Home Smart Gadgets Aspirator cu sac sau fără sac: Cum îl alegi pe cel potrivit

Aspirator cu sac sau fără sac: Cum îl alegi pe cel potrivit

0

Achiziționarea unui aspirator pare o sarcină simplu de dus la bun sfârșit, dar o dată ce începi să analizezi toate opțiunile pe care le ai, funcțiile, brandurile și accesoriile, procesul poate deveni copleșitor.

Aspiratoarele disponibile la această oră pe piață vin într-o mulțime de modele, de la zeci de branduri, toate cu propriile pachete de funcții și accesorii, iar prețurile de achiziție pornesc de la nici 100 de euro și pot ajunge până la peste 2000 euro.

Astfel, cu atât de multe opțiuni din care să alegi și cu atât de mulți factori de luat în considerare, poate fi destul de complicat să decizi care este modelul potrivit pentru tine. Achiziționarea unui aspirator nou nu trebuie să fie un proces dificil, ci mai unul simplu și relaxant, la un click distanță, asta dacă deja ți-ai dat seama ce dorești și câți bani ești dispus să investești. Înainte de a lua orice decizie, prima întrebare la care ar trebui să răspunzi este:

Cu sac sau fără sac?

După cum spuneam, sunt multe tipuri de aspiratoare, dar în cele din urmă totul se rezumă la două categorii principale: cu sac și fără sac. Ambele funcționează la fel și vin cu o varietate de accesorii și extensii, care să facă activitatea de aspirat casa ceva mai puțin obositoare. Dar, pentru a-ți face o idee mai bogată despre care ar fi opțiunea de aspirator potrivită pentru tine, haide să trecem împreună printr-o serie de avantaje și dezavantaje ale aspiratoarelor cu sac, respectiv fără sac.

Igienă

Dacă vorbim despre un aspirator cu sac, căruia trebuie să îi schimbi periodic sacul și nu trebuie să îl curăți, atunci igiena e la ea acasă. În schimb, dacă ne referim la aspiratoarele cu sac pe care trebuie să le golești la un anumit interval de timp, activitatea ar putea fi nu doar neigienică, ci mai degrabă neplăcută. Aspiratorul care îți permite să arunci sacul de unică folosință cu totul te va scăpa de un deranj destul de mare și ar ține potențialii alergeni departe de aerul pe care îl respiri.

În ceea ce privește aspiratoarele cu fără sac, cu rezervor din plastic pentru depozitarea mizeriei, acestea sunt foarte practice și ușor de curățat, atât timp cât respecți pas cu pas indicațiile producătorului și înlături scamele, praful și murdăria periodic. Un aspirator fără sac, cum este spre exemplu Aspiratorul Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine, pe care l-am testat 7 zile la Noobz, se curăță foarte simplu, la o simplă apăsare de buton, recipientul golindu-se în mod convenabil.

Spre deosebire de aspiratorul cu sac clasic pe care îl folosim zilnic acasă, un model mai vechi, care are deja peste 3 ani de la achiziționare, aspiratorul fără sac de la Miele nu schimbă mirosul aerului din încăpere cu unul închis și greu de respirat, ci oferă întocmai sentimentul de prospețime de care ai nevoie atunci când faci curățenie. Nimic nu poate fi mai neplăcut decât să faci curățenie în casă, iar când aspiri să ai un miros intens de praf.

Astfel, un foarte mare dezavantaj al aspiratoarelor cu sac este acela să în timp, dacă nu le-ai curățat corespunzător după fiecare sesiune de aspirat, produc un miros când le pornești, care te determină să folosești mai degrabă o mătură decât un aspirator pentru a face curat în casă sau la birou. E cam același lucru cu momentul în care îți cosmetizezi mașina, dar ai uitat să faci și o igienizare a sistemului de aer condiționat.

Cheltuieli

În cazul unui aspirator cu sac, trebuie să ții cont că, trebuie să înlocuiești din când în când sacii, ceea ce înseamnă că la un moment dat ai putea ajunge să mai investești bani în saci cât ai dat inițial pe aspirator. În funcție de modelul pe care îl cumperi, prețul sacilor poate varia.

Astfel, stabilește cât de des aspiri casa, după care gândește-te dacă aceste costuri recurente merită, în special când pe piață există disponibile alte modele de aspiratoare care nu te condiționează la acest capitol.

Unde mai pui că, în mijlocul procesului de aspirare al locuinței, sacul aspiratorului s-ar putea umple și ai fi nevoit să dai o fugă până la magazin pentru a cumpăra consumabilele necesare. Iar o altă potențială problemă a aspiratoarelor cu sac ar putea fi cea legată de momentul în care producătorul ar opri producția de saci pentru unitatea achiziționată de tine.

Această problemă a intervenit în ultimul an și la noi în ceea ce privește aspiratorul cu sac pe care îl utilizăm, motiv pentru care am început să testăm cât mai multe modele de aspiratoare fără sac, ca în cele din urmă să alegem modelul potrivit nevoilor noastre.

În cazul primului aspirator fără sac produs de Miele, Blizzard CX1 Comfort EcoLine, nici nu se pune problema consumabilelor, dar pe de altă parte prețul de achiziționare al acestuia ar putea fi unul destul de mare pentru utilizatorii cu buget redus. Totuși, despre acest aspect vom discuta mai spre finalul articolului, când vom pune în balanță prețul, versus celelalte beneficii ale unui aspirator cu sac sau fără sac.

Performanța

Când vorbim despre aspiratoarele cu sac, pot apărea probleme destul de mari la nivel de performanță pe măsură ce sacul se umple. Performanța ar putea să scadă pe măsură ce sacul se umple de gunoi, semn că vei obține performanța optimă doar atunci când ai curățat sacul sau l-ai înlocuit cu unul nou.

În același timp, este destul de dificil să îți dai seama când un sac este plin, așa încât ai putea risca să cheltui bani inutil pentru înlocuirea sacilor prea devreme sau poți pierde timpul cu aspiratul folosind un sac care este prea plin pentru a mai absorbi la capacitate maximă.

Desigur, printre modelele noi de aspiratoare cu sac, producătorii s-au gândit să adauge un indicator luminos care să te atenționeze când sacul este supraîncărcat și trebuie schimbat, dar oricum acest beneficiu poate varia de la model la model.

Aspiratorul Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine vine cu un rezervor transparent care colectează gunoiul, lucru ce ajută utilizatorul să vadă în timp real ce anume blochează orificiile sau dacă este momentul să fie aruncat gunoiul. Mai mult decât atât, rezervorul din plastic poate fi spălat cu ușurință, ca de altfel și filtrul pentru praf.

Golire

Cu un aspirator fără sac, vezi când recipientul pentru mizerie trebuie golit, dacă aparatul funcționează eficient, ca de altfel și dacă adună mizeria sau nu. În plus, e plăcut să ai o dovadă vizuală că aspiratorul tău chiar strânge mizeria. O golire timpurie a rezervorului aspiratorului nu face decât să prelungească durata de viață a produsului și să țină aerul din încăpere curat pe durata procesului de aspirare.

Aspiratoarele fără sac sunt prietenoase cu mediul, în vreme ce aspiratoarele cu sac pot presupune achiziționarea a sute de saci într-un ciclu de viață. Cu un aspirator fără sac, nu vei fi nevoit să arunci  și sacul de unică folosință cu fiecare umplere. Dacă ții la mediul înconjurător, probabil vei dori să ții cont de acest aspect atunci când alegi să achiziționezi un aspirator nou.

Concluzii aspirator cu sac sau aspirator fără sac

Așa cum reiese din analiza de mai sus, balanța se înclină spre aspiratorul fără sac, în vreme ce aspiratorul cu sac bifează o serie de dezavantaje care pe termen lung pot deveni destul de frustrante. Totuși, și aspiratoarele fără sac au dezavantajele loc, printre care găsim expunerea mărită la alergeni și faptul că anumite tipuri de modele necesită prea multă mentenanță (curățare și spălare periodică).

Pentru a evita contactul cu alergenii, este indicat să curăți rezervorul aspiratorului afară, în curte sau pe balcon, asfel încât să înlături nu doar din murdăria de pe pardoseală, ci și pe cea din aer. Atât modelele de aspiratoare cu sac, cât și cele fără sac au propriile avantaje și dezavantaje, dar în cele din urmă niciunul nu poate fi premiat ca ”cea mai bună opțiune”.

Pe piață, găsim o mulțime de modele de aspiratoare cu sac și aspiratoare fără sac, care vin cu diferite tehnologii și opțiuni de filtrare, dar pentru a decide în final care este cea mai bună alegere pentru tine și casa ta, ar trebui să răspunzi la următoarele întrebări: ”ce buget am disponibil?”, ”cât timp vreau să aloc curățatului sacului / rezervorului?”, ”cât de mult țin la mediul înconjurător și la aerul pe care îl respir?”, ”greutatea și dimensiunea contează?”.

Am adus în discuție și greutatea cu dimensiunea pentru că, modelul de aspirator cu sac pe care îl avem de mulți ani este destul de ușor de utilizat, poate fi tras cu ușurință atunci când facem curățenie, în vreme ce aspiratorul fără sac pe care l-am testat de la Miele este ceva mai greu. Desigur, acest aspect ține și de materialele din care sunt create aspiratoarele, calitatea și durabilitatea acestora.

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Aspiratorul Miele Blizzard CX1 Comfort EcoLine

Pentru că e foarte important să elimini dezavantajele atunci când alegi să cumperi orice produs, voi începe cu ce nu mi-a plăcut. În primul rând, aspiratorul este foarte mare, greu de operat și greu în ceea ce privește greutatea.

Desigur, într-o locuință de la 80 – 120 de metri pătrați în sus, acesta este mai mult decât potrivit, în vreme ce pentru un apartament de 50 – 80 de metri pătrați, ai putea avea ceva probleme când vine vorba de acționarea pe un perimetru mai mic sau de depozitarea acestuia.

Mi-ar fi plăcut ca mecanismul de prindere al accesoriilor să nu presupună apăsarea unui buton și să pot să schimb peria sau rezerva pentru colțuri folosindu-mă de picior (fac asta la aspiratorul meu).

Tubul telescopic este confortabil într-adevăr, se poate regla în mod intuitiv și se blochează în poziția aleasă, dar materialul din care este creat acesta este cam greu, iar pentru o femeie mai mică de înălțime sau mai firavă ar putea fi o problemă, dacă are de aspirat și pânza de păianjen din colțuri.

Iar pentru că am încheiat cu dezavantajele, voi termina într-o notă optimistă, iar asta pentru că aspiratorul fără sac de la Miele, Blizzard CX1 Comfort EcoLine, mi s-a părut extrem de bun îndeosebi pentru aspirarea covorului din sufragerie, care este destul de gros și colectează multe firimituri, scame, păr de la câine sau obiecte foarte mici pe care le mai scăpăm din mână de-a lungul timpului și nu pot fi observate printre franjurii acestuia.

Faptul că pot vedea în rezervor ce anume am aspirat din diferite colțuri ale casei, mă ajută să mă asigur că nu arunc la tomberon bani scăpați pe sub comodă sau bijuteriile care mai cad din când în când după noptieră.

Un alt avantaj mi se pare faptul că pot porni sau opri aspiratorul de la butonul plasat pe mânerul de la capătul tubului telescopic sau că pot regla tot de acolo viteze de aspirare. În cazul covorașului de la intrare, spre exemplu, nu este deloc plăcut când vezi că e tras pe tubul telescopic.

În plus, reglajul vitezelor este foarte benefic și pentru momentele în care ai de aspirat draperiile din casă, atunci când ai programată curățenia generală.

Roțile DynamicDrive oferă o aspirare silențioasă și asigură o amortizare care protejează pe termen lung parchetul, pardoseala din marmură, granit sau gresia. Un aspect foarte practic și benefic al aspiratorului fără sac de la Miele ar mai fi sistemul de staționare pentru pauzele de aspirat. Dacă este nevoie, duza pentru pardoseală și tubul de aspirare pot fi păstrate pe laterala aparatului.

Dacă iei în considerare avantajele pe termen lung ale aspiratorului fără sac, o investiție de puțin peste 1800 lei, cât costă modelul de la Miele, nu este deloc mare. În schimb, dacă nu pari deranjat de gândul că o dată la 2 – 3 ani vei schimba aspiratorul cu unul nou, din varii motive, de la performanță la miros, atunci poți să te mulțumești cu un produs care să nu coste mai mult de 450 – 500 lei.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version