Home Divertisment Aplicaţii Frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania

Frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania

1

Frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania. Mi-ar fi plăcut să scriu articole în care să spun că am scăpat de fraudele cibernetice, că Poliția Română a înțeles cum sunt păcăliți românii și că băncile și fintech-urile au găsit în sfârșit o soluție prin care să împiedice deschiderea conturilor infracționale. Din păcate, trebuie să afirm că toate entitățile enumerate sunt încă depășite de situație. De fapt, fie sunt depășite de situație, fie nu își dau suficient silința să prindă infractorii cibernetici.

UPDATE! Astăzi, 12.07.2021 Mario a primit înapoi banii în cont. Nu știe dacă pur și simplu s-a rezolvat problema cu hoțul sau Revolut a ales să îi returneze banii pentru că deja subiectul a apărut în presă. Oricum, important este că s-a rezolvat cel puțin problema banilor. Acum rămâne de văzut ce se întâmplă cu contul hoțului, dacă acesta a fost reperat de organele competente și dacă va fi sancționat. Din acest punct de vedere, doar Revolut poate explica situația.

Pe larg despre frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania

Campanii de informare cu privire la fraudele online au mai fost. Am fost și noi parte dintr-o astfel de campanie chiar cu OLX. Ceva email-urile pe tema asta au mai trimis și băncile. Am primit atenționări și de la Revolut, chiar și de la Banca Transilvania. Însă, tot nu e suficient. Trebuie o și mai mare conștientizare și implicare, pe de o parte din partea băncilor, a celor care trebuie să joace rolul de paznici ai banilor noștri și pe de alta parte din partea Poliției Române.

Să aud că un român a fost fraudat pe OLX și că Poliția Română era mai mult preocupată de fotbal decât de paguba acestuia, mă face să simt neîncredere. Ori, e important să ai încredere în organele statului, nu-i așa? Măcar să te simți în siguranță, dacă nu ești în siguranță cu adevărat.

Povestea lui Mario este povestea multor români fraudați prin OLX sau Revolut

Cum e de așteptat, Mario își va primi banii înapoi, la fel cum și Timo și alti români afectați și i-au primit. Însă stresul prin care aceștia trec, lasă urme. Asta nu înțeleg reprezentanții băncilor și Poliția Română. Stresul poate provoca dezechilibre de pe urma cărora unii oameni s-ar putea să nu își mai revină niciodată.

Să ai banii în cont și după câteva minute să dispară fără explicații, e un real șoc. În special dacă depinzi de acei bani pentru alte activități sau pentru a-ți plăti facturile.

Frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania – Povestea lui Mario

În urma actualizării anunțului meu din data de Marți, 6 Iulie 2021 pe olx.ro de vânzare a unui produs, am fost contactat de către o persoană aparent interesată cu poza falsă a 2 tineri din ,,Mangalia” pe aplicația WhatsApp. Fără să-mi dau seama că este vorba de un fraudator, am accesat link-ul primit pentru a-mi adăuga datele bancare pentru ca acesta să-mi transfere banii, iar ca să-i transfere, trebuia să am 300 RON pe cont. Ce porcărie!!!! (dețin discuția pe WhatsApp). 

Având în vedere faptul că nu aveam bani pe cont, am fost vulnerabil deoarece după job chiar trebuia să depun bani ca să efectuez o altă tranzacție personală fără legătură cu site-ul olx.ro.

Ca niciodată, nu mi-am dat seama că era un site foarte asemănător cu OLX,

depunând acolo datele ca și când plătesc ceva, dar sub forma de ,,Obține plata”. Trebuia practic să obțin 100 RON și mi-au luat din cont 104€, fără voia mea. Astfel, fără să autorizez intenționat plata către fraudator, datorită faptului că am dat datele cardului meu, acesta și-a retras din contul meu BT în contul lui Revolut suma de 104EUR (514,23 RON). 

Mi-au înscris cardul în Google Pay, eu fiind Apple, nu Android. La fel, fără voia mea. De obicei sunt foarte atent la detalii, dar mai ales la gestionarea finanțelor mele. Nu mi-a venit să cred ce ușor am fost păcălit. Apoi am început să caut și să citesc articole despre fraudele dese făcute prin intermediul Olx și Revolut. Nu știam de ele deoarece foarte rar folosesc Olx și Revolut.Cum am văzut această sumă blocată în aplicația BT24, am anunțat Banca Transilvania la care sunt client de mulți ani, mai exact din 2013, să blocheze cardul.

În aceeași seară târzie de 6 Iulie, am mers la secția de Poliție nr. 21 din Sectorul 6 – București pentru a depune plângere penală. Am primit numărul de înregistrare și mi s-a comunicat că plângerea va fi trimisă la Parchet pentru investigații și că în 15-30 de zile voi fi contactat. 

De specificat aici 3 lucruri foarte ciudate pe care le-am întâmpinat la secție:

1. Pic de empatie pentru cel înșelat n-a fost găsită. Erau mai degrabă interesați de meciul Italia 1-1 Spania de la Euro 2020
2. Cand mi-au înmânat biletul de ordine după ce am depus plângerea, mă uitasem la el bine să văd dacă totul chiar este în regulă și siguranță venind din partea lor. Observasem că biletul era cu data de 06.07.2020, nu 2021. A trebuit să corecteze și să tragă la xerox din nou biletul. Era luna Iulie și ei în sistem aveau biletele tot pe anul 2020!!! Și 
3. Nu mi-au dat o copie a plângerii în caz de ceva, iar când am mers a doua zi (Miercuri, 7 Iulie 2021) pentru o copie fizică sau online, nu aveau.Tot a doua zi am mers și la Sucursala Băncii Transilvania din București (zona Metrou Politehnica) pentru a cere returnarea sumei blocate.

Contactasem de 2 ori până în prezent pe cei de la Revolut, din aplicația lor, discutând pe chat cu 2 din agenții lor, conversațiile prezentându-le și la ghișeul băncii BT. Făcând o paranteză mare, pot spune că dintre cele 3 părți la care am apelat (BT, POLIȚIE ȘI REVOLUT), oamenii ,,străini” de la Revolut au fost cei mai prompți și vigilenți dintre toți cei la care am apelat.

Românii mei de la Banca Transilvania mă trimiteau la Poliția Română

Poliția Română mă trimitea la Banca Transilvania! Ei bine, din moment ce mi s-a comunicat faptul că BT nu poate interveni asupra sumei blocate si securizate, luând contact la ghișeu și cu Sucursala de la Cluj, ci doar Poliția poate face asta, am rugat a treia zi (Joi, 8 Iulie 2021 – la aceeași Sucursală BT București) să fac o cerere măcar, la sfatul celor de la ghișeul BT, pentru ca cei de la VISA/MASTERCARD să intervină pentru mine către Revolut printr-un email urgent și oficial la adresa primită de la oamenii lor pe chat (formalcomplaints@revolut.com), iar acolo în conținut să fie menționate toate datele (furnizate de mine din aplicația BT) fraudatorului pentru ca să-i fie blocat contul și suma să-mi fie returnată. 

Învoit fiind de la lucru, m-am intors îngândurat de la bancă fără mari speranțe că solicitarea mea semnată de BT pentru cei de la VISA/MASTERCARD va interveni pentru mine. Aveam sentimentul că sunt mingea lor de joacă, iar presiunea că banii mei vor putea intra din moment în moment în contul hoțului mă măcina. Îmi era așa de tare ciudă că am fost înșelat așa de liber și ușor!! Și da.

Frustrarea era așa de mare

încât n-am mai așteptat după răspunsul la sesizarea mea către VISA/MASTERCARD prin BT și am trimis în seara de Joi, 8 Iulie 2021, un mail detaliat către Revolut cu toate datele care arată că am fost furat și înșelat.

Sunt din ce în ce mai multe fraude de acest fel prin Banca virtuală Revolut și problema este că oamenii nu caută să-și ceară drepturile. Să recupereze banii, indiferent de sumă. Să prindă fraudatorul. Sau măcar să-i blocheze contul cu autorul băncii. Și nestopând corupția, hoția, minciuna, înșelăciunea, fraudatorii profită și își fac de cap.Iar asta încearcă acum un simplu tânăr român de 28 ani. Să recupereze banii și să prindă fraudatorul. Va urma…

Frauda prin OLX, Revolut și Banca Transilvania – Cam așa arată povestea lui Mario

Email-ul de la Mario a ajuns la noi cu o arhivă generoasă prin care se observă clar prin cât stres a fost nevoit acesta să treacă. Tot acest stres ar fi putut fi evitat de Revolut, VISA și Banca Transilvania. Dat fiind că sunt 3 entități bancare implicate, responsabile pentru protecția banilor cetățeanului, acestea ar trebui să aibă câte un departament dedicat fraudelor. Însă aceste departamente să funcționeze între instituții instant din momentul în care clientul semnalează frauda.

Am primit de la Mario inclusiv conversațiile cu Revolut Marea Britanie. Înțeleg că dintre toate părțile implicate, Revolut pare să miște cumva lucrurile. De altfel, banii urmează traseul către un cont de Revolut deținut de infractor. E firesc ca Revolut să facă investigațiile necesare să prindă hoțul. Iar dacă nu îl prinde, pentru că spune că ”banii sunt asigurați”, e și mai firesc să îi dea Revolut banii lui Mario și apoi să își continuie socotelile cu infractorul.

Nu am prea mari pretenții de la Poliția Română

Poliția Română e depășită din toate punctele de vedere. Motivele? Putem enumera sute. Însă nu despre asta este vorba în articolul de față. Poliția Română însăși ar putea avea un departament dedicat pe infracțiuni cibernetice. Nu de alta, dar polițiștii noștri sunt învățați să urmărească traficanți de carne vie, droguri, cămătari, violatori, însă nu prea le au cu prinderea infractorilor cibernetici, cu precădere a celor care fură bani din conturile cetățenilor.

Nu există scuză pentru care secția de poliție la care Mario a depus plângere nu a luat legătura imediat cu poliția din Mangalia. Nu există scuză că nu s-a luat urma infractorului. Dar pentru a se face acest lucru trebuie o comunicare exemplară între secțiile de poliție, operatorii de telefonie mobilă din România și nu în ultimul rând cu băncile din România.

La noi e un fel de ”fiecare cu a mă-sii”

Poliția o dă pe bancă, banca o dă pe fintech, fintech-ul o duce la VISA și cetățeanul rămâne cu stresul și cu banii luați.

Recunosc că trăiesc o oarecare mâhnire că la doar câteva luni de la campania de informare cu OLX primesc mesaje de la oameni fraudați prin platforma OLX. Din punctul meu de vedere, OLX și-a făcut partea, a informat corect, complet, activ și implicat pe marginea metodelor de fraudă de pe platformă. Dar mai ține și de alte instituții, publice sau private să putem scăpa de infractor.

Articolul de față este despre povestea lui Mario, dar oricând poate fi povestea ta

Cu siguranță Mario își va primi banii înapoi. După 5, 10 zile sau 2 luni de zile, va avea banii în cont. Însă, în tot acest timp, infractorii sunt liberi, au conturi nenumărate pe OLX și pescuiesc alte victime. Poliția spune că ”e posibil să fie o rețea infracțională din Ungaria”. Dar de ce din Ungaria? De ce să nu luăm în calcul că ar putea fi o rețea infracțională din România? De ce să nu mergem și pe această pistă?

La fel cum l-am îndrumat pe Mario, vă îndrum și pe voi, cei care citiți aceste rânduri

Când ați depistat frauda, prima dată semnalați-o băncilor implicate (Revolut, BT), dar și VISA sau Mastercard (în funcție de serviciul utilizat). Abia apoi semnalați platformei de pe care ați fost pescuit și în final Poliției Române.

Trimiteți toate dovezile pe care le aveți la toate părțile implicate, iar apoi încercați să vă detașați de situație și să vă relaxați, oricât de dificil al părea. Nivelul de adrenalină și cortizol în exces, pe termen lung, produse pe fond de stres, nu au cum să ducă la nimic bun. Am trecut și noi la Noobz prin episodul cu hackerul care ne-a luat canalul de YouTube. De atunci, multe dezechilibre s-au produs și nu au adus nimic bun cu ele.

O bancă care își respectă clienții, îi va ajuta să își primească înapoi banii sub o formă sau alta

E de datoria VISA, Banca Transilvania și Revolut să ia urma banilor și să identifice hoțul. Atât timp cât infractorul și-a făcut un cont bancar, înseamnă că e persoană fizică reală. Pe lângă plângerea depusă de tine la Poliția Română, băncile trebuie să depună la rândul lor plângeri, să dea de gol infractorii cu nume și prenume, ba chiar cu adresă pentru a fi arestați.

Că nu se fac ca la carte lucrurile în România, din nou, putem discuta mult pe tema aceasta.

Tu, clientul, nu ești absolvit de vină

Foarte important este ca utilizatorul să își facă bine lecțiile înainte să folosească un produs sau serviciu. Nu putem învinovăți băncile complet că frauda a avut loc. Da, au și ele vina lor, că nu au filtre de securitate suficient de sigure pentru a nu se mai deschide conturi bancare ce urmează a fi folosite pentru activități infracționale cibernetice.

Însă, e și vina clientului care nu s-a interesat cu privire la fraudele ce au loc în numele anumitor instituții. Aceste tentative de phishing există de când a apărut internetul și pe zi ce trece devin mai performante. Nu vor dispărea! Așa că e de datoria fiecăruia dintre noi să ne facem lecțiile și să știm care sunt REGULILE de utilizare a unei platforme precum OLX. Să ne documentăm cu privire la tentativele de fraudă și la campaniile de informare din partea companiilor.

Știu, e comod să utilizezi intuitiv o platformă și poate nici 1% dintre utilizatori nu citesc termenii și condițiile sau postările de blog de pe platforme precum OLX. Dar poate că ar fi cazul să ne facem un obicei din asta. Astfel, am ști să ”mirosim” o fraudă, ne-am putea apăra de ea și i-am atenționa și pe cei din jur să fie cu băgare de seamă.

Voi lăsa în acest articol doar câteva conversații purtate de Mario cu instituțiile. Cele care conțin date personale vor rămâne confidențiale, dar Poliția Română și băncile implicate le pot primi în orice moment. Dacă ați trecut și voi prin acest tip de fraudă, ne puteți scrie pe redactie@noobz.ro sau în comentarii. Cu siguranță experiențele voastre le vor fi utile și celorlalte victime.

1 Comment

  1. Am dat peste acest articol intamplator, am patit ceva foarte asemanator toamna trecuta (tot pe olx, acelasi mod de operare, tot cu banca transilvania, doar ca fara Revolut), din pacate eu nu am avut inspiratia persoanei din articol, banca transilvania au spus ca nu pot face nimic si m-au trimis la politie, politia a inregistrat plangerea si cam atat.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version