Home Sitemain Samsung Galaxy A52 4G vs. Galaxy A52 5G: Telefoane la fel, dar...

Samsung Galaxy A52 4G vs. Galaxy A52 5G: Telefoane la fel, dar diferite

0

V-am promis când am făcut hands-on Galaxy A 2021 că venim cu review pentru fiecare produs nou lansat. Astăzi, la scurt timp după testarea Galaxy A72, vedem ce pot să ofere și modelele Samsung Galaxy A52 4G și Galaxy A52 5G. Asta pentru că, este pentru prima dată când Samsung lansează două telefoane la fel, dar DIFERITE. Când spunem la fel, ne referim la aspect și la parte dintre caracteristicile tehnice. Când spunem diferite, ne referim la procesor, suport pentru 5G și o rată de împrospătare de 120Hz.

Dar zic să le iau pe rând. Nu de alta, însă așa cum v-am mai spus și cu alte ocazii, fiecare telefon are o categorie de public căreia i se adresează. Ce îmi propun prin acest articol? Vreau să vă ajut să vă dați seama mai ușor ce e potrivit să cumpărați dintre Galaxy A52 4G și Galaxy A52 5G. Desigur, în funcție de ce tip de utilizatori sunteți.

Știu că multe persoane, când decid să cumpere un telefon nou se orientează în principal în funcție de preț și apoi de brand. Dacă prețul întâmpină bugetul disponibil, iar brandul este unul de care utilizatorul a mai auzit, cel mai probabil achiziția va avea loc. Însă, sunt de părere că trebuie schimbat acest tip de mindset. Ar trebui să înveți să îți faci un Tier List și să cumperi produsul în funcție de nevoile pe care ți le întâmpină.

Cum faci un Tier List să alegi între Samsung Galaxy A52 4G vs Galaxy A52 5G

În primul rând, stabilește care sunt primele 3 lucruri importante pentru tine când cumperi un telefon nou. În cazul celor două telefoane testate de noi vorbim despre același producător. Așa încât, alegerea brandului nu mai trebuie să fie un factor de luat în calcul. Ceea ce vedem diferit la Galaxy A52 4G comparat cu Galaxy A52 5G sunt:
– rata de împrospătare de 90Hz vs 120Hz
– procesorul [Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm) vs. Qualcomm SM7225 Snapdragon 750G 5G (8 nm)]
– suportul 4G / 5G

Așadar, Tier List-ul, atunci când alegi între cele două, se reduce exclusiv la cele 3 aspecte. Rata de împrospătare, un procesor mai bun și suportul pentru rețea 5G sunt importante pentru tine? Atunci, alegi A52 5G. Vrei doar un telefon bun, cu funcționalități optime, o rată de împrospătare de cel mult 60Hz și 5G nu e în obiectivul tău? Alegi A52 4G.

Când ai nevoie de procesor mai bun, rată de împrospătare mai mare și suport 5G

Unii ar spune că aceste lucruri sunt importante doar în gaming. Eu nu m-aș opri aici! Sunt împortante pentru experiența de gaming, dar doar dacă ești un jucător bun, cu o strategie foarte bună și vrei să devii cel mai bun în jocul preferat.

Acest aspect l-am demonstrat într-un video dedicat, când am jucat Clash Royale de pe A52 5G contra lui Cristi care juca de pe A52 4G. Pentru că n-am strategie în joc, suportul 5G, rata de împrospătare de 120Hz și procesorul o idee mai potent, n-au fost de ajutor!

Cristi având strategia foarte bună și fiind o persoană foarte calmă și calculată, deși a avut o viteză la internet pe 4G (aprox. 300Mbps) aproape la jumătate față de a mea pe 5G (peste 500 Mbps), o rată de împrospătare de 90Hz și un procesor o idee mai slab decât al meu, MI-A DAT CLASĂ!

Așadar, rețeaua 5G + un procesor mai bun + 120Hz rata de împrospătare, nu sunt întotdeauna un argument suficient pentru a fi cel mai bun gamer pe telefon.

Apoi, suportul 5G nu este doar pentru gaming mai bun

Când alegi în funcție de suportul 5G, fă-o mai degrabă pentru download și upload de conținut audio-video. Dacă ești un mare consumator de YouTube și alte platforme social media, alege 5G. Dacă creezi zilnic conținut foto la rezoluție foarte mare și audio-video 4K pentru a le partaja online, alege 5G. Dacă faci multi-tasking de pe telefon și business-ul tău depinde de o viteză foarte bună la internet, alege 5G. Dacă nu ești prea răbdător cu instalarea aplicațiilor, cu încărcarea și descărcarea documentelor pe și de pe internet, alege 5G.

Rata de împrospătare de 120Hz ar trebui să cântărească doar dacă ești un gamer bun și vrei să devii cel mai bun. Altminteri, probabil nici nu o vei folosi. Oricum consumă mult din baterie. În plus, nu de puține ori am pus mâna pe un telefon cu 120Hz și când am intrat în setări, utilizatorul îl avea setat pe 90Hz pentru că nici nu știa că are suport de 120Hz.

5G consumă mai repede bateria – E UN MIT!

Am demonstrat asta comparativ când m-am jucat cu Cristi. Vă invit să vedeți video de mai sus. După 18 minute de joc cu 120Hz și luminozitate la jumătate, s-a descărcat bateria A52 5G doar cu 8%. În cazul lui Cristi s-au dus 11% cu 90Hz și cu o luminozitate sub jumătate.

Consumul de baterie variază în funcție de mult mai multe aspecte decât cele legate de rețea. Cel mai mare consumator de energie este ecranul, apoi aplicațiile care rulează pe fundal. Dacă folosești, spre exemplu, TikTok, așteaptă-te să se consume bateria telefonului până la finalul zilei.

Diferența de preț dintre cele două telefoane este de un telefon entry, precum Galaxy A21s lansat anul trecut. Acum, depinde mult care sunt argumentele tale pentru fiecare telefon în parte. Depinde pentru ce vei folosi telefonul. Cum de altfel, depinde cât de mult cântăresc pentru tine cele 3 diferențe dintre Samsung Galaxy A52 4G și Galaxy A52 5G.

Atenție! Prețurile telefoanelor diferă în funcție de unde cumpărați. Spre exemplu, pe site-ul oficial Samsung, Galaxy A52 4G costă 1499 lei, iar A52 5G costă 1899 lei. În schimb, la unii retaileri și operatori de telefonie mobilă pot să difere considerabil. Așa că, recomand inclusiv un research în ceea ce privește prețurile înainte de a lua o decizie.

Vă asigur că ambele telefoane sunt foarte bune

Categoric, foarte bune pentru categoriile de public cărora li se adresează. Spre exemplu, eu aș cumpăra Galaxy A52 5G în loc de Galaxy A71 lansat anul trecut. Cum aș cumpăra Galaxy A52 4G în loc de Galaxy A51 de anul trecut. În videoclipul hands-on am adus mai multe argumente pro și contra fiecărui model Galaxy A lansat de Samsung anul acesta.

Ca de fiecare dată, deciziile finale vă aparțin

Noi am testat în condiții de utilizare zilnică. Ambele telefoane fac față oricărei sarcini medii cu brio. Spre exemplu, pentru vorbit la telefon, vizionat filme pe Netflix, navigat pe Facebook, Instagram, TikTok, ascultat muzică de pe Spotify sau navigat pe Waze și Google Maps, ambele sunt flowless. Diferențele sunt de nuanță și pot fi sesizate exclusiv la utilizarea concomitentă și de persoane pasionate de telefoane, care sunt atente la detalii. Dacă ți-aș da pe rând să testezi telefoanele, n-ai ști să zici care-i care fără să intri în setări, doar jucând același joc.

Samsung Galaxy A52 este răspunsul la întrebarea:

„Cum ar fi dacă Samsung ar lansa un smartphone mai performant, dar accesibil în același timp, cu procesor Snapdragon, rezistent la apă, cu încărcare rapidă de 25W și o cameră foarte bună?”. Poți achiziționa cea mai ieftină versiune care oferă 4GB memorie RAM și 128GB mediu de stocare sau poți merge până la versiunea de 8GB memorie RAM și 256GB mediu de stocare. Asta dacă ești dispus să plătești suplimentar.

Ambele versiuni au un display Super AMOLED de 6,5 inch și vârf de luminozitate de 800 niți. Display-ul este protejat cu Corning Gorilla Glass 5. La display, diferența între cele două este că A52 5G are o rată de împrospătare de 120Hz, în vreme ce A52 este limitat la 90Hz. Este sesizabilă cu ochiul liber diferența de 30Hz? Am argumentat în videoclipul dedicat că nu prea este.

Dispozitivele au protocolul IP67. Acesta le oferă rezistență la praf și la o eventuală scufundare până la 1 metru sub apă, timp de 30 de minute. Deși acest scenariu este foarte puțin probabil să se producă în viața reală, trebuie să vă reamintim că dacă mergi la piscina pentru adulți, cea mai mică adâncime pornește de la 1 metru și 20 de centimetri. Așa că mare atenție!

Samsung Galaxy A52 – Design și baterie

Iar pentru că suntem la capitolul rezistență, spatele este din plastic. Asta înseamnă că nu avem încărcare wireless pe dispozitivele A52. Cu toate acestea, ambele dispozitive au încarcare rapidă de 25W. Samsung spune că bateria se va încărca la 50% în doar 30 de minute, baterie care are o capacitate de 4500 mAh. Am testat, Samsung are dreptate. Consumul de baterie diferă în funcție de fiecare utilizator în parte.

Modulul de cameră este identic pe ambele modele

Avem camera principală de 64MP, senzorul de adâncime de 5MP, senzorul ultra-wide de 12MP și senzorul macro de 5MP. Camera frontală are o rezoluție de 32MP. Astfel, selfie-urile vor fi clare și cu o rezoluție ridicată. Este extrem de important acest aspect, mai ales în ideea în care rețelele de socializare reduc foarte mult din rezoluția pozelor încărcate.

Poți înregistra clipuri video cu rezoluție 4K la 30 cadre pe secundă. Acest lucru e valabil atât cu camera principală, cât și cu camera selfie. Camera principală oferă și posibilitatea înregistrării cu rezoluție 1080p la 60 de cadre pe secundă. Camera selfie este limitată la 30 de cadre pe secundă. Un aspect demn de menționat este funcția de stabilizare „Super Steady”. Aceasta oferă un aspect stabil și cursiv clipurilor pe care le filmezi.

Dar toate aceste specificații și funcționalități prind viață datorită procesorului Qualcom Snapdragon 720G, pe Galaxy A52, respectiv 750G, pe Galaxy A52 5G. Ambele folosesc tehnologia pe 8nm. Cele două procesoare sunt procesoare octa core. Asta înseamnă că beneficiază de 8 nuclee. Snapdragon 720G are 2 nuclee Kryo 465 Gold la o frecvență de 2.3GHz și 6 nuclee Kryo 465 Silver la 1.8GHz. De cealaltă parte, Snapdragon 750G, disponibil pe versiunea 5G are 2 nuclee Kryo 570 la 2.2GHz și 6 nuclee Kryo 570 la 1.8GHz.

Diferențele între cele două sunt destul de evidente

Asta și pentru că procesorul Snapdragon 750G a fost anunțat la 8 luni după 720G, deci este mai nou. Cu toate acestea, putem realiza o listă cuprinzătoare cu avantajele pe care le are 750G peste 720G. În primul rând, frecvența unității de procesare grafică este mai mare cu aproximativ 27%. Galaxy A52 este echipat cu unitatea de procesare grafică Adreno 618, în vreme ce A52 5G are Adreno 619.

În al doilea rând, modelul 750G oferă o lățime de bandă mai mare, respectiv 17GB/s, comparativ cu 13,91GB. Benchmarkurile îl indică cu 21% mai performant comparativ cu modelul 720G. Singurul dezavantaj ar fi frecvența mai mică cu 5%, de 2200 MHz, față de 2300 MHz, pe Snapdragon 720G.

Cei care ne urmăresc de mai mult timp știu care este părerea nostră despre aceste comparații

În special aceste diferențe de 20%-30%. Nu sunt atât de sesizabile. Nu sunt evidente și nu considerăm că influențează radical experiența de utilizare. Un motiv pentru care ai opta pentru modelul Galaxy A52 5G este pentru că ai nevoie de viteza 5G. În rest, nu ar trebui ca performanțele procesorului să fie diferențiatorul în luarea unei decizii finale.

Sperăm că vă este util acest articol și experimentul nostru video în luarea deciziei de achiziționare. Așteptăm să ne scrieți în comentarii ce telefon ați ales în final și de ce. Dacă mai aveți întrebări, nu ezitați să ne scrieți în comentarii.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version