Home Lifestyle Cultura 17 lucruri surprinzătoare despre ADN pe care nu le ştiai

17 lucruri surprinzătoare despre ADN pe care nu le ştiai

0

ADN-ul este molecula organică care ne face să fim toţi la fel, dar ne acordă anumite diferenţe. Totuşi, pe cât  de comun este ADN-ul, pe atât este de complicat de înțeles ca subiect.

În cele ce urmează vei afla câteva lucruri despre ADN care te vor ajuta să înţelegi o mică parte din codul genetic, care te face să fii tu!

» ADN este prescurtarea de la acidul dezoxiribonucleic.

» ADN-ul se găseşte în toate lucrurile vii.

» ADN-ul a fost prima dată izolat de Frierdich Miescher care, în anul 1869, a descoperit o substanţă microscopică în puroiul de pe bandajele chirurgicale aruncate, pe care a numit-o „Nucleici”.

» ADN-ul are o structură de dublu helix, ca o scară răsucită – Scara este alcătuită din două lanţuri organice elastice, ce sunt conectate prin “trepte” numite baze: adenina (notată cu A) este bază, citozina (C) este bază, guanina (G) este bază, iar timina (T) este o altă bază.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu creierul uman când minţim

» Laturile “scării” ADN-ului sunt făcute din zahăr şi molecule de fosfat.

» 1 milion de baze (adică o mega bază) din secvenţa de date din ADN este echivalent cu 1 megabyte de spaţiu de stocare a datelor pe calculator.

» Întreaga noastră secvenţă de ADN este numită genom – sunt estimate 3.000.000.000 de genomi în ADN-ul nostru. O secvenţă completă de 3 miliarde ar avea nevoie de 3 gigabytes de spaţiu de stocare.

» Secvenţa întregului nostru ADN ar umple 2001,000 de pagini din cartea de telefoane a New York-ului.

Citeşte şi Facebook lucrează la o platfomă asemănătoare Youtube

» Dacă ai desface tot ADN-ul pe care îl ai în celule, ai putea ajunge pe Lună în 6000 de ore.

» 99,9% din secvenţa noastră ADN este aceeaşi cu a celorlalţi oameni.

» Această diferenţă de ADN de 0,1 dintre noi are de-a face cu numărul de nucleotide din ADN-ul unei persoane. Când ADN-ul  este copiat într-o nouă viaţă, nucleotidele fie se acumulează, fie se pierd în proces. Din această acumulare sau pierdere rezultă diferenţele.

 » 50 de ani i-ar lua unei persoane care tasteză 60 de cuvinte pe minut, 8 ore pe zi,  pentru a scrie genomul uman.

Citeşte şi: Google introduce un manager pentru fisiere pe Android

» În 2000, un proiect dur al unei hărţi al întregului genom uman (o secvenţă ADN completă) a fost finalizată, iar în 2003 proiectul a fost finalizat. Aceste informaţii sunt folosite pentru a înţelege mai bine cauzele şi funcţiile bolii şi să creeze o mai bună medicină preventivă.

» Fraţii împart 50% din genele lor, aşa cum împarte un părinte cu copilul său.

» Maimuţele şi oamenii împart undeva în jur de 94 – 99% din ADN-ul lor.

» Conform cercetărilor recente, oamenii au între 1 şi 4% din ADN-ul neanderthalienilor (*este fie o specie fosilă de hominid, fie, după alți cercetători, o subspecie »Homo sapiens neanderthaliensis» a speciei Homo sapiens, al cărei areal acoperea Europa precum și părți ale Asiei de Vest, extinzându-se pe o perioadă de timp cuprinsă aproximativ între 230.000 și 29.000 de ani înaintea contemporaneității).

» La un moment dat, Homo sapiens şi neanderthalienii s-au amestecat şi s-au împerecheat.

Citeşte şi 50 de lucruri incredibile pe care trebuie să le ştii despre lună

Secvenţa obţinută în cadrul proiectului “Genomului uman”  este considerată un bun al întregii umanităţi, astfel că ea a fost depusă în baza de date a Genbank de la NCBI (U.S. National Center for Biotechnology Information).

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version