Home Review NETGEAR NIGHTHAWK X10 R9000: Un router care nu doar promite

NETGEAR NIGHTHAWK X10 R9000: Un router care nu doar promite

0

NETGEAR ne-a obișnuit cu produse de top, iar router-ul NIGHTHAWK X10 R9000 nu face notă discordantă. Am testat un pic ceea ce poate să ofere, iar rezultatele nu au dezamăgit.

După ce am avut ocazia să testăm Netgear Nighthawk AC1900 (R7000), nu am crezut că mai ar mai exista ceva mai puternic, dar se pare că ne-am înșelat.

NETGEAR NIGHTHAWK X10 R9000 nu este orice fel de router, ci a fost desemnat „cel mai bun router”, în cadrul European Hardware Awards 2017. Nighthawk X10 a fost lansat pe piață spre finalul anului 2016, ca primul și cel mai rapid router pentru streaming multimedia și backup.

DESIGN

Când vine vorba despre design, este evident că Nighthawk X10 nu se încadrează în orice spațiu locativ, dar de ce ar face-o?

 

Design-ul inspirat, parcă, dintr-un film științifico-fantastic conbină elemente pe care le găsim familiare unui astfel de dispozitiv, dar mai mult parcă ne poartă cu gândul la un stealth-fighter, extrem de eficient.

Nighthawk X10 are șase porturi LAN și un port WAN (Internet), dar „superstarul” este de departe portul 10Gigabit LAN SFP+, care este capabil să suporte o conexiune prin fibră optică. Pentru cei care dispun de conexiunea directă la o fibră optică sunt sigur că nu trebuie să explicăm capacitatea de transfer de acre este capabil acest router.

Mai putem observa, lângă  butonul de „reset”, un comutator care controlează LED-urile amplasate pe antene, pentru cei care nu doresc foarte multă lumină în încăpere.

În lateral Nighthawk X10 este echipat cu două porturi USB 3.0, care au ca destinație principală atașsarea unui spațiu de stocare pentru back-up și transfer de fișiere.

SPECIFICAȚII

 • AD7200 Quad Stream Wave2 WiFi, ce suportă viteze wireless de pană la 4600+1733+800Mbps*
 • Conexiune rapidă pe 60GHz 802.11ad WiFi pentru download rapid, backup și latență minimă în timpul jocurilor online
 • Plex Media Server
 • Procesor puternic de 1.7GHz Quad Core, ce oferă performanțe excepționale în streaming 4K sau VR gaming
 • 4 antene ultra performante, pentru o acoperire WiFi optimă și viteze de transfer superioare
 • 6 porturi LAN Gigabit
 • 2 porturi USB 3.0
 • Backup automat în cloud cu Amazon Drive
 • NETGEAR® ReadyCLOUD® ofera acces ușor, individual și sigur catre unitațile de stocare conectate prin USB
 • Port pentru fibra optică de 10Gigabit pentru un backup ultrarapid și media streaming de la/către o unitate de stocare NETGEAR ReadyNAS® sau alt NAS
 • Tehnologie MU-MIMO capabilă să ofere streaming de date simultan către mai multe deviceuri
 • Dynamic QoS prioretizează traficul pe rețea și oferă un streaming video neîntrerupt pentru aplicații ca YouTube®, Netflix® și altele

PERFORMANȚE

Când discutăm despre performanțe, parcă cifrele nu sunt suficiente dacă nu le transpunem în lucruri mai concrete, cu care ne confruntăm zilnic, fie că descărcăm atașatente ale unor emial-uri, fie că facem o sincronizare în cloud a fișierelor la care lucrăm, ori că vizionăm un film online, pe Netflix, spre exemplu.

Toate activitățile de mai sus au un singur numitor comun: transferul de date. Cu cât volumul de date este mai mare, cu atât crește și timpul alocat acelei sarcini.

Concret, Netgear promovează Nighthawk X10 ca fiind cel mai rapid router din lume, datorită tehnologiei 802.11ad, care este de 3 ori mai rapidă comparativ cu tehnologia 802.11ac.

Dacă analizăm potențialul pentru un singur utilizator, prin rețeaua wireless, acesta poate descărca 100 de poze (aproximativ 21MB) în 2 secunde, poate sincroniza 1GB din sistemul de stocare Cloud în 3 secunde, poate descărca un video de 60 de minute, la rezoluție de 1080p, în 7 secunde, iar un film de 60 de minute, în format 4K, în mai puțin de 30 de secunde.

Practic, vorbim de o performanță pe care nu o regăsești la orice router. Trebuie să menționăm că este necesar, totuți, de o conexiune care să nu fie limitată, ci preferabil gigabit, Nighthawk X10 potențând această conexiune.

PREȚ ȘI DISPONIBILITATE

NETGEAR NIGHTHAWK X10 R9000 poate fi achiziționat de la cel mai mare retailer online din România, prețul fiind de aproximativ 2899 lei.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version