși produsul cred că oferă un super raport calitate-preț pe care nu trebuie să îl neglijăm.

Sunt curioasă cum sunt telefoanele Redmi. Mai ales, cum e Redmi Note9 care costă 1000 lei la eMAG și poți să îl cumperi cu 20% reducere când mai prinzi câte o campanie. Deja vorbim despre un procesor mult mai spab aici, despre o memorie RAM mai mică și despre camere un pic mai slabe.

Însă, bateria e tot bombă, peste 5000 mAh, stocarea internă la fel, protecția Gorilla Glass 5 e și ea prezentă. Aștept să testez produsul, dar și multe altele, iar dacă aveți întrebări, nu ezitați să îmi scrieți în comentarii.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version