Home Homepage Inginerii lucrează la microcipuri care se comportă precum creierul uman

Inginerii lucrează la microcipuri care se comportă precum creierul uman

0

Creierul uman, cu toate că are natură organică, este cel mai complex şi eficient calculator, cunoscut de omenire. De ceva vreme, oamenii de ştiinţă şi inginerii au încercat recrearea celei mai flexibile componente a corpului uman, prin tehnologie şi materialele pe care le au la dispoziţie. Totuşi, niciun creier artifical nu a reuşit să se apropie de ceea ce creierul uman poate realiza.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich şi ETH Zurich, alături de colegi din Statele Unite şi Uniunea Europeană, au reuşit să se apropie de realizarea acestui ţel, de construire a unui creier artificial, la fel de fascinant cum este creierul uman.

Utilizând ceea ce ei numesc „cipuri neuromorfice„, cercetătorii au putut crea un sistem electronic, complex, care copiază anumite caracteristici cognitive ale creierului uman. Echipa de cercetători a demonstrat că pot contrui o reţea, cu ajutorul neuronilor artificiali (cipuri neuromorfice), obţinând un răspuns „uman” de la un sistem de inteligenţă artificială. De-a lungul combinării acestor neuroni artificiali, au putut crea module de procesare, care ar fi echivalentul unei „finite-state machine„.

Echipa de cercetători a demonstrat că sistemul lor neuronal poate realiza o serie de funţii motorii, complexe, în timp ce manifestă o serie de funcţii congnitive, specifice creierului, precum ar fi accesarea memoriei de scurtă durată şi de luare a deciziilor în funcţie de contextul dat.

Echipa speră ca munca lor, în ceea ce priveşte sistemele neuromorfice, să treacă dincolo de barierele inteligenţei artificiale, prin producerea unor circuite electronice care sunt comparabile cu funcţiile creierului uman, îndiferent de mărime, viteză şi consumul de energie.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version