Home PC Periferice Trust GTX 863 MAZZ este o tastatură mecanică accesibilă

Trust GTX 863 MAZZ este o tastatură mecanică accesibilă

0
Trust GTX 863 MAZZ este o tastatură mecanică accesibilă

Când spui tastatură mecanică, îi poți alătura o serie întreagă de atribute. Singurul atribuit pe care nu îl poți alătura cu ușurință este „accesibilitatea”. Asta doar în ideea în care vrei să pătrezi „fiabilitatea” sau „calitatea contrucției” sau „durabilitatea”.

Am testat timp de 3 săptămâni tastatura Trust Mazz și pot spune că producătorul belgian a reușit să ofere un produs atât accesibil, cât și fiabil cu o calitate a construcției mai mult decât decentă. Dar cum a reușit Trust să ofere o tastatură mecanică la un preț de sub 200 lei? Raspunsul îl primim după o analiză a ceea ce ne oferă.

Ce oferă Trust GTXT 863 MAZZ?

În primul rând, este o tastatură completă, cu taste numerice laterale. Știm foarte bine că, în general, tastaturile mecanice, de gaming, sunt mult mai scurte și nu includ tastele numerice. Deși sunt foarte la îndemână pentru gaming, nu sunt atât de versatile. Cei care folosesc tastatura și pentru alte sarcini în afară de gaming, se regăsesc într-o situație destul de neplăcută atunci când sunt nevoiți să lucreze la calculator cu cifre. Din acest punct de vedere, versatilitatea tastaturii MAZZ este un plus.

Pentru că este o tastatură de gaming, oferă și un mod de gaming. Asta înseamnă că pe tastatura MAZZ poți dezactiva „the Oh Shit Button”, adică butonul de Windows, care activează butonul meniului START. Este acel buton care se află foarte aproape de alt și CTRL, iar atunci când îl apeși te scoate imediat din joc. Nu trebuie să amintesc ce înseamnă asta atunci când joci un shooter precum PUBG sau Fortnite. Modul de gaming dezactivează tasta „Windows”. Tot ce trebuie să faci este să apleși combinația de taste „FN”+„butonul Windows”.

Mergem  mai departe și ajungem la o caracteristică specifică, am putea spune, tastaturilor de gaming: iluminarea. Mazz oferă 14 moduri de iluminare și setare a intensității luminii. Iluminarea se realizează pe diferite zone cu backlight. Ceea ce am observat este că fiecare zonă are culoarea sa specifică. Asta înseamnă că dacă șirul de taste numerice sunt de culoare roșie, aceea este singura culoare disponibilă pentru acele taste. Cu alte cuvinte, nu pot fi persoanalizate cu alte culori. Culorile disponibile sunt alb, roșu, portocaliu, verde, albastru și violet.

MAZZ este o tastatură pe fir, care are versiunea USB 2.0, iar cablul are o lungime de 1,8 m. Tastatura este compatibilă pentru consolele Xbox One, laptop, PC, iar ca sisteme de operare funcționează pe Windows, Mac OS și Chrome OS.

Iluminarea și Switch-urile disponibile pe Trust MAZZ

Iar pentru că am vorbit despre taste, trebuie să menționăm faptul că MAZZ folosește switch-uri Outemu. Acestea sunt switch-uri folosite, în general, pentru tastaturile accesibile ca preț. Cu toate acestea, sunt considerate o alternativă la switch-urile Cherry MX. Diferența dintre cele două, dincolo de preț, este că Outemu nu sunt atât de durabile și nu sunt nici atât de silențioase.

În ciuda alăturării cuvântului ieftin atunci când spunem Outemu, switch-urile oferă un feeling destul de bun și oferă sentimentul de autenticitate cu fiecare apăsare de tastă. În niciun moment nu vei pune la îndoială că ai altceva decât o tastatură mecanică.

Pentru că vorbeam despre durabilitate, trebuie să punem un pic în perspectivă acest concept. Durabilitatea pentru switch-uri se calculează la numărul de apăsări. Iar când vorbim despre switch-urile Cherry MX, vorbim despre un ciclu de 100 milioane de apăsări. Este un  număr impresionant.

Un studiu indică faptul că media pe zi este de 6000 de taste folosite. Asta înseamnă că la o tastatură mecanică cu 35 de milioane de apăsări, o tastatură ar trebui schimbată peste 15 ani. Cu acest aspect în minte, aflăm că switch-urile Outemu sunt garantate pentru 50 de milioane de apăsări. Cu alte cuvinte, nu switch-urile ar trebui să fie principala preocupare, ci funcționalitățile, după cum vom putea vedea.

Ce nu oferă Trust GTXT 863 MAZZ?

Aceasta este secțiunea care reflectă cel mai bine motivul pentru care o tastatură este accesibilă. Dar chiar și așa, trebuie să cântărești foarte bine dacă ești dispus să plătești în plus pentru aceste caracteristici.

În primul rând, tastatura nu are design ergonomic. Este ceva ce nu multe tastaturi mecanice de gaming oferă. Mai departe, MAZZ nu face față prea bine lichidelor, așa că trebuie să ai grijă în prejma ei. Nu are taste silențioase și nici un program software care să te ajute cu programarea tastelor de iluminare. Când vine vorba despre controlul jocului de lumini, ai 14 setări predefinite prin care poți trece cu ajutorul tastei „Screen Lock”, care are și rol de control al ciclurilor de iluminare.

Iar pentru că nu are program software, nu ai disponibile nici taste programabile sau pentru generarea unor macro-uri. Cât de important este asta pentru tine depinde în totalitate de jocurile pe care le ai și nivelul la care le joci. Dacă ești un gamer casual ca mine, nu ai nevoie de prea mult. Dacă ești gamer hardcore, poate fi un deal-breaker.

Concluzie

Deși nu nu mă mai pot considera de mult timp un gamer, iar termenul de casual este și așa mult prea generos pentru cât de mult mă mai joc în perioada asta, am făcut o excepție și m-am aventurat în cateva sesiuni de gaming.

Primul lucru pe care l-am observat a fost cât de repede m-am acomodat. Am trecut de la o tastatură mecanică IMENSĂ, la una care este cât se poate de compactă, dat fiind că are tastatură numerică. Am câștigat foarte mult spațiu pe birou, ceea ce este un aspect pe care ar trebui să îl ia orice utilizator în considerare.

Mi-a mai plăcut și construcția. Deși nu este robustă, are o construcție destul de rezistentă. Sunetul switch-urilor este unul destul de plăcut și te face să te simți că lucrezi la o tastatură mecanică. Nu mi-a plăcut teribil faptul că iluminarea este pe zone și că nu o pot controla, dar este o „victimă colaterală” pentru prețul redus.

Trebuie să recunosc că Trust a jonglat destul de bine cu funcționalitățile și construcția. Pentru un preț de sub 200 lei, a oferit o tastatură trainică, cu minimum de funcționalități, care să fie primul pas pentru utilizatori către tastaturile mecanice.

Trust GTX 863 MAZZ poate fi achiziționată de la cel mai mare retailer din România, la un preț de aproximativ 180 lei.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version