Home Divertisment Evoluţie Starlink și „internetul spatial” de la SpaceX

Starlink și „internetul spatial” de la SpaceX

0

Starlink și „internetul spatial” de la SpaceX. Compania își asumă un angajament imens prin lansarea a până la 12.000 de sateliți proprii. Aceștia ar putea aduce în cele din urmă acces rapid la Internet pentru fiecare persoană, indiferent de locul în care se află pe planetă.

Starlink și „internetul spatial” de la SpaceX

Starlink deține un sfert din toți sateliții activi și această cotă crește în fiecare lună. Serviciul a implementat peste 1.000 de sateliți pentru a oferi acces la internet abonaților actuali și continuă să se extindă. Scopul este de spori atât acoperirea, cât și performanța.

Starlink este planul SpaceX de a trimite 12.000 de sateliți pe orbita Pământului (LEO), care să ofere acces la internet de mare viteză, cu latență scăzută și ieftin pentru oricine oriunde pe planetă. Acesta este scopul final.

Pentru a utiliza Starlink ai nevoie doar de un receptor de 200 USD în formă de cutie pentru pizza. Fiecare satelit va vorbi cu alți patru utilizând lasere pe măsură ce orbitează în mod constant Pământul. Astfel, va crea o rețea de conectivitate la fel de rapidă ca viteza luminii care înconjoară planeta în orice moment și acoperă toate locațiile.

Pentru a asigura conectivitate la suprafață, va fi necesară și o rețea masivă de stații la sol. Astfel, cei 12.000 de sateliți reprezintă doar o fracțiune din infrastructura pe care SpaceX va trebui să o construiască.

Starlink va fi implementat în etape, dar scopul final este de a avea aproximativ 8.000 de sateliți care vor orbita la doar 500 km deasupra planetei. Restul de 4.000 vor orbita mult mai sus, la aproximativ 1.200 km.

Starlink a început deja testele beta

Conform unei listări FCC recente, peste 10.000 de persoane s-au înscris la testul beta lansat anul trecut. Acest număr este destinat utilizatorilor din SUA, Canada și Marea Britanie.

Obiectivul listării este ca Starlink să fie desemnat ca operator de telecomunicații eligibil. Acest lucru ar permite SpaceX să acceseze milioane de finanțări din Rural Digital Opportunity și să crească aria acoperirii sale.

 În aceeași listare FCC pe lângă numărul de utilizatori, sunt și câteva statistici ale serviciului. Utilizatorii obțin viteze decente de internet, cu viteze de descărcare de 100 Mbps și viteze de încărcare de 20 Mbps. Latența este la sau sub 31 de milisecunde, pe baza a 95% din măsurători.

Starlink speră să atingă 10 Gbps. Însă, pentru moment, „internetul spațial” este cu siguranță o opțiune viabilă în industrie.

„Internetul spațial” este pur și simplu acces la internet prin satelit. Nu este un lucru nou. Sateliții de telecomunicații stau în cea mai mare parte pe o orbită geostaționară la mii de km deasupra ecuatorului Pământului. Distanța lor față de Pământ se traduce într-un decalaj de aproximativ o secundă sau mai mult.

Cu toate acestea, accesul real la internet prin intermediul sateliților existenți este limitat. Rețeaua LEO a Iridium oferă viteze de date de 2,4 kbps, deși în curând va ajunge la 512 kbps. Aceasta este costisitoare și concepută pentru a servi companiilor și guvernelor care au nevoie de legături critice în zonele îndepărtate ale lumii.

Starlink și „internetul spatial” de la SpaceX

Sateliții Starlink vor fi de 65 de ori mai aproape de Pământ decât sateliții geostaționari și ar putea oferi, viteze de 10 Gbps. Astfel, va fi mai rapid decât internetul prin fibră optică.

Dacă SpaceX va putea oferi viteze de 10 Gbps fiecărui om de pe planetă și va reuși să reducă rețelele terestre, ar putea deveni un furnizor masiv de servicii de internet.

Construirea infrastructurii Starlink ar putea costa peste 10 miliarde USD. Însă, există dovezi că SpaceX se așteaptă ca Starlink să câștige 30 miliarde USD în fiecare an până în 2025.

Starlink nu este singurul furnizor de „internet spațial”. Conexiunea prin satelit este în plină expansiune. Serviciile de internet prin satelit sunt momentan scumpe, blocate regional, dar rapide.

OneWeb, susținut de Intelsat, Virgin Qualcomm, SoftBank și Hughes Networks Systems, intenționează să lanseze 640 de sateliți în 21 de lansări pentru a crea bandă largă globală până în 2020. Și-a lansat primii 12 sateliți în februarie.

De asemenea, există Amazon, al cărui „Proiect Kuiper” ar putea vedea 3.236 de sateliți care creează un serviciu global de internet după 2021.

SpaceX Starlink este extrem de ambițios, dar nu va fi singurul furnizor.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version