Home Divertisment Aplicaţii De ce nu mai poţi afla cine te-a şters de pe Facebook

De ce nu mai poţi afla cine te-a şters de pe Facebook

0

Who Deleted Meaplicaţia care îţi arată cine te-a şters din lista sa de prieteni de pe Facebook, a fost închisă chiar de Facebook.

Într-o postare de pe blog, dezvoltatorul aplicaţiei, Anthony Kuske, spune că „Who Deleted Me era o unealtă care avea ca scop îmbunătăţirea experienţei utilizatorului Facebook, dar Facebook nu a privit aplicaţia cu aceeaşi ochi„.

Citeşte şi: Facebook obligat să permită utilizarea identităţii false

Anthony Kuske mai spune că aplicaţia a ajuns la o popularitate foarte mare, iar acest lucru a afectat infrastructura şi modul de funcţionare al aplicaţiei. Practic, Who Deleted Me lua informaţiile publice, pe care le vedea şi utilizatorul şi automatiza procesul de monitorizare, lucru pe care utilizatorul nu îl putea realiza la fel de uşor.

who-deleted-me

Problema pe care Facebook ar fi avut-o cu aplicaţia ar fi modul de operare. Facebook oferă API-uri pentru toate aplicaţiile care sunt dezvoltate. Toţi dezvoltatorii care creează aplicaţii cu intenţia de a interacţiona cu platfoma Facebook, sunt obligaţi să foloseasca API furnizat de Facebook.

Aplicaţia Who Deleted Me nu folosea un astfel de API, iar acest lucru încalcă termenii de utilizare a reţelei de socializare Facebook, detaliată în regula 32:

Nu vei colecta conţinut sau informaţii despre utilizatori, nici nu vei accesa Facebook prin orice mecanism automatizat fără permisiunea Facebook„.

Citeşte şi: Facebook şi Twitter, principalele surse de informare pentru utilizatori

Este evident că aplicaţia a încălcat acest punct înscris în termenii de utilizare a reţelei de socializare. Dar este acest mod de utilizare ilegal?

Anthony Kuske a fost contactat de casa de avocatură care reprezintă firma Facebook printr-o scrisoare în care acesta era înştiinţat de natura faptelor sale şi i se cerea încetarea oricărei activităţi „ilegale”, care încalcă termenii de utilizare Facebook. Mai mult, în scrisoare se sublinia că aplicaţia aduce o experienţă negativă utilizatorilor.

Mai mult, conturile personale Facebook ale dezvoltatorului Anthony Kuske şi al unui prieten apropiat au fost dezactivate.

Ambele conturi au fost reactivate ulterior, dar Facebook le-a interzis definitiv celor doi să folosească API-uri.

Facebook nu a dorit să comenteze gradul „ilegalităţii” pe care l-au constatat în cazul aplicaţiei Who Deleted Me. Mai mult, prin interzicerea accesului dezvoltatorilor la API-urile Facebook, este evident că reţeaua de socializare nu are niciun interes în „trecerea în legalitate” a aplicaţiei.

Probabil că nu vom şti niciodată în ce manieră această aplicaţie aducea o experienţă negativă utilizatorilor şi nici care este motivul real pentru ştergerea acestei aplicaţii.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version