Home PC Hardware 16 lucruri de care să ţii cont atunci când cumperi un laptop...

16 lucruri de care să ţii cont atunci când cumperi un laptop nou

0

Black Friday a trecut, iar acum că preţul nu mai este factorul principal în determinarea cumpărării unui produs, pentru cei care îşi doresc să achiziţioneze un laptop potrivit pentru ceea ce au nevoie, iată 16 lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi un laptop nou.

Nu o singură dată mi s-a întâmplat să fiu întrebat „auzi, laptopul ăsta este bun?, iar eu la rândul meu am întrebat mai departe „dar placa asta grafică, ţine pentru ce vreau eu să fac?„. Este clar că nu putem să le ştim pe toate, dar o idee generală putem să ne facem.

Citeşte şi: PSY a lansat un nou videoclip, chiar mai bun decât Gangnam Style

Atunci când doreşti să cumperi un produs nou, laptop în cazul nostru, prima întrebare pe care trebuie să ţi-o adresezi este „la ce vreau să îl folosesc?”.

Scopul determină 80% din caracteristicile laptopului

Este evident. În prima fază, trebuie să determinam tipul laptopului pe care îl dorim, prin task-urile pe care acesta va trebui să le îndeplinească.

Laptopul poate fi folosit pentru task-uri simple, cum ar fi navigarea pe internet, tehnoredactarea unui document, vizionarea unor filme, să joci jewel quest (GG!!!), caz în care te poţi orienta către un laptop cu specificaţii modeste şi la un preţ mai mic. La cealaltă extremă, avem task-uri mai solictante, cum ar fi să ruleze un joc de ultimă generaţie sau să randeze proiecte arhitecturale, editare grafică, etc. Aici sunt recomandate laptopurile high-end, de gaming, pe care le gasiţi sub forma Alienware, ROG sau Predator.

Citeşte şi: Primul transplant facial de succes din New York

Undeva la mijloc, sunt laptopurile hibrid, care sunt făcute „să îţi ia ochii”, fie cu un procesor mid-range, dar cu memorie foarte slabă, fie cu un HDD de 1TB şi SSD de 128GB, dar cu procesor slab, un gen de laptop cu care poţi să faci toate task-urile potrivite unui laptop modest, dar niciuna dintre sarcinile unui laptop high-end.

Sistemul de operare

Al doilea lucru de care trebuie să ţii cont este sistemul de operare. Ştiu că poţi instala Windows şi pe un MacBook, dar de ce ai face asta? Ambele sisteme de operare sunt foarte bune, dar totul se rezumă la modul în care foloseşti tu calculatorul.

Windows vs. Apple OS

Această rivalitate şi-a pierdut de mult timp din scânteie pentru că soluţia este chiar foarte simplă. Cele două sisteme de operare se adresează unor utilizatori diferiţi.

Apple OS este un sistem de operare foarte curat, uşor de folosit şi care nu îţi permite să greşeşti. Nu îţi va da niciodată erori, iar în ceea ce priveşte formatarea şi reinstalarea sistemului de operare, Apple răspunde printr-o întrebare: „Ce este aceea reinstalarea sistemului de operare?”. Este un sistem „idiot proof”, dacă vrei să îi spui aşa, iar totul este foarte simplu de utilizat.

Citeşte şi: Aplicaţia Photolamus: Împărtăşeşte bucuria sărbătorilor cu o caricatură haioasă

Windows este un sistem mai complex, întocmai ca un submarin rusesc care din când în când mai dă rateu, dar în acelaşi timp extrem de puternic, cu capacităţi sporite. Este pentru utilizatori iniţiaţi, ceva mai bine pregătiţi şi care au nevoie de nişte programe care, probabil, nu au corespondent pe platforma Apple.

Am spus că rivalitatea dintre cele două şi-a pierdut din flacără, dar trebuie să ţii cont că oricare ar fi alegerea ta, după ce ai cumpărat laptopul, vei avea cel puţin un prieten care îţi va spune „băăăăi…de ce nu m-ai întrebat înainte să îţi iei? Îţi spuneam eu tot!”, deci nu are rost să te stresezi despre ce ar putea spune prietenii, indiferent de opţiunea ta, cu siguranţă aceasta este greşită.

Dimensiunea laptopului

Am observat că dimensiunea este, de regulă, printre ultimele caracteristici de interes pentru majoritatea celor care îşi caută un laptop. De ce? Pobabil că majoritatea laptopurilor sunt la dimensiunea de 15 inch, iar 17 inch este deja prea mare, iar cei care îşi doresc un „laptop micuţ” se duc direct pe 11 sau 13 inch şi nici nu mai contează ce caracteristici are laptopul atâta timp cât are un sticker pe care scrie „Intel inside”.

Netbook vs. Ultrabook vs. Notebook vs. Laptop

Netbook-urile sunt acele dispozitive care au un ecran nu mai mare de 10 inch şi care acum s-au transformat într-o generaţie de tabletă cu dock încorporat. Sunt, de fapt, tablete, care rulează un sistem de operare PC. Chiar am testat un astfel de dispozitiv, respectiv Acer Switch 10, care mi-a plăcut, dar care nu reuşea să depăşească graniţa entertainment and leisure către productivitate. Este destul de dificil să scrii la el din cauza tastelor care sunt mici. Asta nu înseamnă că nu te poţi învăţa. Pentru cei care sunt tot timpul pe fugă şi au nevoie de un dispozitiv care să fie ceva mai mare decât o tabletă şi ceva mai mic decât un laptop, este alegerea potrivită.

Citeşte şi: Manipularea îmbracă o nouă formă – Cine te va influenţa în luarea deciziilor

Ultrabook-urile sunt notebook-uri care au o dimensiune redusă şi nu depăşesc greutatea de 1,5Kg. Dimensiunea ecranului poate varia între 11 inch şi 15 inch. Aici găsim o serie întreagă de dispozitive, cu specificaţii foarte bune şi chiar de top, dar ce trebuie să avem în vedere este că un procesor i7 de dimensiuni reduse nu este la fel de bun ca un procesor i7 de pe un Alienware, evident. Avantajul ultrabook-urilor este dimensiunea şi greutatea care permit un transport facil, iar în plus se comportă foarte bine la multitasking şi răspunde repede la task-urile pe care i le trasezi. Este perfect pentru cei care lucrează cu documente de tip xls şi generează grafice, în acelaşi timp fiind într-o videoconferinţă pe Skype, documentându-se pe de net, dintr-o cafenea, între două întâlniri de afaceri. Ai prins ideea! Dacă produce bani, merită să îl achiziţionezi.

Notebook & Laptop

Aici ne-a mai rămas foarte puţin de explicat. Notebook-urile şi laptop-urile sunt dispozitivele mai mare de 15 inch, cu o greutate de peste 1,5kg. Pentru cei care au nevoie de o „staţie de lucru fixă, dar portabilă”, care nu doresc să îşi forţeze ochii sau care au nevoie de un ecran mai mare pentru dezvoltarea unor proiecte grafice, atunci laptopul este cel mai potrivit. Nu sunt foarte multe de adăugat aici deoarece laptopul beneficiază de toate configuraţiile posibile, pentru orice întrebuinţare.

Specificaţiile

După cum spuneam, specificaţiile determină dacă tu, ca utilizator, vei fi capabil să duci la bun sfârşit sarcinile, cu ajutorul dispozitivului tău. Diferenţa între un sistem desktop şi un laptop este că nu poţi să îţi faci laptopul de la zero, să alegi tu componentele care să îţi formeze „staţia de lucru”.

Citeşte şi: Imaginile care ne dezgustă! Ce explicaţii au oamenii de ştiinţă

Toate laptopurile sunt deja asamblate şi nu lasă loc prea mare de manevră utilizatorului. Sigur, dacă mai ai slot-uri libere, mai poţi adauga memorie RAM, dar visul frumos se încheie aici, iar diferenţe foarte mari în performanţă nu vei vedea.

Prin urmare, este foarte greu să stabileşti un sistem, per ansamblu, potrivit pentru tine, dar este uşor să eliminăm specificaţiile de care trebuie să te fereşti.

Procesor: Intel vs. AMD

Că optezi pentru AMD sau pentru Intel contează prea puţin. Ceea ce contează este să optezi pentru un procesor din gama i3, dacă vorbim de Intel, respectiv Quad-Core A8, dacă vorbim despre AMD.

Desigur, dacă bugetul nu permite, te poţi duce mai jos, dar pe termen lung, vei vedea că un procesor mai bun, care are un consum de energie redus, va avea un impact pozitiv asupra experienţei utilizatorului.

Citeşte şi: Psihologia atingerilor INTERZISE – În ce zone nu ne place să fim atinşi şi de ce

Există laptopuri mai ieftine, cu procesoare mai slabe, dar dacă tinem cont de faptul că un laptop cu procesor i3 porneşte de la 1500 Lei, părerea mea este că „nu ai dreptul să te caliceşti pentru câteva sute de lei şi să te aliniezi celor care chiar sunt productivi şi nu sacrifică timpul pentru o bluziţă”. Oricum asta îţi vei cumpăra cu diferenţa de bani. Nu îţi vei lua un joc pentru că nu vei avea pe ce să îl rulezi.

Memoria RAM

Aici este foarte simplu: minimum 4GB, optim 8GB. De ce? Pentru că Google Chrome! Chiar dacă foloseşti laptopul pentru lucruri simple, cum ar fi navigarea pe internet, te poţi găsi în situaţia în care laptopul începe să meargă tot mai greu, taburile să se blocheze, iar nimeni nu vrea să se întâmple aşa ceva.

Cel mai bine este să alegi un laptop care are 4GB memorie RAM, cu un slot liber, în cazul în care doreşti să îi mai faci un upgrade, dacă Chrome îţi cere (şi îţi va cere, în cele din urmă).

HDD & SDD

Tot mai multe laptopuri vin cu mediu de stocare hard state, alături de solid state. Explicaţia este foarte simplă, în cazul în care prietenul atotcunoscător nu ţi-a spus deja: timpul de boot pe un disk solid state este mult mai rapid, iar majoriatea utilizatorilor optează pentru instalarea sistemului de operare pe SSD, iar fişierele care nu aparţin sistemului şi procesului de rulare al sistemului (jocuri, documente, filme, etc.) sunt stocate pe HDD. Este simplu. Cu cât SSD-ul este mai mare, cu atât mai bine.

Citeşte şi: Samsung Galaxy S7: Data de lansare, zvonuri, ştiri, specificaţii şi preţ

Alegerea este, din nou, foarte simplă: Windows 10, pe 64 biţi, ocupă aproximativ 11GB. Asta înseamnă că este suficient şi un SSD de 24GB. Majoritatea laptopurilor vin cu SSD-uri de 128GB, deci este mai mult decât suficient. HDD are o capacitate de 500GB până la 1TB. Din experienţă spun că este foarte greu să ocupi atâta spaţiu.

Unitatea de procesare grafică (placa grafică)

În mod normal, sunt tentat să le spun tuturor să evite laptopurile cu placă grafică integrată, iar dacă are placă grafică integrată, să aibă şi o placă dedicată. De cele mai multe ori, un laptop cu placă grafică integrată este bun, dar nu suficient. În orice caz, dacă respecţi pasul de alegere al procesorului, laptopul respectiv va avea şi placă grafică dedicată, cât şi SSD, deci toate se leagă la final. Mai mult, poţi avea toate acestea într-un buget care să nu depăşească 1800 Lei.

Touchscreen

Just…don’t! Dacă vorbim despre ultrabook şi laptop, este un preţ suplimentar pe care nu are rost să îl plăteşti. Mai bine iei un procesor mai bun, decât să dai bani pe o funcţionalitate care mai mult te încurcă. Un laptop care nu este convertibil nu are de ce să aibă touchscreen.

Display

Aici este simplu, iar de cele mai multe ori laptopul decide pentru tine, în funcţie de buget. Majoriatea laptopurilor până în 1800 Lei au display LCD LED, HD sau Full HD. Pe măsură pe bugetul creşte, avem IPS-uri, iar calitatea creşte. Totul se rezumă la buget. Ai bugetul maximal, iar de acolo porneşti în jos şi tai de unde te poţi lipsi. Dacă tehnoredactezi mai mult şi te uiţi la filme din când în când, nu cred ca un display HD te deranjează.

Bateria

Bateria este un alt subiect sensibil, care îi afectează foarte mult pe cei care sunt mobili şi care au nevoie de intervale mari între încărcări. Pentru ei răspunsul este simplu: bateria trebuie să aibă minimum 6 celule. Pentru cei care lucrează mai mult de la birou şi au o sursă de curent tot timpul la îndemnă, le este suficientă o baterie cu 3 celule.

BRANDUL

Nu voi genera o discuţie asupra brandului şi nici să cădem în capcana „toate sunt făcute pe vapor şi au aceleaşi piese”. Diferenţa dintre branduri se face prin service şi proptitudinea cu care producătorul răspunde la rezolvarea problemelor pe care le poţi întâmpina. Este şi un lucru de noroc şi de gust.

Citeşte şi: Cum să cureţi tastatura calculatorului în 30 de secunde

Spre exemplu, eu nu sunt un mare fan al laptopurilor Toshiba din cauza design-ului. Sunt dreptaci şi folosesc des mouse-ul, iar când sunt acasă şi beau ceva, orice, pun recipientul cu lichid pe partea dreaptă a laptopului, deasupra mouse-ului. Ghici unde au pus cei de la Toshiba gura de aerisire a laptopului? Exact! Ma frig şi la mână, iar băutura mea nu mai este rece dupa 5 minute. În final, utilizatorul hotărăşte de ce îi place sau un brand sau altul, iar partea cea mai frumoasă este că, indiferent de motivaţie, are dreptate tot timpul.

Stabilirea bugetului

Mulţi vor spune „Habar nu ai despre ce vorbeşti! Bugetul îl stabileşti înainte de toate!”. Nimic mai greşit! Este o diferenţă între cât aş fi eu dispus să dau pe un produs, cât valorează el şi cât aloc în final pentru produsul respectiv.

Când pornim la drum spunem aşa: Nu vreau să dau mai mult de X Lei. Până la urmă, oricine achiziţionează un laptop trebuie să înţeleagă că acest dispozitiv nu este un consumabil, ci este un produs cu o perioadă de viaţă extinsă, iar dacă vrei să îl ai cât mai mult timp, este bine ca specificaţiile sale să nu fie din 2005, pentru anul 2015 (comparaţie forţată în mod intenţionat).

Citeşte şi: 15 gadgeturi trăsnite pentru o gospodină veritabilă

Dacă vrei să ai ceva bun, te documentezi foarte bine, iar apoi stabileşti cât de sus te poţi duce, nu invers. Cea mai frecventă greseală este achiziţionarea unui laptop în funcţie de bani, în loc de specificaţii. Vorba românului: „Sunt prea sărac să îmi permit ceva ieftin şi prost”.

Acestea ar fi „câteva” lucruri de care este bine să ţii  cont atunci când vrei să îţi achiziţionezi un laptop nou. Dacă tot am deschis vorba despre Black Friday, este bine să „caşti ochii” de două ori când ai de-a face cu oferte speciale. Mai bine urmăreşti laptopul dorit de tine şi să aştepţi o ofertă bună pentru el.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version