Home Review realme 9 și realme 9 5G: Care este potrivit pentru tine?

realme 9 și realme 9 5G: Care este potrivit pentru tine?

0
realme 9 și realme 9 5G: Care este potrivit pentru tine?

realme a lansat modelele realme 9 (4G) și realme 9 5G. Am avut la test ambele modele, iar în recenzia de astăzi voi sublinia avantajele fiecăruia, ca în final să am o concluzie cu privire la publicul căruia se adresează. Desigur, fiecare poate trage o conluzie, separat, ce ține de preferința lui.

Pe măsură ce oferta dispozitivelor mobile devine tot mai variată și tot mai bogată, la fel se întâplă și cu procesul de selecție prin care utilizatorul trebuie să treacă. Iar dacă tot am pomenit termenul de „proces”, nici munca noastră, a celor care testează produsele nu devine deloc mai facilă.

Este tot mai greu să diferențiezi produsele între ele, cel puțin la nivel de specificații. Acum, din ce în ce mai mult, apartenența lșa brand devine un factor decisiv. Aici se duce lupta brandurilor, iar realme s-a hotărât să intre pe piața din România tot mai mult și să convingă cât mai multă lume.

În acest sens, pe lângă modelele realme 9 și realme 9 5G, compania vine și cu două modelele de televizoare, cu diagonală de 39 inch și 50 inch, o tabletă, un laptop, dar și căști wireless. Compania realme încearcă să completeze cât mai bine oferta, pentru a fi prezentă cât mai mult în locuințele românilor.

realme 9 (4G) oferă echilibrul de care ai nevoie

Dacă ar fi să sintetizăm caracteristicile modelului realme 9, acesta vine cu un design „Ripple holographic”, cameră de 108 meghapixeli cu senzor HM6 de la Samsung, Procesor Qualcomm Snapdragon 680 cu tehnologie de 6nm, display Super AMOLED cu rată de reîmprospătare de 90Hz, senzor de amprentă sub display cu detecția ritmului cardiac, bateria este de 5000 mAh și încărcare de 33W, iar sistemul de operare este Android 12 cu interfața realme UI 3.0.

realme 9 (4G): Design și display

Modelul realme 9 (4G) este un dispozitiv ușor, cu o greutate de 178g. La capitolul dimensiuni, are un display de 6.4 inch, fiind o dimensiune deja generică, cu care majoritatea utilizatorilor s-au obișnuit. La capitolul design, aș pune un pic accent pe culoare, mai exact acel design „Ripple Holographic”, care aduce o culoare inspirată din lumina deșertului, după cum comunică producătorul. Acele raze de soare sunt apoi distribuite în efect de „ondulare”, efect care amintește de dunele de nisip din deșert, cu tot cu umbre și porțiuni mai luminoase.

Acest design este obținut printr-un proces de nano-imprimare cu raze ultra-violete, care implică așezarea unei foi de material cu strat de gel UV deasupra unei matrițe de ondulare și apoi presarea acestora cu ajutorul razelor UV pentru a aplica permanent un design 3D ondulat personalizat pe panoul din spate al smartphone-ului.

Procesul de acoperire cu atomi de plasmă implică utilizarea electronilor de plasmă pentru a transfera triliarde de atomi pe o foaie de pânză pentru a crea o foaie de peliculă de culori în gradient ca bază a designului holografic ondulat.

Deși explicația este una foarte tehnică, am simțit nevoia de a sublinia procesul prin care se obține acest efect de culoare. Asta pentru că, de cele mai multe ori, luăm de bun unele lucruri și nu ne dăm seama de munca pe care o presupune acest rezultat.

După cum am menționat și anterior, display-ul are un panou Super AMOLED cu o diagonală de 6.4 inch și rată de reîmprospătare de 90Hz. De asemenea, rata de așantionare tactilă este de 360Hz, aspect care face scrollarea foarte fluidă.

Panoul are o rezoluție de 2400×1080 FHD+, densitatea pixelilor per inch este de 409, iar raportul ecran la corpul telefonului este de 90,8%. realme 9 (4G) vine cu Corning Gorilla Glass 5, iar din fabrică primește o folie suplimentară aplicată pe ecran. Vârful de luminozitate al display-ului atinge 1000 de niți, în vreme ce luminozitatea medie este de 430 niți.

realme 9 (4G): Camera de 108 megapixeli oferă mai mult decât rezoluție avansată

realme a ales pentru camera de pe modelul 9 (4G) procesorul de imagine ISOCELL HM6 produs de Samsung. Acesta încorporează și o lentilă super-wide și o lentilă macro. ISOCELL HM6 vine cu tehnologie Nanopixel Plus. Asta înseamnă că acest procesor de imagine combină 9 pixeli într-unul singur, lucru care oferă rezultate foarte bune în condiții de lumină scăzută. De asemenea, oferă un control sporit asupra zgomotului, îmbunătățind considerabil calitatea fotografiilor realizate pe timp de noapte.

Dar performanțele camerei de pe realme 9 (4G) nu se opresc aici. Camera oferă o precizie de autofocalizare de până la 9 ori mai bună. Iar dacă vrei să încadrezi un subiect mai bine, zoom-ul optic de 3X va face minuni.

Deoarece modul „Street Photography”, disponibil pe realme 9 Pro+ este foarte apreciat, producătorul a decis să îl integreze și pe modelul clasic. Acest mod de fotografiere oferă și o serie de filtre, între care se regăsește și „Pop Anii `90”, filtru foarte popular în rândul fanilor realme.

realme 9 (4G): Performanțe și benchmark

realme 9 (4G) este echipat cu un procesor Snapdragon 680 cu opt nuclee, care funcționează pe tehnologia de 6nm. Frecvența principală este de 2.4GHz, iar nucleele sunt distribuite câte 4, după cum urmează:

  • 4 nucleee Cortex-A73 la frecvență de 2.4GHZ
  • 4 nuclee Cortex-A53 la frecvență de 1.9GHz

Procesorul este completat de o unitate de procesare grafică Adreno 610. Astfel, acest procesor oferă cu 25% performanțe îmbunătățite a sarcinilor care solicită procesorul și performanțele de procesare a inteligenței artificiale, iar la nivel de procesare grafică, este o îmbunătățire de 10%.

Am realizat un benchmark folosing aplicația Geekbench 5, iar rezultatul a fost de 383 pentru single-core, respectiv 1586 pentru multi-core. În ceea ce privește puterea de calcul, scorul OpenCL a fost de 428. Testarea Vulkan a eșuat în două rânduri, dispozitivul ajungând pe primul ecran, aplicația închizându-se automat.

realme 9 (4G): Baterie și rezistență

Bateria are o capacitate de 5000 mAh, ceea ce este o capacitate foarte bună pentru smartphone-urile din ziua de astăzi. Iar încărcarea rapidă de 33W ajută la încărcarea dispozitivului până la capacitatea de 50% în 31 de minute, respectiv 75 minute pentru a se încărca complet.

În ceea ce privește perioada de funcționare, producătorul spune că oferă 914 ore în standby, 56 de ore pentru apeluri și 18 ore de vizionare conținut. Dacă ar fi să facem o medie, utilizarea echilibrată a telefonului poate oferi până la o zi și jumătate de funcționare între încărcări. Iar în ceea ce privește încărcarea, realme 9 (4G) vine în pachet cu încărcător Dart Charge de 33W și cablu de încărcare. În plus, mai primești și o carcasă transparentă, care să ajute la protejarea dispozitivului.

realme 9 5G oferă dublul performanțelor de procesare

Când vine vorba despre modelul realme 9 5G, cuvântul caracteristic ar fi „performanța”. Asta pentru că are un procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G, display Ultra Smooth de 6.6 inch cu rată de reîmprospătare de 120Hz, baterie de 5000mAh cu tehnologie Smart 5G Power Saving, posibilitatea de a aloca până la 7GB memorie RAM dinamică, cameră de 50 megapixeli și obiectiv selfie de 16 megapixeli.

realme 9 5G: Design și display

Deși nu este la fel de ușor ca fratele său, realme 9 5G este cu doar 10g mai greu, respectiv 188g. Beneficiază de același design holografic ondulat. Conceptul de proiectare utilizat în realme 9 5G se aseamănă cu tehnicile utilizate pentru ambalajele multor mărci renumite. Efecte similare de stele sclipitoare au fost folosite în Coca-Cola Starlight lansat în februarie, accesoriile Starlight de la Louis Vuitton de la Louis Vuitton, precum și modele de la Maison Margiela și Stone Island. Este același proces tehnologic pe care l-am descris și la realme 9 (4G).

realme 9 5G are un display Ultra Smooth de 6,6 inch cu rată de reîmprospătare de 120Hz și o rată de eșantionare de maximum 240Hz. Panoul este capabil să redea 120 de cadre pe secundă și are o rezoluție FHD+ de 2412×1080 pixeli, cu o probă tactilă de până la 240Hz rată de atingere. Vârful de luminozitate este de 600 niți și redă 16,7 milioane de culori pe ecran.

Compania realme se mândrește cu faptul că realme 9 5G oferă 5 nivele de reîmprospătare. Aceste nivele ajustabile automat economisesc foarte multă energie. Astfel, pe imagini statice, rata este de 60Hz, pentru filme rata se ajustează la 48fps și 50Hz, redarea video este setată la 60Hz, iar ecranele din aplicații suportă o rata ajustabilă de 60Hz/90Hz/120Hz.

realme 9 5G: Camera triplă de 50 megapixeli nu se compară cu cea de pe realme 9 (4G), dar recuperează pe filmare cu stabilizarea

realme 9 5G se mândrește cu un sistem avansat de cameră triplă de 50 megapixeli, compus dintr-o cameră principală Ultra HD de 50 megapixeli, o lentilă pentru portrete alb/negru și o lentilă macro.

Camera principală are o rezoluție de 50 megapixeli Ultra HD și vine cu o diafragmă F1.8 și un câmp vizual de 80°. Lentilele profesionale HD pot înregistra scene foarte clare cu detalii și care dublează textura generală.

Obiectiv portret B&W: Noul sistem de filtre de culoare permite detectarea unei game mai cuprinzătoare de lumină, ajutând astfel obiectivul primar la captarea mai bună a luminii, îmbunătățește contrastul imaginii, creează un stil retro imagini de tip retro și adăugă textură portretelor.

Obiectiv macro de 4 cm: Obiectivul ultra-wide permite utilizatorilor să se apropie mai mult și să descopere frumusețea lumii micro cu o distanță de fotografiere de 4 cm.

realme 9 5G: Performanțe și benchmark

realme a optat pentru modelul 9 5G să apeleze la procesorul Snapdragon 695 5G. Acesta combină două procesoare de înaltă performanță cu nuclee Arm Cortex-A78, foarte capabile, în procesorul său octa-core care funcționează până la o viteză de 2,2GHz.

Astfel, realme 9 5G beneficiază o foarte bună performanță, lucru care reiese și din benchmarkul pe care l-am realizat. Snapdragon 695 utilizează procesor de producție de top cu tehnologie de 6nm, ceea ce îi permite să își poată folosi performanțele înalte procesoare în timp ce doar sorbind energie, prelungind durata de viață a bateriei pentru a vă menține conectat pentru mai mult timp. Snapdragon 695 aduce un GPU puternic – Adreno 619 cu o creștere a performanței cu până la 30%.

Procesorul Snapdragon 695 5G suportă, de asemenea, 5G Dual SIM Dual Standby, permițând telefonului să suporte cartele SIM 5G online prin rețeaua 5G. În plus, procesorul suportă SA/NSA și acoperă banda de frecvență 5G principală. Avansat Tehnologia Dual Network Acceleration poate realiza suprapunerea rețelelor Wi-Fi și 5G.

Am realizat un benchmark folosing aplicația Geekbench 5, iar rezultatul a fost de 691 pentru single-core, respectiv 1931 pentru multi-core. În ceea ce privește puterea de calcul, scorul OpenCL a fost de 1352. Testarea Vulkan, care pe modelul 4G a eșuat de două ori, a oferit un scor de 1314.

realme 9 5G: Baterie și rezistență

Deși modelul realme 9 5G beneficiază de o baterie cu aceeași capacitate de 5000mAh, încărcarea rapidă este de doar 18W pe fir. În ceea ce privește perioada de funcționare, producătorul spune că oferă 675 ore în standby, 41 de ore pentru apeluri și 22 ore de vizionare conținut, iar conținutul pentru muzică oferă 139 ore.

Perioada de funcționare este influențată și de display-ul și procesorul cu care realme 9 5G este echipat. În acest sens, modelul dispune de economisire inteligentă a energiei 5G și suportă funcția Smart 5G Power Saving.

Tehnologia Smart 5G poate percepe în mod inteligent mediul de semnal din jur și să comute „fără efort” între 4G și 5G fără timp de comutare, ceea ce realizează o reducere cu 30% a consumului de energie comparativ cu telefoanele fără funcția Smart 5G.

Modul de economisire a energiei Super Power Saving Mode utilizează reglarea CPU, ajustarea luminii de fundal și alte strategii și măsuri specifice de economisire a energiei pentru aplicații, iar durata de viață a telefonului este prelungită.

realme 9 și realme 9 5G: Care este potrivit pentru tine?

Aceste două modele au fost lansate împreună, iar fiecare model are anumite puncte forte, ceea ce face alegerea dintre cele două extrem de dificilă, dar nu imposibilă. Cât m-am jucat cu ambele telefoane, trebuie să recunosc că unul a reușit să îmi intre pe sub piele. Nu o să spun care este. Nu acum, cel puțin. Trebuie să citești până la final. Este bine să afli și care este motivul.

realme 9 (4G) vs realme 5G: Design și display

În afară de dimensiune și coloare, design-ul celor două dispozitive este identic. Dacă ar fi să fac o comparație, este ca și cum ai avea de ales între un hatchbac și o berlină, de culori diferite. Ai prins ideea. Cert este că design-ul nu te ajută prea mult ca element diferențiator. Culoarea da. Aici foarte mult depinde de preferința fiecăruia. realme 9 (4G) iese mai bine în evidență cu acel galben al dunelor de nisip, în vreme ce realme 9 5G are acel alb cu accente de sidef, care amintește fie de zăpadă, fie de unele pietre de pe plajele însorite. Eu sunt de părere că indiferent de preferință și orice culoare ai alege, nu dai greș.

În ceea ce privește display-ul, în mod evident, dacă setez la luminozitate maximă, realme 9 (4G) iese învingător. Dar acest lucru nu se rezumă doar la modul acesta de a testa luminozitatea. În general, ecranul este mai luminos, ceea ce, pentru mine, este un punct în plus. Degeaba am o rezoluție mai bună sau o rată de reîmprospătare ridicată, dacă nu pot beneficia pe deplin de aceste caracteristici.

Chiar și atunci când vizionez conținut video sau dacă privesc fotografiile pe care le-am realizat, conținutul redat pe ecranul realme 9 (4G) parcă iese în evidență. În ceea ce privește rata de reîmprospătare, nu am simțit nevoia să depășesc 60Hz, pe niciunul dintre ele. Cu siguranță că o diferență se poate observa, dar în ceea ce mă privește, rata de reîmprospătare de la 90Hz la 60Hz este doar un gimmick. Pentru mine, la acest capitol, este foarte clar cine a ieșit pe primul loc: realme 9 (4G).

realme 9 (4G) vs realme 9 5G: Camera foto și filmare video

Aș fi vrut să spun că aici se duce o luptă destul de strânsă, dar din păcate lupta nu este deloc una dreaptă. În ceea ce privește capacitatea de fotografiere, realme 9 (4G), cu al său senzor principal de 108 megapixeli „mătură pe jos” cu senzorul de doar 50 megapixeli disponibil pe realme 9 5G. Cu toate acestea, are și camera de 108 megapixeli un „călcâi al lui Ahile”: stabilizarea video. După cum se poate observa din clipul comparativ, stabilizarea pe realme 9 (4G) nu este cea mai bună.

Așa că cei care doresc un smartphone care să scoată poze bune și clipuri video cu o stabilizare perfectă, atunci realme 9 5G este pentru ei. Cei care doresc poze clare, la o rezoluție foarte bună cu culori vii, recomandarea este să meargă cu realme 9 (4G). Mai jos este o galerie comparativă între cele două dispozitive, și îți poți face o idee asupra diferențelor în calitate dintre cele două camere.

realme 9 (4G) vs realme 9 5G: Performanțe și benchmark

A venit și vremea unei comparații la nivel de performanțe. Până acum, la celelalte capitole, modelul 4G a ieșit peste modelul 5G. Dar iată că la nivel de performanță, realme 9 5G se ridică cu mult peste frățiorul său mai mic.

Nu știu ce fel de analiză mai putem face în ceea ce privește diferența de performanțe, așa că o sa las toate capturile de la benchmark mai jos și puteți trage singuri o concluzie. Este evident că realme 9 5G este învingătorul la acest segment.

Referitor la performanță, am mai sesizat o diferență destul de evidentă la deblocarea prin senzorul de amprentă. Dacă în mod normal senzorul de amprentă amplasat în lateralul ecranului este mult mai rapid, acest lucru nu se aplică și în cazul realme 9 5G. am testat în repetate rânduri, iar senzorul de sub ecran, al realme 9 4G, este mult mai rapid.

realme 9 (4G) vs realme 9 5G: Cui se adresează?

Realizez de foarte mult timp recenzii și a devenit destul de ușor, pe baza specificațiilor și funcțiilor pe care produsul le oferă, să nominalizez și un public țintă, căruia i se adresează, roi pe care eu îl consider optim de a beneficia de acest produs.

Astfel, realme 9 5G este telefonul perfect pentru tinerii pasionați de jocuri pe telefon și care realizează multe sarcini care solicită un procesor foarte bun. Este perfect pentru tineri doarece camera selfie este tot 16 megapixeli și beneficiază de aceleași specificații ca cea de pe modelul 4G. Tinerii pasionați de realizarea de clipuri video pe TikTok, Instagram, YouTube Shorts sau orice alte platforme vor beneficia din plin de performanțele acestui model.

De cealaltă parte, realme 9 (4G) este perfect pentru persoanele pasionate de fotografie. Probabil că aici vorbim despre presoane care au depășit vărsta de 25 de ani și ajung până la 45 de ani. Sunt persoane care nu sunt atât de mult concentrate pe gaming, iar când vine vorba despre fotografie, camera selfie se deschide doar din greșeală. Aceste persoane pot beneficia din plin de camera generoasă de 108 megapixeli.

realme 9 (4G) & realme 9 5G: Preț și disponibilitate

După cum se poate observa, modelul realme 9 5G este limitat la 4GB memorie RAM, cu varianta de 64GB și 128GB mediu de stocare. Modelul realme 9 4G are versiunea de 6GB RAM cu 128GB stocare, respectiv 8GB RAM cu 128GB stocare.

realme 9 5G – 4GB/64GB – 1199 lei

realme 9 5G – 4GB/128GB – 1299 lei

realme 9 4G – 6GB/128GB – 1299 lei

realme 9 4G – 8GB/128GB – 1399 lei

Cele două modele vor fi disponibile spre finalul lunii mai, în majoritatea retailerilor online, cât și la cel mai mare retailer online din România.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version