Home Lifestyle Culinar Samsung Bespoke te ajută să combați risipa alimentară

Samsung Bespoke te ajută să combați risipa alimentară

0
Samsung Bespoke te ajută să combați risipa alimentară

Samsung Bespoke este noua gamă de electrocasnice personalizabile de la Samsung. Dar poate cel mai important aspect al acestei noi game este că te ajută să combați risipa alimentară. Risipa alimentară începe să consituie un pericol la fel de mare precum încălzirea globală. Sinergia pe care o are cu încălzirea globală poate aduce acea mare criză alimentară, despre care tot mai mulți experți discută. Risipa alimentară nu este un fenomen localizat, care se manifestă doar într-o singură zonă, ci este un fenomen global.

Instituțiile Uniunii Europene se luptă pentru a convinge cât mai mulți actori sociali și politici că risipa alimentară trebuie redusă cu orice cost. Iar totul se rezumă la comportamentul nostru de consum. Totul se rezumă la stilul nostru de viață, la obiceiurile noastre.

Cum definim risipa alimentară?

Potrivit informațiilor pe care le găsim pe site-ul foodwastecombat.com, risipa alimentară cuprinde toate alimentele produse pentru consumul uman care se pierd sau sunt aruncate de la locul de producție și până când ajung în farfurii.

La nivel global, combaterea risipei alimentare este analizată și monitorizată prin obiectivul de dezvoltare durabilă 12.3 (Risipa și pierderile de hrană). Ținta stabilită de ONU prin Obiectivul de dezvoltare durabilă 12.3 este reducerea risipei de hrană cu 50% până în 2030. Conform FAO, azi suntem doar la 14% din această țintă la nivel global.

Cum și de ce ne afectează risipa alimentară?

Pierderile mari de alimente afectează grav economia, mediul și sănătatea indivizilor. Atunci când aruncăm mâncare, este ca și cum am da foc la bani. În piață se crează un dezechilibru în cererea de hrană și se adâncesc diferențele sociale între cei care beneficiază de surplus și cei care își permit cu greu alimentele.

Dacă noi aruncăm multe alimente la gunoi, trebuie să ne reaprovizionăm. De obicei, o facem cu ceeași cantitate, pentru că românul are vorba aia cu „dacă nu ne ajunge, ne mai și rămâne”. Asta generează o cerere falsă bazată pe un consum nerealist. Practic, magazinele observă că trebue să aprovizioneze anumite produse care, în mod real, nu sunt consumate, ci aruncate.

Mergând mai departe, trebuie să reținem faptul că atunci când facem risipă alimentară, un măr, o bucată de pâine sau un ou aruncat la gunoi presupune mai mult decât ne imaginăm. Risipa aceea este un cumul de resurse. Vorbim despre resurse naturale, forță de muncă, timp, salarii, cheltuieli logistice și, în final, banii pe care i-am dat pe acel aliment.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, românii annual aruncă o cantitate de alimente suficient cât să umple 127.500 de camioane. Dacă aliniem aceste camioane în coloană, ar totaliza distanța de la București la Munchen.

Mai mult, conform unui studiu Food Waste Combat din 2012, cantitatea de alimente pe care noi, românii, o aruncăm anual ar putea hrănii orașul Cluj-Napoca timp de 20 de ani.

Înainte de a te gândi că „haide, frate, nu pot fi eu problema”, află că 49% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din mediul urban. Adică noi, individual. Urmează industria alimentară cu 37%, retailul cu 7%, alimentația publică cu 5% și sectorul agricol cu 2%.

Samsung se implică în efortul de combatere a risipei alimentare

Samsung se implică tot mai mult în crearea unor produse prietenoase cu mediul și care sunt concepute pentru a susține un stil de viață sănătos pentru planetă. În 2019, Samsung avea peste 800 de modele cu certificare a etichetei de mediu la nivel global.

Compania s-a implicat și în mai multe campanii de informare și conștientizare a risipei alimentare. Vorbim despre un ritm susținut de comunicare și activități care au ca scop educarea utilizatorilor la nivel mondial.

Cum te ajută Samsung Bespoke să combați risipa alimentară?

După cum vă spuneam într-un alt material, folosim noua combină frigorifică Samsung Bespoke RB34A7B5E22/EF. Dacă în materialul respectiv am vorbit despre diferențele dintre frigiderul Samsung Bespoke și un frigider conventional, acum vă voi vorbi despre cum ne ajută Samsung Bespoke să combatem risipa alimentară.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că „educația schimbă lumea”. Printr-o educație bună, putem să depășim foarte multe impasuri în care ne putem afla. Pe de altă parte, atunci când nu reușești să schimbi unele obiceiuri de consum, vii și întâmpini nevoile pe care clienții le manifestă.

Asta a reușit să facă Samsung cu noile sale frigidere din gama Bespoke. A venit cu o serie de funcționalități care se mulează perfect pe comportamentul de consum al nostru. Mai mult, aceste tehnologii și funcționalități vin să ne ajute la reducerea risipei alimentare pe care trebuie să o conștientizăm cât mai rapid, până nu este prea târziu.

Samsung Bespoke vine cu 5 tehnologii și funcționalități care, pe lângă sporirea confortului vieții de zi cu zi, ajută la reducerea risipei alimentare. Astfel, avem: Tehnologia Space Max, Optimal Fresh+, All-Around Cooling, Metal Cooling și Humidity Fresh+.

Tehnologia SpaceMax

Cu ajutorul tehnologiei Space Max, grosimea pereților combinei frigorifice a fost redusă considerabil. Pereții beneficiază de o tehnologie de izolație specială. Asta are ca rezultat păstrarea dimensiunilor standard ale frigiderului și, în același timp, sporirea spațiului interior de depozitare.

Dar cum poate un spațiu mai mare să ajute la limitarea risipei? Nu cumva se întâmplă invers? Nu cumva ar trebui să cumpărăm mai puțin? Răspunsul este foarte simplu.

Spațiul mai mare nu are neapărat ca scop oferirea unui spațiu pentru și mai multe produse. Din contră. Spațiul mai mare este dedicat astfel încât produsele să nu fie înghesuite. Dacă nu sunt înghesuite, fluxul de aer rece călătorește mult mai rapid și ajunge la toate alimentele.

Astfel, micșorarea capacității de stocare datorită tehnologiei Space Max, aduce mai multe avantaje. Putem stoca aceeași cantitate de mâncare ca și până acum, dar într-un scenariu optim în care alimentele nu mai sunt expuse riscului ridicat de perisabilitate. În plus, este mult mai ușor să vezi tot ce ai depozitat în frigider, fără a „descoperi” ulterior alimente despre care ai uitat că le-ai cumpărat.

All-Around Cooling

Sistemul de răcire All-Around Cooling oferă o răcire perfect uniformă în tot frigiderul. Temperatura constantă este asigurată de aerul rece suflat în dreptul fiecărui raft. În acest mod, fiecare articol este răcit eficient, iar alimentele rămân proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.

După cum am menționat și în articolul în care am vorbit despre diferențele dintre Bespoke și un frigider conventional, frigiderele convenționale au, majoritatea, fruxul de aer rece care pornește de sus în jos. În acest mod, alimentele din partea inferioară sunt cele mai expuse la perisabilitate.

Dacă analizăm și mai bine care sunt alimentele din partea inferioară, constatăm că sunt chiar legumele și fructele. Adică alimentele cu cel mai ridicat grad de perisabilitate. Ele sunt ultimele alimente la care ajunge aerul rece. Cu ajutorul sistemului All-Around Cooling, toate alimentele sunt răcite în același timp.

Metal Cooling

Sistemul Metal Cooling păstrează aerul rece înăuntru. În acest fel, alimentele sunt menținute proaspete, chiar dacă ușa frigiderului este deschisă și închisă foarte des. Placa Metal Cooling din spatele frigiderului Bespoke ajută la menținerea temperaturii interne optime. Păstrează temperatura scăzută și previne pierderea aerului rece, atunci când ușa este deschisă. De asemenea, restabilește rapid orice pierdere de căldură, atunci când este închisă din nou.

De ce este important acest sistem în combaterea risipei alimentare? Dacă temperatura frigiderului este cuprinsă între 2°C și 4°C, dacă deschizi ușa și o ții deschisă să spunem 10 sau 20 de secunde, nu va avea un impact major asupra întregului frigider și nici nu va influența calitatea produselor. Dar dacă faci asta destul de des, atunci temperatura din frigider va începe să crească.

Putem încerca un exercițiu de imaginație. Ne aflăm pe scările unui autobuz cu aer condiționat. Temperatura din autobuz este de 21°C – 22°C. Este o temperatură optimă pentru corp. Afară sunt 40°C, iar autobuzul oprește în stații des. Ori de câte ori ușile se deschid, te lovește aerul fierbinte de afară. Sigur, aerul dispare când ușile se închid, dar vine altă stație și altă stație și încă una. Persoanele din spate nu sunt afectate, dar tu, de pe scara autobuzului, simți căldura ori de câte ori se deschid ușile.

Același lucru se aplică și la alimente. Ce trebuie să reținem, dincolo de analogia mea care ar putea să fie sau ar putea să nu fie cea mai potrivită, este că sistemul Metal Cooling compensează aceste acțiuni în care ușa frigiderului este deschisă des și ferește alimentele de expunerea la acea căldură de afară.

Optimal Fresh+

Optimal Fresh+ este o funcție înglobată într-un sertar multifunțional. Acesta poate fi folosit ca sertar întreg sau poate fi împărțit în două zone. Fiecare zonă are temperaturi diferite. Temperatura din zona stângă este mai răcoroasă. Aici putem stoca carnea și peștele. Aceste alimente rămân proaspete pentru o perioadă chiar și dublă de timp. Zona din dreapta este perfectă pentru păstrarea prospețimii fructelor și a legumelor.

Cum ne ajută Optimal Fresh+ la reducerea risipei alimentare? Carnea depozitată la diferite temperaturi, va avea termene de valabilitate diferite. Carnea de porc depozitată în frigider, la temperaturi între +2°C și 0°C va avea termen nu mai mare de o zi. La fel și carnea de vită. Carnea de pui rezistă până la 5 zile, dar nu se riscă nimeni să lase atât de mult carnea de pui în frigider.

Dacă scădem temperatura cu doar 2°C și avem un interval de -2°C și maximum 0°C, termenul de valabilitate al cărnii de porc crește la maximum 12 zile. Mai mult, carnea de vită poate fi păstrată până la 16 zile. Carnea de pui rămâne la același nivel de 4-5 zile.

Temperatura frigiderului oscilează între 2°C și 4°C, iar uneori poate atinge și 7°C, dacă avem un frigider conventional și deschidem ușa foarte des. Compartimentul Optimal Fresh+ este perfect pentru păstrarea cărnii pe o perioadă mai lungă de timp.

Astfel dacă scoatem la dezghețat un cotlet de porc sau o bucată de carne de vită, chiar dacă ne răzgândim și nu mai preparăm carnea în aceeași zi, nu ajungem să o aruncăm la gunoi pentru că nu a fost depozitată la o temperatură optimă pentru a păstra prospețimea. Iar dacă bucățile de carne mai sunt și refrigerate în vid, prospețimea și calitatea cărnii vor fi superioare.

Humidity Fresh+

Funcția Humidity Fresh + te ajută să păstrezi textura originală, aroma și gustul alimentelor perisabile, pentru mai mult timp. Poți regla umiditatea în sertarul Humidity Fresh+, pur și simplu rotind butonul de control. Poți crea mediul ideal pentru depozitarea diferitelor fructe și legume, astfel încât acestea să rămână crocante, proaspete și suculente. Nivelul de umiditate poate fi ajustat cu până la 80%.

Aici este evident cum această tehnologie poate reduce risipa alimentară. Pentru că știm cum este. Nimănui nu îi place salata uscată din frigider. La câte salate am uitat sau nu am mai apucat să le preparăm, am și pierdut șirul. La fel se poate întâmpla și cu alimente perisabile precum morcovii, roșiile, varza și multe altele. Ai nevoie de umiditate pentru păstrarea acestor alimente, iar sertarul cu funcția Humidity Fresh+ îți oferă acest lucru.

Risipa de alimentație nu poate fi combătură fără câteva reguli de aur pentru o alimentație sustenabilă

Acestea au fost tehnologiile și funcționalitățile prin care Samsung Bespoke te ajută să elimini risipa alimentară. Ar mai fi mult de vorbit despre acestea, dar riscam ca acest articol să se transforme în manifest.

Dar nu pot să închei articolul fără a menționa faptul că oricât de mult am lupta cu risipa alimentară, aceste funcționalități pot face doar o mica parte din efort. Efortul cel mai mare trebuie să îl depunem noi. Iar noi putem face asta doar prin informare și autoeducare.

Tocmai de accea încurajăm pe toți cititorii care ajung pe site să se documenteze temeinic. Noi putem face doar o parte din documentare, dar vestea bună este că nu suntem singuri. Mai sunt și alți creatori de conținut, companii și instituții care s-au raliat acestui demers.

Pentru cei care sunt, totuși, interesați de acest subiect și doresc să se alăture luptei de eliminare a risipei alimentare, pregătim un articol cu „Reguli de aur pentru o alimentație sustenabilă – Powered by Samsung Bespoke”. Acolo veți afla cum și ce trebuie să consumați pentru o viață sănătoasă și fără risipă, atât cât este posibil acest lucru.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version