Home PC Hardware Cum protejezi PC-urile cu Intel de vulnerabilitățile Meltdown și Spectre

Cum protejezi PC-urile cu Intel de vulnerabilitățile Meltdown și Spectre

0

Săptămâna aceasta au fost depistate două vulnerabilități majore în cazul procesoarelor Intel prezente pe majoritatea computerelor personale modern, iar industria este în căutarea soluțiilor pentru rezolvarea și securizarea dispozitivelor clienților.

Cunoscute drept Meltdown și Spectre, vulnerabilitățile afectează aproape fiecare dispozitiv creat în ultimii 20 de ani. Meltdown afectează doar procesoarele Intel, iar cercetătorii au oferit deja dovezi de coduri care ar putea duce la atacuri prin Meltdown. Vulnerabilitățile permit atacatorilor cibernetici, cunoscuți drept hackeri, să compromită memoria unui processor prin exploatarea proceselor care rulează în paralel.

Meltdown permite, de asemenea, hackerilor să folosească codul Java Script dintr-un browser pentru a accesa memoria în procesul atacatorului. Acel conținut de memorie ar putea deține parole, informații importante personale sau de business sau informații valoroase. Cercetătorii au oferit deja publicității o serie de modalități prin care funcționează atacurile cibernetice în cazul vulnerabilității Meltdown pe computerele Linux, dar Microsoft spune că ”nu a primit nicio informație care să indice că aceste vulnerabilități au fost folosite pentru a ataca clienții până la acest moment.”

Este destul de complicat să protejezi acum un PC Windows și există încă destul de multe variabile necunoscute. Microsoft, Google și Mozilla dezvoltă în acest moment update-uri de securitate pentru browsere, ca primă modalitate de apărare împotriva atacurilor cibernetice. Firefox 57 include deja o soluție, ca de altfel și ultimele versiuni ale Internet Explorer și Edge pentru Windows 10.

Google spune că, va rula o soluție de securitate și pentru Chrome 64, care va fi lansată în data de 23 ianuarie. Apple nu a comentat încă în ceea ce privește planurile de securizare a browser-ului Safari sau chiar a macOS. Utilizatorii Chrome, Edge și Firefox de pe Windows nu vor fi nevoiți decât să accepte update-urile automate pentru a se asigura că sunt protejați la nivel basic în ceea ce privește browser-ul utilizat.

Microsoft a găsit un update de urgență pentru securitate în cazul sistemului de operare Windows prin intermediul Windows Update, dar dacă utilizezi un software antivirus de la terți este posibil să nu vezi încă acel patch. Cercetătorii de securitate încearcă să creeze o listă de software antivirus pentru care oferă suport, dar pentru moment încă nu s-au așezat lucrurile.

Dacă deții un PC sau un laptop Windows, cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest moment este să te asiguri că ai ultimul update Windows 10 și update-urile BIOS de la Dell, HP, Lenovo sau unul dintre producătorii de PC-uri existenți pe piață, iar ulterior să verificați lista de mai jos pentru a vă asigura că sunteți în afara oricărui pericol:

– Update la ultima versiune Chrome (în 23 ianuarie 2018) sau Firefox 57, dacă folosești oricare dintre cele două browsere
– Verifică Windows Update și asigură-te că este instalat KB4056892 pentru Windows 10
– Verifică website-ul PC OEM pentru informații de suport și update-uri firmware, pe care trebuie să le aplici imediat.

Acești pași oferă protecție doar împotriva Meltdown, Spectre fiind încă destul de necunoscut și mult mai greu de exploatat decât Meltdown. The New York Times spune că, Spectre este mult mai complicat de analizat, pentru că presupune un nou design sau schimbări de processor sau hardware, așa încât am putea trăi ani de zile cu amenințări din partea Spectre.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version