Home Review TCL C71 este un televizor QLED 4K la preț de LED 4K

TCL C71 este un televizor QLED 4K la preț de LED 4K

0

Din seria de smart TV-uri pe care le testăm la Noobz, astăzi vorbim despre modelul TCL C71 QLED 4K. Un televizor QLED accesibil, cu Android TV, pe care am vizionat Netflix și YouTube în ultimele zile.

Înainte de a primi în comentarii întrebarea ”Ce mai este și TCL?”, o să vă spun câteva lucruri despre istoricul companiei. Nu de alta, dar nu vorbim despre un producător mic, ci doar despre unul care a venit ceva mai târziu în România.

TCL este o companie fondată în urmă cu 39 de ani și are sediul central în Huizhou, Guangdong, China. Printre produsele pe care compania le comercializează se numără televizoare, smartphone-uri, aere condiționate, mașini de spălat și frigidere.

TCL a lansat noua gamă de televizoare C71 și C81

În România, cel puțin pentru moment, TCL a lansat doar noile game de televizoare, C71 și C81. Urmează să primim mai multe vești de la companie în viitorul mediu spre îndepărtat.

În ceea ce privește veniturile TCL, în 2014 au fost raportate 16.44 de miliarde de dolari, la un număr de 79.293 de angajați. TCL operează în peste 80 de orașe din Africa, Asia, Australia, Europa, America de Nord și America de Sud.

De asemenea, deținea la ultima raportare 18 centre de cercetare și dezvoltare, 20 de fabrici de producție și peste 40 de birouri de vânzări la nivel global.

Core-ul afacerilor TCL este reprezentat de televizoare. Tot TCL deține din 2016 și brandul BlackBerry. Din păcate, acesta nu a avut mare succes în ultimii ani, cu tot cu încercarea de trecere la sistemul de operare Android.

Să revenim la televizoare și să ne concentrăm în special asupra panourilor QLED

Nu de alta, dar cel puțin pentru moment, în România TCL este singurul producător care a lansat alternative de buget la televizoarele Samsung QLED.

Desigur, așa cum era de așteptat, ecranele QLED sunt achiziționate de la Samsung Display.

Diferența majoră dintre smart TV-urile TCL QLED și Samsung QLED se face la preț. Desigur, putem vorbi și despre sistemul de operare, interfață, caracteristici ce țin de design. Cum de altfel, despre faptul că Samsung a reușit să reducă semnificativ grosimea televizoarelor cu ajutorul box-ului extern.

Însă, o să ne concentrăm în special pe ideea că TCL QLED TV sunt în acest moment, cele mai accesibile smart TV-uri cu panou QLED de pe piață.

Ce este QLED, pentru cei care nu s-au lămurit deja?

QLED vine de la Quantum Light Emitting Diode. În termeni non-tehnici, asta înseamnă că peste tehnologia LED TV pe care o cunoaștem cu toții, sunt folosite nanoparticule mici numite quantum dots pentru a încărca foarte mult luminozitatea și culoarea conținutului pe care îl afișăm pe ecran.

Printre companiile care au încheiat un parteneriat de licență pentru QLED cu Samsung se numără TCL, Sony, Vizio și Hisense.

Cum funcționează tehnologia quantum dots?

Deși veți auzi părerologi care susțin că QLED este o tehnologie care nu diferă de LED, vă recomand să faceți singuri documentările. În descriere o să vă las inclusiv un articol în care am explicat detaliat ce sunt LED, OLED și QLED și ce dezavantaje are OLED în fața QLED.

Nu o să intru în acest moment în contrele producătorilor de smart TV-uri pe tema ”ce tehnologie este mai bună”. În schimb, o să redau cât de bună mi se pare tehnologia QLED de pe C71 de la TCL, raportat la panoul OLED pe care l-am testat pe ultimul Philips Ambilight care a venit la Noobz sau la smart TV-urile LED nenumărate testate de-a lungul anilor.

TCL C71 urmează să fie listat în ofertele retailerilor din România

Cât despre preț, se discută despre o marjă de la 550 la 680 euro pentru modelul testat de noi. S-a speculat și prețul de 800 euro. Motiv pentru care o să vorbim despre o marjă de la 2800 la 3800 lei pentru ceea ce se vrea a fi o alternativă QLED accesibilă.

E mult, e puțin să dai și 3800 lei pe un smart TV QLED? În contextul în care investești și mai mult de atât într-un telefon, eu zic că nu e mult.

TCL C71 – pachet, design, prima impresie

TCL C71 QLED vin în cutie cu două picioare pentru suport pe care le poți fixa pe laterale sau central în partea de jos a televizorului.

Totul ține de suprafața pe care dorești să instalezi produsul și de cât de mare vrei să fie distanța de la comodă la marginea TV-ului.

De asemenea, C71 vine cu suport VESA 200×200 și îl poți instala pe perete. Cântărește 14 kg și poate fi manevrat cu ușurință de o singură persoană, deși are o diagonală de 139cm.

În ceea ce privește designul, marginile și suporții sunt din metal, un tip de titan, iar spatele este din plastic. Mulțumită materialului de pe margini, nu rămân amprente dacă le atingi, iar integrarea în orice design este deosebită pentru că produsul aproape că nu are margini pe trei laturi.

În partea de jos este plasat logo-ul TCL, iar sub acesta găsim senzorul de pornire integrat într-o bară îmbrăcată în material textil care din câte am dedus pe durata testării joacă și roll de subwoofer.

Despre sunet o să vorbim puțin mai târziu

Pentru că ne-a surprins destul de mult. Tot în cutie găsim o telecomandă din plastic, fără tastatură QUERTY, din păcate. Aceasta are o construcție destul de ieftină, dar recunosc că am văzut telecomenzi și mai slabe calitativ decât aceasta.

În schimb, apreciez că funcționează fără probleme, nu trebuie să ai o anumită poziție când tastezi, butoanele sunt responsive, iar faptul că este subțire asigură mai mult confort pe timpul utilizării, comparat cu telecomenzile pătrățoase.

Pentru cei interesați, TCL a dezvoltat inclusiv o aplicație pe care o puteți folosi în locul telecomenzii. Nu de alta, dar știu sigur că în fiecare familie, telecomanda parcă prinde picioare și se ascunde câteodată și o găsești fix când te aștepți mai puțin și s-a încheiat și meciul sau emisiunea preferată.

tcl c71

Iar tot ca mic înlocuitor al telecomenzii, TCL s-a gândit să integreze pe spate dreapta-jos un buton de pornire-oprire care permite accesul și într-un meniu simplificat. Desigur, mai găsim în cutie și cablul de alimentare.

TCL C71 – porturi și butoane

În partea stângă-jos pe spate avem portul pentru cablul de alimentare, în dreapta-spate avem celelalte porturi, butonul pentru pornire/oprire, butonul de activare și dezactivare a comenzilor vocale pentru Alexa și Google Assistant.

În total, C71 beneficiază de 11 porturi: USB 2.0, LAN, HDMI 1 4K, HDMI 2 4K, portul pentru input cablu, input satelit, input audio, HDMI 3 4K, încă un USB 2.0, un adaptor AV și un port pentru mufă jack de 3.5 mm.

Așadar, ai porturi suficiente să conectezi consola pentru a te juca jocurile 4K preferate, poți utiliza căști dacă nu vrei să îi deranjezi pe cei care dorm sau poți conecta orice altfel de dispozitiv dorești la televizorul tău de la TCL.

Tot ce trebuie să ții cont este că pentru orice conexiune ai nevoie de cabluri dedicate care nu vin în pachet cu smart TV-ul. Spre exemplu, noi folosim televizorul drept monitor de control în timpul live-ului, iar pentru asta am achiziționat separat un cablu HDMI.

Iar acum că am acoperit tot ce ține de pachet și design, o să trec la imagine

la final las sunetul. V-am mai spus în review-ul pentru Philips OLED pe care îl găsiți pe canal că diagonala de 55 inch (139cm) ar trebui să fie o opțiune în fiecare casă.

Dacă aveți în plan să vă schimbați vechiul televizor, căutați opțiuni cu diagonala mai mare. Găsiți la prețuri accesibile atât versiuni LED 4K, cât și OLED 4K și acum QLED 4K adus de TCL în România.

În acest moment, din ce am analizat pe site-urile retailerilor, TCL C715K este cea mai bună alegere raportat panou, sunet – preț. Personal, sunt de părere că decât să dai 6000 lei pe un smart TV OLED, indiferent de producător, mai bine dai un ochi pe TCL QLED.

Luminozitatea, culorile, contrastul, o să te lase fără cuvinte la prețul de mai puțin de 4000 lei. Din experiența mea de testare, QLED este peste OLED la capitolul luminozitate și contrast.

Unii vor tinde să mă contrazică, însă am ajuns la această concluzie după multe televizoare pe care am vizionat conținut 4K și mai nou, 8K.

Nu spun că OLED nu merită banii

Categoric, nu. Însă, înclin balanța spre QLED, mai ales dacă e să eliminăm acel efect de burn-in de care nici acum nu au reușit unii producători de televizoare să scape. Iar dacă este să analizăm prețurile, cu panou OLED nu prea găsești smart TV sub 5000 lei.

Cu panou QLED iată că avem alternative extrem de bune la preț de la TCL. Și nu, nu sunt plătită să vă spun asta. Am cerut de la TCL smart TV la test tocmai pentru că am văzut că a venit în România cu o alternativă pe care mulți dintre consumatori o așteptau.

Până de curând auzeam în jurul meu afirmația ”degeaba sunt bune televizoarele QLED și redau super imagini, culori, luminozitate, dacă îți dai un rinichi pentru ele.”

Ei bine, nu îți mai dai un rinichi acum. Ba chiar dai mai puțin pe un televizor cu tehnologia QLED decât dai pe un smartphone premium.

TCL C71 QLED 4K nu e perfect

Însă, pentru banii pe care îi dai, are mai mult decât ți-ar putea oferi orice alt producător într-un pachet cu panou OLED sau QLED. Asta pot să o afirm cu tărie.

Dacă produsul ar fi avut Ambilight, pentru că ne știți că suntem fani, ar fi fost un best-buy pentru noi. Însă, pentru cei care nu sunt fani Ambilight, oricum este un best-buy.

Unde pierde TCL C71 o să vă spun în minutele ce urmează. Însă, nu înainte de a vorbi despre sistemul de operare. Este un smart TV Android, însă nu vine cu ultima versiune a sistemului de operare.

Are doar Android 9 și urmează până la final de 2020 să primească update la Android 10. Interfața de utilizare este intuitivă, ai buton dedicat Netflix pe telecomandă, iar aplicații precum Netflix, YouTube, Rakuten, Amazon Prime și T-Cast vin preinstalate și după ce ai configurat televizorul, pur și simplu te autentifici și consumi conținutul preferat.

Ce nu mi-a plăcut deloc la TCL C71 este timpul de așteptare când îl pornești

Durează în medie 15 – 20 de secunde de când apeși butonul de pornire până când se deschide ecranul. Asta ne demonstrează că procesorul este leneș, iar în condițiile în care ai apucat să deschizi un pic mai târziu TV-ul pentru emisiunea preferată, poți pierde câteva zeci de secunde cu pornirea acestuia.

În rest, o dată ce s-a pornit, aplicațiile funcționează foarte bine, cel puțin până la momentul review-ului nu au existat bug-uri, iar interfața este extrem de simplu de utilizat pentru orice utilizator.

Înainte să ajungă televizorul la test, am citit o serie de recenzii pe Amazon. De acolo am aflat că unii utilizatori din UK reclamă o desincronizare între sunet și buzele actorilor. Am urmărit special acest aspect în serialele pe care le-am vizionat pe Netflix și în videoclipurile pe pe YouTube.

Nu am sesizat o neconcordanță în scene cu personaje, însă am văzut o ușoară leneveală a procesorului când am redat videoclipuri 8K pe YouTube. Televizorul are doar capacitate 4K și mă gândesc că de aici putem deduce că atunci când va exista suficient conținut 8K, nu va fi pregătit să ducă rezoluția.

În schimb, poți seta oricând să vizionezi pe YouTube 4K sau FullHD. Iar dacă adăugăm și faptul că are funcție HDR10+, trageți voi concluzia ce imagini poate să redea.

Procesorul Quad Core  folosit de TCL cred că este călcâiul lui Ahile pentru TCL C71 QLED 4K

Însă când o să ascultați sunetul redat de televizor, poate că o să vă treacă nemulțumirea. Cel puțin, mie mi-a trecut. În filme de acțiune sau când asculți muzică prin casă, sunetul e blană, ca să ne exprimăm în jargoane.

Cu Dolby Athmos ai parte de o experiență audio ca la cinema. Dacă instalezi televizorul în dormitor sau living, o să sesizezi imediat sunetul captivant. Televizorul are două speakere de 10W pentru sunet și două boxe de 20W pentru muzică, acestea fiind Full Range, îndreptate în jos.

Nu sunt audiofil. Însă recunosc un sunet bun atunci când rulează. În general, la prețuri de până în 4000 lei, provocarea mare era la sunet. Nu am întâlnit niciun smart TV care să permită volum de peste 40 care să nu gâjâie și să nu aibă artefacte în acești bani.

Ei bine, C71 are un sunet clar indiferent de volum. Și dacă asculți muzică la maximum, nu se produc distorsiuni. Pentru cineva care vizionează multe seriale sau ascultă muzică atunci când face curat în casă sau pur și simplu se relaxează, acest aspect este foarte important.

În final, recapitulez avantajele și dezavantajele acestui smart TV

La capitolul avantaj avem:

– panou QLED 4K senzațional,

– margini din metal, rezistente la zgârieturi și amprente,

– două moduri în care să prinzi suporții, în funcție de ce înălțime dorești,

– suportul VESA și toate porturile de care am vorbit anterior,

– comenzi vocale pentru Alexa și Google Assistant,

– sunetul deosebit

– prețul, care este cel mai accesibil în acest moment pentru caracteristicile de care vă vorbeam.

Lista cu dezavantaje cuprinde:

– telecomanda din plastic, fără tastatură QUERTY,

– sistem de operare Android 9 în loc de Android 10, trebuie să așteptăm update

– un procesor modest care poate prezenta probleme la conținut cu o rezoluție ridicată sau în interacțiunea rapidă cu televizorul.

C71 este disponibil în variante de 50, 55 și 65 inch.

TCL a lansat și C81, o gamă cu un procesor mai puternic, dar tot cu preț de buget

Așa încât, dacă sunteți interesați și de acel model și vreți să îl testăm, ne puteți scrie în comentarii. Compania face parte din Alianța QLED începând cu 2017. Ceea ce înseamnă că e implicată în dezvoltarea categoriei QLED TV pe care cel mai probabil o va aduce pe și mai multe televizoare.

Cota de piață pentru TCL QLED este încă mică. Totuși, recenziile pentru produse sunt în mare parte pozitive. Noi am testat televizorul de buget C71 și am avut o experiență peste așteptări. Așteptăm cu interes și alte modele și noutăți de la producător.

Desigur, să ai un panoul QLED nu este tot una cu a avea o experiență completă, fără cusur pentru utilizator, însă trebuie să păstrăm în minte întotdeauna raportul calitate-preț.

Continuăm să utilizăm TCL C71 QLED 4K. Așa încât, dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne scrieți în comentarii.

Prețuri și disponibilitate TCL C71 și C81

Televizoarele TCL vor fi disponibile în România începând cu luna august. Prețurile variază în funcție de diagonalele acestora. Acestea încep de la 659 euro și urcă până la 1799 euro.

50C715  659 euro

55C715  699 euro

65C715  899 euro

55C815  749 euro

65C815  1199 euro

75C815  1799 euro

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version