Home Homepage REVIEW: TP-LINK AC2600 deblochează potenţialul maxim al conexiunii tale de internet

REVIEW: TP-LINK AC2600 deblochează potenţialul maxim al conexiunii tale de internet

0

Am avut ocazia să testăm routerul TP-Link AC2600 Wireless Dual Band Router Archer C2600, iar mai jos vom expune toate motivele pentru care un asemenea router ar trebui să fie măcar luat în considerare, înainte de a schimba în doi ani 4 routere „ieftine”, pentru ca în final să ajungi la acelaşi preţ.

TP-Link AC2600 Wireless Dual Band Router Archer C2600 foloseşte tehnologia Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO). Această tehnologie are ca scop acomodarea mai multor dispozitive simultan, fără a sacrifica lăţimea de bandă, respectiv rapiditatea cu care se realizează transferul de date.

Trebuie menţionat faptul că tehnologia MU-MIMO funcţionează numai cu dispozitivele compatibile, care în momentul de faţă sunt destul de puţine, dar cu siguranţă această tehnologie va deveni, inevitabil, din ce în ce mai populară. În acelaşi timp am testat şi laptopul de gaming Acer Predator 17, care este un dispozitiv compatibil, ceea ce ne-a oferit o experienţă desăvârşită, atât pentru gaming, cât şi pentru proiectele pentru muncă şi streaming live.

Interfaţa de administrare are un design user-friendly, iar banda de 5GHz oferă o viteză foarte bună. Din păcate, banda de 2.4GHz nu a oferit performanţe foarte bune, dar, cu toate acestea, oferă o conexiune stabilă, constantă, fără întreruperi, chiar dacă nu are performanţa oferită de cea de 5GHz.

Design şi Funcţionalităţi

TP-Link Archer C2600 deţine cele mai noi tehnologii Wi-Fi, un procesor dual-core 1.4GHz, cipset Qualcomm 802.11ac MU-EFX şi două benzi radio cu o rată maximă de transfer de 800 Mbps pentru banda de 2.4GHz şi 1733Mbps pe banda de 5GHz.

Routerul are patru antene detaşabile, amplasate pe partea din spate, alături de patru porturi Gigabit Ethernet, un port WAN, un jack pentru încărcător şi un buton de oprire/pornire.

Archer_VR2600_un_V1_1162_large_5.00_20160013093723

Dispozitivul mai are şi două porturi USB 3.0, amplasate pe parea din dreapta a routerului, poziţia find una foarte facilă pentru acces. Tot pe partea dreaptă avem un buton pentru pornire/oprire Wi-Fi, un buton pentru setarea Wi-Fi Protect (WPS) şi un buton de resetare a routerului.

Pe partea superioară sunt amplasate mai multe indicatoare LED pentru a semnala starea dispozitivului, conexiunea la internet, unul pentru banda de 2.4GHz şi 5GHz.

Interfaţa de administrare poate fi accesată prin intermediul browserului şi are un aranjament uşor de utilizat, dar oferă şi o zonă cu setări avansate, pentru o configurare mai complexă.

Setările de bază permit alegerea tipului de conexiune la internet, crearea SSID şi generarea unor parole pentru fiecare bandă, cât şi pentru benzile destinate oaspeţilor. Tot aici pot fi configurate setările speciale pentru a restricţiona anumite pagini sau un anumit tip de conţinut.

Din meniul pentru setări avansate pot fi vizualizate detaliile reţelei şi pot fi configurate setările DHCP, Dinamic DNS şi Routarea Avansată. Există şi o pagină cu statistici care afişează dispozitivele care sunt conectate, adresa MAC şi ID Wireless.

Argumente PRO

Este un router foarte uşor de instalat şi nu necesită foarte mult timp pentru configuraţie. Antenele sunt foarte uşor de asamblat, iar instrucţiunile de utilizare indică şi poziţiile optime pentru antene, în vederea distribuirii optime a semnalului în tot spaţiul.

Semnalul este foarte puternic şi ajunge în fiecare încăpere, indiferent de numărul de ziduri şi obstacole pe care îl întâlneşte. După cum spuneam, nu a existat nicio întrerupere a semnalului, iar dispozitivele nu au fost deconectate în nicio clipă.

Tehnologia Multi-User Multiple In Multiple Out (MU-MIMO) reuşeşte să ofere o conexiune foarte bună pentru un număr foarte mare de dispozitive, lăţimea de bandă nefiind afectată în niciun mod. Ca idee, am reuşit să joc Overwatch, cu o latenţă extrem de mică, în timp ce alţi utilizatori se uitau pe YouTube la filmuleţe 1080p, care ar fi solicitat banda de internet dacă nu dispuneam de tehnologia MU-MIMO.

TP-Link Archer C2600 are foarte multe funcţionalităţi care pot fi configurate foarte uşor din interfaţa de administrare. Această interfaţă este foarte simplu de folosit şi intuitivă. Este un punct forte de care utilizatorii trebuie să ţină cont.

Argumente CONTRA

Am menţionat performanţa scăzută a benzii 2.4GHz, dar care oferă o conexiune stabilă. Cu toate acestea, performanţa scăzută poate fi cauzată de multiplele dispozitive (routere ale vecinilor) care folosesc banda de 2.4GHz, generând o aglomerare a benzii, ceea ce poate duce la o performanţă mai scăzută. Este adevărat că această problemă o am des pe routerul pe care îl folosesc zilnic. Mai mult, routerul întrerupe conexiunea, lucru care la AC2600 nu s-a întâmplat deloc.

Am stat foarte mult şi am dezbătut dacă preţul să îl includem ca un argument contra, cu toate că este o sabie cu două tăişuri. În ceea ce mă priveşte, preţul este justificat şi nu mai este nevoie de niciun argument pentru achiziţie. Funcţionalităţile şi ceea ce oferă routerul justifică preţul de 950 RON. Cu toate acestea, routerul poate fi găsit în oferta emag la un preţ de numai 729,99 RON.

CONCLUZIA

TP-Link AC2600 Wireless Dual Band Router Archer C2600 este un router high-end, care merită investiţia, care pe termen lung poate scuti atât din bani, cât şi din stres. Faptul că acesta oferă o cenexiune stabilă şi poate acomoda foarte multe conexiuni, este indicat entru utilizarea atât în  restaurante şi spaţii publice, dar şi în locuinţe „puternic tehnologizate”.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version