Home Lifestyle Turist în Belgrad, Serbia pentru 24 de ore

Turist în Belgrad, Serbia pentru 24 de ore

0
vacanta in belgrad serbia

Aventura în #10țări #14orașe #20zile în Europa începe cu Belgrad. Îți spunem cum e să fii turist în Belgrad timp de 24 de ore. Totul de la drum, la cazare, mâncare, obiective turistice, parcare si tehnologie, vă spunem în acest articol. Pentru video, dați play la vlogul de mai sus. Merită!

Turist în Belgrad – Drumul spre Belgrad

Am pornit spre Belgrad, Serbia, duminică dimineață, pe 17 februarie 2019 la ora 09:30. Am ajuns la cazare la ora 17:30. Atenție! Belgrad e cu o oră în urmă noastră, ceea ce înseamnă că am condus de fapt 9 ore cu tot cu opriri.

La ieșirea din România în vamă am stat doar 6 minute și ne-au fost controlate doar actele. Am fost nevoiți să avem la noi cartea de identitate, talonul mașinii, rovinietă și asigurarea.

La intrarea în Serbia am stat 14 minute și au fost controlate aceleași acte, dar am fost întrebați și cât timp stăm în țară. Pentru cei care nu știu, ai 24 de ore la dispoziție să anunți poliția locală de prezența ta în Serbia. Dacă te cazezi la hotel sau prin Airbnb, cum am făcut noi, proprietarii sunt obligați să raporteze pentru tine.

Drumul spre Serbia a fost parțial bun, parțial cu provocări.

tunel dunare romania-belgrad

Din cauza asfaltului degradat de la granița cu Serbia până la autostrada A1 care duce în centrul Belgradului. Din păcate, sunt doar 64 km de autostradă, în rest conduci prin localități îmbătrânită, uitate de lume.

Pe măsură ce te îndrepți spre Belgrad zici că intri într-o altă lume. E curat peste tot, vezi un oraș animat, plin de viață și voie bună, nu doar ziua, ci și noaptea.

Taxa de autostradă a fost de 8 lei pentru 64 km pe A1. Iar pe A3 până la granița cu Croația, 84 km au costat 12 lei.

Turist în Belgrad – Cazare Belgrad

Ne-am cazat în centrul Belgradului prin Airbnb. Pentru cei interesați, am stat în Queen Apartment. O garsonieră destul de mare, ca un studio din România, cu un design interior boem, ferestre și uși mari. În stilul arhitectural al orașului în care te afli.

Am plătit 126 lei cazarea o noapte si 24 lei taxa de curățenie. Am stat la cazare doar să dormim și să facem baie. Patul super confortabil avea 2 metri pe 2 metri și era de fapt o saltea foarte mare așezată pe 4 paleți.

Apartamentul se află la demisolul unui bloc vechi, dar care pare destul de rezistent. Ferestrele dau într-o curte interioară și sunt destul de mari. Nici pe departe la fel cu ce vedeți în România când vorbim de demisol.

În imediata apropiere a blocului sunt mai multe restaurante, cafenele, cofetării și chioșcuri de ziare. Locația nu e foarte aproape de Dunăre. În schimb, mergi pe jos aproximativ 20 de minute până la Fortăreața din Belgrad și 10 minute până în centrul vechi.

Cât costă parcarea în Belgrad

De când ne-am făcut planul de vacanță, toate lumea ne-a recomandat să avem grijă unde parcăm mașină.

În Belgrad ai 2 opțiuni. Să parchezi pe stradă (În zona I, zona II sau zona III) sau în parcare privată.

Dar să o luăm pe rând. Pe stradă, de luni până vineri, de la ora 21:00 până a 2-a zi la 07:00 și în weekend e gratis. Apoi, trebuie să plătești prin SMS parcarea pentru câte ore e necesar. Atenție! În zona I ai voie o oră, zona II doar 2 ore și zona III doar 3 ore. Apoi, nu am înțeles exact ce se întâmplă, dar se pare că trebuie să muți mașina.

Pentru că nu prea se vorbește engleza în Belgrad, am zis să nu riscăm. Gazda ne-a sugerat să lăsăm mașina pe trotuar, gratis. Nu ne doream să vizităm parcul auto, așa că am mers în parcarea privată.

A costat 12 euro (1500 dinari) și am avut mașina în parcare pentru 17 ore. O puteam ține până la 24 de ore în banii ăștia. Practic, intri la Day Pass. Dacă stai sub 15 ore, plătești 100 dinari pe ora.

Dacă stai peste 15 ore, plătești doar 1500 dinari

E convenabil pentru cine parchează o zi întreagă și mai puțin pentru cei care stau cu orele. Oricum, tot e mai puțin pe ora decât în centrul Bucureștiului. În Belgrad dai nici 4 lei/oră, în București dai minim 6 lei/lei și până la 10 lei pe oră.

Recomandăm să parcați la privat pentru siguranță și liniște. Mașina e supravegheată 24/7, puteți lăsa bagaje în ea. Costurile ajung tot acolo și dacă o parcați pe stradă.

Ca să achitați parcarea prin SMS trebuie să aveți cartelă cu număr de la un operator local. Aceasta costa 1 euro (120 dinari). Dar nu are credit și trebuie să încărcați cu suma necesară. Pe ora dacă dai 96 dinari pe oră, la 17 ore parcarea costa 14 euro. Deci e mai avantajos la privat și clar mai sigur.

Turist în Belgrad

Dacă ajungi seara, ca noi, îți recomandăm să mergi să vezi Fortăreața din Belgrad. De acolo poți să admiri și vederea panoramică a Dunării. O să ai parte de un sentiment deosebit de liniște și relaxare.

La intrarea în fortăreață, poți să admiri reprezentația celor 4 anotimpuri

Dai o fugă în China

Te fotografiezi cu maimuțele

Cu pinguinii

Și cu cerbii albi

Vă spun, e de poveste. Iar pe cei mici siguri îi fascinezi. Le mai cumperi o vată pe băț sau pop corn cu caramel și ai tăi sunt.

Poți să te plimbi noaptea în fortăreață. Dar deosebit e să mergi pe spațiul de promenadă de pe marginea acesteia.

Poți să admiri întreg orașul luminat și Dunărea. E romantic, e relaxant, e ceea ce trebuie când vrei să te reculegi.

Fortăreața din Belgrad e la fel de frumoasă ziua, cum e noaptea.

În incinta fortereței găsești o biserică, un restaurant, muzeul armatei, dinozauri și spații unde te poți relaxa ca nicăieri altundeva.

Tancuri și rachete din Fortăreața din Belgrad

Biserica din Fortăreața din Belgrad

Turist în Belgrad – Viața de noapte

Nici n-ai spune că ești într-un oraș cu o greutate istorică atât de mare. Centrul vechi e plin de viață chiar până spre miezul nopții și după. Magazinele se închid toate la ora 22:00. Dar cafenele, restaurantele și pizzeriile stradale au program mai lung sau chiar 27/7. N-am încercat cluburile, dar sunt pe listă pentru data viitoare.

E bine să mergi în Belgrad pentru cel puțin 3 zile. Să ai timp să intri și prin magazine, să ajungi și la Dunăre și să admiri și cultura veche, dar foarte bine conservată. Cele 24 de ore ale noastre au fost ca o avalanșă de informație. Sigur la următoarea vizită va fi mult mai familiar.

La Fortăreață nu plătești nimic. E gratis să vizitezi. Poți să mănânci și să vezi ceva la restaurantul din mijlocul cetății. Spre exemplu, 1900 dinari (80 lei) costa un platou de 2 persoane cu specialități locale. Cafeaua e vreo 240 dinari (8 lei).

Pentru că am vrut să vizităm cât mai mult, am preferat să nu stăm la restaurant. Am păcălit foamea cu pizza în centrul vechi. O margherita de 42 cm a costat 520 dinari (21 lei). În România o mănânci cu 42 lei. Cel puțin așa e în Otopeni.

Mega Image găsești și în Belgrad. I se spune MAXI și ai aceleași sortimente de mâncare ca acasă. Ba chiar se prepară pe loc și sushi. Iar mâncarea gătită e ceva mai variată aici. Cu 1000 dinari, 2 persoane mănâncă bine și le mai și rămâne ceva.

Turist în Belgrad – Ce tehnologie am luat cu noi

Am filmat cu GoPro Hero 7 Black și GoPro Fusion. Am fotografiat cu Samsung Galaxy Note9. Vlogurile le vedeți pe YouTube, pozele pe Instagram și Facebook.

Am avut în permanență la noi o baterie externă de 20000 mAh de la Trust. Pentru că nu am vrut să rămânem fără energie cât timp am fost în mișcare.

Din păcate, Serbia nu e în Uniunea Europeană. De aceea, nu am avut semnal la telefon. Am utilizat, în schimb, internetul wireless. Atât la cazare, cât și în centrul vechi, la benzinării și la Mc Donald’s.

De când am intrat în Serbia, vreo 60 km am avut semnal de la Orange. Asta pentru că am mers pe malul Dunării și la distanță se o lățime de fluviu era acoperire. Așa că am făcut hot spot pe dispozitive de pe Netgear Nighthawk.

Ne-am distanțat de graniță și s-a dus și rețeaua. Dar ne-am descurcat.

Pentru a nu ne rătăci cu mașina, am folosit sistemul de navigație de pe Suzuki Vitara. Am ajuns la destinație fără probleme. Precizia e precizie. Nu putem spune că ne-a lipsit Waze.

Dacă vreți să scriem un articol despre Suzuki Vitara, spuneți-ne în comentarii

În Belgrad te poți conecta gratis 15 minute la rețeaua wireless a unui operator. Nu știu dacă e o rețea asigurată de autorități, dar e bine să știți de ea.

De regulă, oriunde vrei să beneficiezi de wireless, te conectezi cu Facebook sau Google. Asta e, îți iau datele personale, dar ai contact cu prietenii virtuali. E win-win.

Poți să cumperi cartele de la operatorii locali. Dar dacă stai doar câteva zile, nu văd rostul. Dacă ai wireless, vorbești pe WhatsApp sau Facebook Messenger.

Nu am avut când să testăm viteza de internet la cazare. Dar, încarca destul de greu, atât fotografii cât și video. Bănuim că la capitolul internet nu e strălucită Serbia. Altminteri, cum să ne explicăm că presa scrisă e în plină floare aici?

Cam asta e la capitolul tehnologie în Belgrad, Serbia. Vlogul a fost editat de pe Lenovo Yoga 730. Un laptop foarte practic, dotat cu un pachet de funcționalități gândit pentru nevoile noastre. O să vă spunem mai multe despre el într-un review pe www.noobz.ro.

Turist în Belgrad – Ce am văzut, dar vom vizita data viitoare

Nu am apucat să vizităm tot ce ne doream. Așa că dată viitoare vrem să testăm restaurantele de le Dunăre. Cele amenajate pe vas sau pe ponton.

De asemenea, vrem să vizităm muzeele și clădirile administrative. Iar pentru că prețurile sunt mai mici decât în România, ne pregătim un buget de haine de cheltuit în mall în Belgrad.

Nu știm dacă se fac tururi pe Dunăre. Dar ne interesăm și vă ținem la curent.

În afară de Belgrad, în Serbia mai vrem să vizităm și Novi Sad. Dar, în următoarele vacanțe. Acum, mergem mai departe în Zagreb, Croația. Circuitul de 10 țări, 14 orașe în 20 de zile continuă.

Nu uitați să vă abonați la YouTube NoobZ pentru vloguri. Vedeți imagini în exclusivitate și vă luăm cu noi în circuit. Puteți vedea și la 360 de grade cum e să fii turist în Belgrad, Serbia pentru 24 de ore.

FILMĂM cu:
GoPro Hero 7 Black
GoPro Fusion
Samsung Galaxy Note9

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version