Home Smart Gadgets Review DJI Mavic Mini: O dronă pe care o poți lua oriunde

Review DJI Mavic Mini: O dronă pe care o poți lua oriunde

0
Review DJI Mavic Mini: Mică, dar îți faci treaba cu ea

Review DJI Mavic Mini. Știu că „Mică, dar îți faci treaba cu ea” sună aiurea, dar aveam de ales între asta și „mică, mică, dar ridică”. În orice caz, veți vedea că am dreptate. Din păcate nu am cum să fac o comparație cu alte drone de la DJI și să vă spun cum se deosebește de frații ei mai mari.

Așa că mă voi rezuma la a vă oferi informații despre primul contact, ce oferă această dronă și cum am folosit-o noi. Trebuie să menționez că este prima dronă pe care o folosim, așa că nu am cum să vă ofer trucuri și sugestii. ÎNCĂ!

Dar haideți să o luăm cu începutul

În primul rând, dacă doriți să cumpărați și voi o dronă DJI Mavic Mini, trebuie să știți că există două versiuni. Prima este versiunea standard, iar a doua este versiunea Fly More Combo. Care este diferența? Diferența de 242 de lei este nesemnificativă comparativ cu ceea ce primești în schimb.

Noi am optat pentru pachetul Fly More Combo deoarece acest pachet oferă 3 acumulatori, în loc de unul singur, o geantă de transport, dispozitiv de protectie pentru elice și nu se oprește aici. Primești și un hub de încărcare pentru acumulatori, încărcător USB de 18W, două cabluri Micro USB, 3 seturi de elice în loc de una singură și 18 șuruburi de rezervă, în loc de 6.

Sincer, nu văd ce rost mai are versiunea standard. Și să rămân fără dronă, tot aș cumpăra pachetul Fly More Combo, să am 6 acumulatori și să zbor și mai mult. Dar, informativ, să știți că există și versiunea standard, care nu merită.

Deși în pachet am primit și aceste dispozitive de protecție pentru elice, nu le-am prea folosit. Asta pentru că nu intră în geanta de transport și sunt destul de voluminoase. Acest dispozitiv este foarte bun atât pentru atenuarea unei eventuale căzături, dar și protejează elicele dacă zbori într-un spațiu care are foarte multe obstacole.

DJI Mavic Mini nu poate să identifice obstacole

De asemenea, poate fi folosită dacă ții neapărat să zbori drona în condiții de vânt, lucru pe care nu îl recomand. Drona nu are niciun sistem de identificare ale obstacolelor, iar greutatea sa de 249 de grame o fac o pradă ușoară vântului.

Iar dacă ai pretenția ca Mini-ul să se pună contră și vântului, sesiunea ta de zbor care durează 25 de minute în cel mai fericit caz, se va scurta considerabil. Încă o dată, mare atenție! Nu recomand să zbori drona în condiții de vânt moderat sau puternic. O poți pierde foarte ușor.

După cu spuneam, drona nu are foarte mulți senzori și nici nu este extrem de bogată în funcționalități. Altfel, ce rost ar mai avea frații ei mai mari? Avem 3 senzori: Accelerometru, Giroscop și senzorul de altitudine. La nivel de funcționalități avem un sistem de stabilizare, decolare și aterizare automată, Rotire la 360 de grade, întoarcere automată la bază și sistem de poziționare vizuală.

Autonomie obținută de 25 de minute

În specificațiile tehnice, DJI spune că un acumulator oferă o autonomie de zbor de 30 de minute. Cu toate acestea, realist vorbind, maximum pe care l-am obținut a fost 25 de minute. Iar dacă folosești Quick Shots din aplicație, precum Dronie, Rocket, Circle sau Helix, timpul poate să scadă sub 20 de minute.

Cu toate acestea, rezultatele sunt foarte bune, iar faptul că ai la dispoziție 3 acumulatori elimină din start problema timpului de zbor. Tot ce trebuie să faci tu este să te concentrezi asupra creativității și cum poți să scoți cât mai mult din acest țânțar de dronă.

Este evident că Mavic Mini este o dronă care se adresează începătorilor sau celor care doresc să facă pasul către o dronă, dar nu vor să dea atât de mulți bani pe o dronă care filmează 4K, poate să urmărească orice element și să se ferească de obstacole, ca apoi să strângă praf pe un raft.

Review DJI Mavic Mini: Să studiem drona îndeaproape

Strânsă, are o dimensiune extrem de redusă. Elicele se desfac foarte ușor și intuitiv. Astfel, drona este pregătită de zbor. Nu? Nu. Înainte de a decola, trebuie să vă asigurați că ați îndepărtat protectorul de gimbal. Altfel, camera nu se va putea mișca, iar filmarea va fi aproape imposibilă.

Review DJI Mavic Mini: Să studiem drona îndeaproape

Apoi, trebuie să introducem un acumulator prin partea din spate a dronei. Tot aici avem slotul pentru cardul micro SD. Noi folosim un card de la Kingston, Canvas Go! Plus, special pentru camere de acțiune și pentru drone.

Acest card oferă o rată de scriere optimă pentru acest tip de dispozitive. Capacitatea de stocare este overkill. Dar am mers la maximum cât oferă suport Mavic Mini pentru mediul de stocare, adică 256GB.

Vestea bună este că aceste clipuri se înregistrează atât pe cardul de memorie, cât și pe smartphone, pe care îl folosești cu telecomanda dronei. Doar că filmulețele nu vor avea rezoluția maximă pe care o au cele de pe card.

Așa că dacă vrei să distribui filmulețele, rapid, pe mediile de socializare, o poți face imediat ce ai înregistrat imaginile sau ai făcut pozele. Dacă vrei să le folosești într-un clip pentru YouTube, spre exemplu, cu o rezolușie mai bună, atunci ai disponibile clipurile de pe cardul microSD.

Rezoluția DJI Mavic Mini

Pentru că am menționat rezoluția, DJI Mavic Mini are o rezoluție maximă de 2.7K. Este o rezoluție bună. Noi clipurile le filmăm la rezoluție 4K, iar de multe ori mai folosim pentru ilustrație și clipuri la rezoluție 1080, fără a pierde foarte multe detalii. Așa că 2.7K este suficient.

După cum spuneam: „Îți faci treaba cu ea”. În regulă. După ce am terminat cu pregătirea dronei și am desfăcut brațele, am introdus acumulatorul, am scos protecția gimball și am introdus și cardul microSD, trebuie să pregătim telecomanda.

Review DJI Mavic Mini: Telecomanda

Este compactă, modulară și are multe componente care se retractează, se demontează și se ascund, aproape la fel ca drona Mavic Mini. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne asigurăm că telecomanda este încărcată.

Putem vedea care este nivelul bateriei apăsând o singură dată butonul de pornire/oprire din partea dreaptă a telecomenzii. Nu trebuie să fie bateria tot timpul încărcată la maxim, dar nu este bine nici să fie la un singur LED. Asta pentru că atunci când conectăm smartphone-ul, acesta va folosi telecomanda pe post de baterie externă. Astfel, telecomanda va pierde și mai multă energie.

Telecomanda poate fi încărcată prin același port pe care il folosim pentru a conecta smartphone-ul. Deși mufa este diferită de cea microUSB, tot ce trebuie să facem este să împingem mufa microUSB în portul respectiv și să o cuplăm la o sursă de energie.

Funcționează cu orice încărcător de smartphone și chiar și la mașină. Atât telecomanda, cât și HUB-ul de încărcare ai acumulatorilor pot fi folosite cu un încărcător auto. On the go.

Review DJI Mavic Mini: Următorii pași de urmat

După ce am verificat nivelul de energie, mergem mai departe și desfacem brațele de fixare ale smartphone-ului. Mai țineți minte jocul „Space Invaders”? Seamănă cu un monstruleț de acolo, așa-i? Înainte de a conecta smartphone-ul, trebuie să scoatem joystick-urile din locașurile în care sunt fixate.

Acestea sunt fixate ferm, dar pot fi scoase de acolo cu ușurință. Apoi le înșurubăm în locul fiecăruia. Foarte important de ținut minte este că trebuie să demontați de fiecare dată aceste joystick-uri și să le puneți la locul lor. Este bine să nu le pierdem sau să le deteriorăm, deși în pachetul Fly More Combo avem și două joystick-uri rezervă.

Abia acum putem să fixăm și smartphone-ul

Până să îmi fac acest reflex, mi s-a întâmplat de mai multe ori să pun primul smartphone-ul și să blochez joystick-urile. În pachet, fie că optezi pentru opțiunea standard, deși nu văd de ce ai face asta, fie că optezi pentru versiunea Fly More Combo, vei avea trei cabluri RC. Unul cu conector micro USB, unul cu conector USB tip C și un conector lightning, pentru iPhone.

Indiferent de smartphone-ul pe care îl ai, vei putea să îl conectezi la telecoamnda DJI. La introducerea smartphone-ului vă sfătuiesc să fiți foarte atenți. Eu am forțat smartphone-ul și am afectat folia de pe ecran. Așă că trebuie să îl manevrați cu mare atenție.

După conectarea smartphone-ului, va trebui să pornești telecomanda. Poți face acest lucru prin apăsarea o dată a butonului de pornire, după care îl mai apeși o dată și menții apăsat 3 secunde. Din acel moment, telecoamanda va fi activă. Același procedeu este folosit și pentru a opri telecomanda.

Pentru a putea pilota drona, este nevoie de programul DJI Fly

Acesta este disponibil în magazinul Google Play, pentru dispozitivele iOS, și în App Store, pentru iPhone. Odată ce aplicația a fost instalată pe dispozitiv, dacă smartphone-ul este conectat la telecomandă atunci când o pornim, aplicația DJI Fly va porni automat.

Mai trebuie să desfacem antenele, care vor păstra comunicarea între telecomandă și dronă. Antenele nu trebuie orientate nici perpendicular pe telecomandă, dar nici paralel. Ele au o poziție în care se așează aproape automat, la un unghi de 45 de grade. Am pornit telecomanda, avem aplicația instalată, dar tot nu putem să zburăm. Trebuie să pornim și drona.

Review DJI Mavic Mini: Cum pornești drona

Drona poate fi pornită foarte simplu, la fel de simplu ca și telecomanda. Butonul de pornire/oprire îl găsim pe „burta” dronei. Este acest buton care indică și nivelul acumulatorului. Trebuie îl apăsăm o dată, după care îl mai apăsăm o dată și menținem 3 secunde. Imediat drona se va activa.

Înainte de a face primul nostru zbor, trebuie să ne asigurăm de câteva aspecte. Este posibil ca zona în care ne aflăm să nu fie una autorizată pentru zbor.

Noi aici suntem foarte aproape de aeroportul Henri Coandă, așa că, din păcate, nici cu DJI Mavic Mini nu putem zbura. În orice caz, aplicația va folosi locația în care te afli și îți va spune dacă, din punct de vedere legal, poți ridica drona sau nu.

Apoi, trebuie să verificăm dacă este necesară calibrarea busolei

Această calibrare trebuie realizată periodic și este un proces destul de simplu. Trebuie să rotești drona la 360 de grade, în sensul acelor de ceasornic, o dată în poziția orizontală și încă o dată în poziția verticală. Asta este tot.

De asemenea, nu strică să verificăm parametri funcției de întoarcere la bază. De ce este bine să facem acest lucru? Dacă pierdem semnalul sau se întâmplă ceva, iar drona trebuie să vină singură la punctul de unde a plecat, aceasta o va face la altitudinea setată din program.

Astfel, este bine să privim în jur dacă avem copaci, clădiri sau fire de înaltă tensiune. dacă avem astfel de obstacole, trebuie să setăm o altitudine cât mai mare. Dacă stabilim că drona are 100 de metri altitudine pentru revenirea la bază, va trece deasupra oricărui obstacol.

Am făcut cam tot ce era de făcut pentru a putea iniția primul zbor. În acest clip nu voi intra în detalii despre zbor. Dacă vreți să fac un video separat, în cazul în care se strâng foarte multe like-uri, atunci facem. Îmi puteți scrie și în privat, pe Facebook sau Instagram sau pe email la cristian@noobz.ro. În acest material ne rezumăm la prezentarea generică a dronei Mavic Mini.

Review DJI Mavic Mini: Am ajuns în punctul în care putem decola

Mavic Mini are funcție pentru decolare și aterizare automată. Tot ce trebuie să facem este să apăsăm butonul „Lift off” și să îl ținem apăsat, ați ghicit, 3 secunde. Moment în care drona decolează. Din acel moment, tu ești în control. Comenzile sunt foarte sensibile așa că sugerez să le manevrați cu foarte mare grijă. Nu bruscați joystick-urile sub nicio formă.

Veți observa un „Mode P” în colțul din stânga sus al ecranului de pe smartphone. Acela este modul normal. Practic, acel mod stabilește viteza dronei. Mai este disponibil și modul C, care vine de la „cinematic”, și modul S, care este modul sport, aș spune eu, deoarece prinde viteza maximă.

Eu folosesc modul cinematic

Oferă o stabilizare mai bună, iar cu ajutorul său obții acele imagini cu care vrei să impresionezi. În plus, limitarea vitezei te va ajuta la evitarea greșelilor de începător. Noob! Poate că ești prea fricos și nu vrei să te aventurezi cu drona. Fie pentru că ai putea să o pierzi, fie pentru că ești ghinionist.

Oricare ar fi motivul, meniul QuickShot îți oferă 4 variante de scenarii automatizate pe care le poți folosi. Vei obține, astfel, efecte spectaculoase, numai bune de distribuit pe Facebook, Instagram, TikTok, sau ce mai folosiți voi, tinerii, în ziua de astăzi. Pentru că noi, ăștia mai bătrâni suntem mai old school. Mai GDPR. Anyway.

Accesând meniul QuickShot, alegi rezoluția, apoi tipul de captură pe care vrei să o obții: Dronie, Rocket, Circle sau Helix.

Foarte mare atenție

Înainte de a alege oricare dintre aceste moduri, trebuie să vă asigurați că drona are spațiu de manevră și nu va lovi niciun obstacol. Este foarte important acest lucru. Dacă ai ridicat drona la o înâlțime sigură pentru execuția manevrelor, poți începe să te deslănțuiești și să te exprimi liber.

În limita capacității hardware și software oferit de DJI. Asta pentru că, după cum v-am mai spus, Mavic Mini nu are toate funcționalitățile fraților săi mai mari. Din câte am observat eu, poate să urmărească oameni, doar în modul QuickShot, dar nu și obiecte, spre exemplu automobile.

Cam acestea ar fi limitările. Desigur, ar fi mult mai multe de spus, despre filmare, poze și pilotare, dar cred că este suficient pentru început. Aoleo! Să aterizăm drona! Pentru a ateriza, trebuie să o aduceți într-un loc unde este o suprafață plană, fără denivelări foarte mari. Odată ce ați coborât drona la o distanță de aproximativ 2 metri de sol, țineți apăsat butonul „Land”, iar drona va ateriza fără probleme.

Review DJI Mavic Mini: O părere personală

Un verdict. Merită sau nu merită? Noi am cumpărat această dronă pentru a îmbunătăți calitatea materialelor pe care le facem. Să avem imagini de ilustrație captivante.

Dacă ați urmărit materialul pe care l-am făcut pentru Ryobi, unde am prezentat mașina de tăiat iarba și Trimmerul hibrid, ați văzut că am reușit să integrăm niste imagini care au făcut clipul mult mai dinamic. Să nu uităm turul de la final, cu întreg terenul proastpăt tuns. Aici a trebuit să pilotez eu drona. Nu există niciun scenariu QuickShot.

Este evident că, pentru noi, această investiție a meritat din plin. Pentru creatorii de conținut aflați la început de drum este nemaipomenită. Asta pentru că nu este scumpă, comparativ cu celelalte modele mai performante și te ajută să „îți faci mâna”.

Cu toate acestea, nu aș spune că se adresează exclusiv creatorilor de conținut. Dacă ești pasionat de fotografie și vrei să obții poze inedite din vacanțele tale, drona MJI Mavic Mini este o soluție foarte bună.

Noi am achiziționat pachetul DJI Mavic Mini Fly More Combo de pe eMAG, la prețul de 2400 lei și am plătit suplimentar o asigurare de 200 de lei pentru 2 ani de zile. Pentru că, de ce nu. Mai bine să te păzești decât să îți pară rău.

Cam aceasta a fost prezentarea dronei DJI Mavic Mini. Dacă aveți întrebări, lăsați-le în comentarii!

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version